Dnes Úterý - jasno 23°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 14. 5. 2024
Svátek má Bonifác
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Letní PrahaPražský životProhlídky

Poznejte plodiny Nového světa v botanické zahradě v Troji

18. 8. 2022
Od léta do pozdního podzimu patří k nejatraktivnějším expozicím Botanické zahrady hl. m. Prahy sekce, která se věnuje plodinám z oblasti Nového světa. Návštěvníci zde mohou objevovat tradiční i netradiční užitkové rostliny Jižní, Střední i Severní Ameriky. Expozice Plodin Nového světa se každoročně mění svým uspořádáním i skladbou pěstovaných zástupců. 

Letos bylo vysazeno asi 200 druhů a kultivarů plodin. Na čtvrtky 18. srpna a 22. září připravila botanická zahrada komentované prohlídky s kurátorkou Klárou Lorencovou. Během nich mohou zájemci poznat neobvyklé plody a dozvědí se zajímavosti o jejich pěstování.

„V letošním roce jsme vysadili asi 200 druhů a kultivarů nejrůznějších užitkových rostlin. Kromě zajímavého sortimentu rajčat a chilli papriček bych ráda upozornila na méně známé a u nás nepříliš pěstované plodiny, jako je čajot, oka, ačokča, jakon, rajčenka, lagenárie nebo různé zelené koření, léčivé a aromatické rostliny či barvířské rostliny, které se používají v oblastech Nového světa k barvení pokrmů či textilií,“ říká Klára Lorencová, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy. „Všechny tyto rostliny poznáme během společné procházky, kterou plánujeme na 18. srpna a 22. září. Zaměříme se především na rostliny jedlé a léčivé a popovídáme si o možnosti jejich pěstování v našich podmínkách. Při poznávání expozice návštěvníci zapojí všechny smysly. Ráda bych je nicméně poprosila, aby během svých návštěv naše rostliny netrhali a nikdy neochutnávali, expozici využíváme ke vzdělávání a výzkumu,“ doplňuje.

Komentované prohlídky s kurátorkou Klárou Lorencovou se konají od 17 hodin a sraz je u hlavního vstupu od sídliště Bohnice. Prohlídka je v ceně standardních vstupenek do botanické zahrady.


Autor: Alo

Praha 9: Hudba v kostele sv. Václava

Dnes v 10:31

Koncert P. Jaroslava Konečného a pěveckého sboru Diphtheria nazvaný Per musiciam orantem ad Deum! se koná v pátek 24. května od 19 hodin ve farním kostele sv. Václava na Proseku.

Svět budoucnosti v knihovně

Dnes v 10:28

Deskové odpoledne v Praze 15 ve čtvrtek 16. května od 17 hodin.

Oslavte Světový den včel

Dnes v 09:26

Nakoukněte do včelího úlu, přiučte se od včelaře jeho řemeslu a připomeňte si význam hmyzích opylovačů pro život na naší planetě. Den včel 2024 v ekocentru Prales se koná v sobotu 18. května od 10 do 16 hodin v ekocentru Prales na Mladoboleslavské 953, v Praze 19.

Festival Mezi ploty 2024

Dnes v 09:01

Bohnice opět přivítají festival Mezi ploty. Divadelní a hudební akce proběhne 25. a 26. května v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Polovina nápadů uspěla v Nápadu pro Šestku

Dnes v 08:10

V úterý 30. dubna skončilo hlasování v pátém ročníku projektu participativního rozpočtování Nápad pro Šestku. Během měsíce vyjádřilo svůj názor celkem 1 441 respondentů, o čtvrtinu více než v minulém ročníku. Hlasování bylo rozděleno do 2 kategorií: malé nápady a velké...

FEL ČVUT zpřístupní Santiniho kapli prostřednictvím virtuální a rozšířené reality

Včera v 16:00

Dílo Jana Blažeje Santiniho Aichela zpřístupněné pro všechny smysly – i tak lze chápat účel mobilní aplikace využívající rozšířenou realitu, nové webové stránky s možností prohlížení 3D modelu ve virtuální realitě a haptický model pro nevidomé. Nové webové stránky a další informační nástroje...

Výstava: Džungle Praha 9

Včera v 10:51

Výstava s názvem Džungle Praha 9 spojuje dva malíře, kteří jednoho dne zjistili, že chodí malovat na stejné místo – Zdeňka Daňka a Tomáše Honzu. V Galerii 9 představují svá díla do 30. května.

Praha 6: Setkání v nově zakládané komunitní zahradě Bubeneč

Včera v 06:51

Na první setkání zahradní komunity, kterým začne výstavba nové bubenečské dočasné komunitní zahrady iniciované městskou částí zve v pondělí 13. května v 17 hodin Praha 6.

Festival Open House Praha 2024 otevře budovy i v Praze 4

Včera v 05:57

Desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května V týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov na celém území hlavního města.

Open House Praha 2024: Praha 2 otevře osmnáct budov

Včera ve 04:49

Dům zemědělské osvěty, Hasičský dům, Vila Na Libušince nebo Hlavův ústav – to je jen malá část toho, co vás čeká na Dvojce v rámci jubilejního 10. ročníku festivalu městské architektury Open House Praha 2024.

Vycházka s průvodcem: Krása a příroda Záběhlic

12. května 2024 v 19:46

Jdu, chodím, jedu, běžím. Radnice Prahy 10 zve veřejnost k prozkoumání městské části. V úterý 14. května od 17 hodin můžete objevit Záběhlice, jejich přírodu a zajímavosti.

Další články
Nahoru