Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  18.08.2022 00:37:17

EUROPOL podcast, epizoda první: Ochrana ohrožených dětí před sexuálním vykořisťováním na internetu

Europol je organizace Evropské unie, která se zabývá prevencí a boji proti organizovanému zločinu. Prvního srpna 2022 byl publikován první díl jejich nového podcastu, skrz který chce tato organizace přiblížit své aktivity veřejnosti a zároveň ji zapojit do svých dalších projektů. První díl se zabývá mezinárodní spoluprací za účelem ochrany dětí před sexuálními útoky na internetu jakož i strategiemi pro identifikaci potenciálních pachatelů.

Čím dál víc dětí má neomezený přístup k internetu, a proto se tento cíl Europolu stává stále relevantnějším a důležitějším. Čas strávený online se navíc zvýšil v souvislosti s pandemií covid-19, která nutí děti hrát si, studovat a spojovat se s přáteli online. Celosvětová pandemie přenášející většinu každodenních aktivit do online světa vytvořila více prostoru a příležitostí pro sexuální delikventy skrývající se za anonymními profily, kteří cílí na děti prostřednictvím sociálních sítí.

Policejní jednotky v celé Evropě spolupracují s týmem Europolu pro boj proti sexuálnímu zneužívání dětí na projektech, které jsou součástí širšího boje proti kybernetické kriminalitě. Kybernetické zneužívání dětí je pro orgány činné v trestním řízení složité, a to hned z několika důvodů. Oběti se často zdráhají vystoupit, protože se stydí nebo jsou vydírány pachatelem, který má ve svém vlastnictví jejich osobní informace nebo intimní fotografie. Specialisté Europolu uvedli, že s ohledem na ukradené fotografie došlo především k nárůstu materiálu tvořeného samotnými dětmi, které jsou oklamány nebo jsou k pořízení donuceny. Tento samo-generovaný materiál pochází od dětí ve věku již od 4 let, přičemž většina z nich je ve věku kolem 10 let. Takové fotografie jsou pak často sdíleny v komunitě pachatelů.

Kromě toho mají pedofilní pachatelé výrazný zájem na vzájemné spolupráci, aby si zachovali vlastní anonymitu. Když je jeden zatčen, existuje vysoké riziko, že prostřednictvím něj budou identifikováni další, což je vede k vytváření komunit chránících své členy. Aktivně také sdílejí nápady a dovednosti, jak se účinně chránit před identifikací. To je charakteristickým rysem tohoto trestného činu, který ho odlišuje od jiných oblastí kriminality, ve kterých jsou jednotliví aktéři vnímáni spíše jako vzájemná konkurence, což může přispět k jejich odhalení.

V tomto dílu zástupci Europolu také představili dvě související inciativy. První je pracovní skupina pro identifikaci obětí založená v roce 2014, která shromažďuje specialisty z celého světa, aby analyzovali snímky sexuálního vykořisťování dětí a identifikovali oběti a pachatele (snímky pocházejí z členských států EU v rámci probíhajících vyšetřování). Prakticky řečeno, jednou nebo dvakrát ročně se sejde 30 odborníků z celého světa a stráví dva týdny prohlížením materiálů a následnou snahou identifikovat potenciální pachatele a oběti. Centralizací snímků může specialista lépe postřehnout společné rysy snímků a rychleji tak lokalizovat oběti a upozornit policii v příslušné zemi. Jde o největší operaci svého druhu na světě. Při jedné příležitosti tohoto setkání byl identifikován pachatel s pěti svými účty, jejichž prostřednictvím shromažďoval sexuální materiály od mladých žen, nakupoval online materiály týkající se zneužívání dětí a spojoval se s podobnými násilníky. Ukázalo se, že jednou z jeho obětí byla jeho vlastní dcera. Na základě informací získaných z jeho počítače bylo rovněž zatčeno dalších osm pachatelů, kteří rovněž zneužívali své vlastní děti.

 Další iniciativa z roku 2017 s názvem ‚Trace an object campaign‘ vyzývá širokou veřejnost, aby pomohla v boji proti zneužívání dětí. Europol nahrává na své webové stránky fotografie objektů a ptá se veřejnosti, zda je poznává. Tyto objekty se pak používají jako vodítka k tomu, kde jsou fotografie z vyšetřování pořízeny. Iniciativa Trace An Object přinesla následující výsledky (k červenci 2021): Prostřednictvím veřejnosti bylo zasláno více než 27 300 tipů; Vyšetřovatelé dokázali zúžit vyšetřování na konkrétní zemi ve 115 případech; 23 dětských obětí pohlavního zneužívání dětí bylo identifikováno a zbaveno újmy; Bylo identifikováno a stíháno 5 pachatelů. Na základě tohoto úspěchu spustila australská federální policie v březnu 2021 vlastní verzi iniciativy Stop Child Abuse zaměřené na asijsko-pacifický region.
Více https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/launched-today-first-episode-of-europol-podcast

Anna Kučerová

Zdroj: Europol

The post EUROPOL podcast, epizoda první: Ochrana ohrožených dětí před sexuálním vykořisťováním na internetu appeared first on Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688