Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Registr vozidel zkolaboval. Auto přihlásíte nejdřív ve čtvrtek, vzkázalo ministerstvo

Aktualizováno -
17. srpna 2022
12:58
Autor: ČTK - 
17. srpna 2022
12:05

Registr silničních vozidel se dnes potýká s technickými problémy. Neumožňují generování a tisk dokumentů. Systém tak na úřadech umožňuje požádat o registraci zápisů a změn do registru, ale bez vydání dokladů. Plné zprovoznění systému se očekává ve čtvrtek. Informovalo o tom na twitteru ministerstvo dopravy. Bude apelovat na úřady, aby v případě možnosti měly pro veřejnost otevřeno i ve čtvrtek a v pátek. Některé úřady v zemi po celý dnešek registr nepoužívají.

„Registr silničních vozidel se bohužel potýká s technickými problémy v rámci generování a tisku dokumentů. Systém je funkční, na úřadech lze požádat o registraci, nicméně nedojde k vydání dokumentů. Plné zprovoznění systému předpokládáme během zítřka (ve čtvrtek). Omlouváme se za komplikace,“ uvedlo ministerstvo. Na svém webu doplnilo, že nejde o kybernetický útok, ale problém na straně externího dodavatele.

Některé úřady proto po celý dnešek mají registr mimo provoz. Patří ně například úřad v České Lípě, který dopoledne na facebooku oznámil, že obdržel informaci o poruše systému, kterou je nutné odstranit. „Z tohoto důvodu po zbytek tohoto dne, tj. středy 17. srpna bude registr vozidel na MěÚ ČL mimo provoz. Stejný problém budou mít i ostatní městské úřady, které zajišťují registr vozidel,“ uvedlo město. Úřední den pro registr vozidel zrušil pro dnešek i ostravský magistrát.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka ČTK řekl, že na odstranění problému se intenzivně pracuje a úřad má od externích dodavatelů příslib, že systém bude ve čtvrtek plně funkční. „Zároveň budeme apelovat na jednotlivé úřady, aby, pokud to bude možné, měly pro veřejnost otevřeno i ve čtvrtek a pátek,“ podotkl.

V registru silničních vozidel úřady evidují potřebné údaje o všech vozidlech registrovaných v Česku. V registru je zaregistrováno přes osm milionů vozů.

Jirik-ta ( 17. srpna 2022 13:29 )

Je konec: CDC říká, že lidé vystavení covid-19 již nemusí být v karanténě
Pokud se vám podařilo zachovat si v tomto hrozném období integritu, gratulujeme! Jste jednou z rockových hvězd tohoto příběhu. Jste pevná osobnost, která má odvahu a stála pevně a vzpřímeně, když na tom nejvíce záleželo.😂

Jirik-ta ( 17. srpna 2022 13:28 )

dva svetry to krejou.

BobyNo1 ( 17. srpna 2022 12:34 )

Policajty ovšem bude zajímat, PROČ jezdíte bez dokladů nebo s papíry původního majitele. Nějaký výpadek systému je jim ovšem ukradený, znám je. Tý jo, funguje v rozvojovém ČEZku vůbec něco kromě korupce a politického diletantismu?

Zobrazit celou diskusi