Dnes Čtvrtek - zatazeno 19°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 14°C
Čtvrtek 16. 5. 2024
Svátek má Přemysl
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská radní Marvanová chce prosadit jmenovité hlasování ve vedení metropole
Pražská radní Hana Marvanová. Foto: archiv

Pražská radní Marvanová chce prosadit jmenovité hlasování ve vedení metropole

Pražská radní Hana Marvanová (za STAN) navrhne změnu jednacího řádu rady hlavního města, v záznamech by tak nově figurovalo, jak který radní hlasoval. ČTK to sdělila Marvanová. Návrh předloží na dalším jednání rady. Druhým jejím návrhem bude to, aby se kromě zápisů z rady archivovaly také zvukové záznamy.

Nyní hlasování radních na rozdíl od zastupitelů zaznamenáváno není. Podle Marvanové, která v zářijových volbách na magistrát kandiduje za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), však rada města samostatně rozhoduje o důležitých věcech a je žádoucí, aby bylo zaznamenáno konkrétně, kdo a jak o návrhu usnesení hlasoval.

Radní dodala, že nutnost větší transparentnosti odhalila i kauza kolem údajné korupce v dopravním podniku Dozimetr. Kauza se sice netýkala rozhodování vedení města, ale figuroval v ní bývalý primátorův náměstek Petr Hlubuček (dříve STAN).

„Pokud chceme předcházet kauzám jako Dozimetr a jím podobným, jsem přesvědčená, že rada hlavního města Prahy musí přijmout změnu svého jednacího řadu a opatření, která přinesou efektivní a hospodárné fungování hlavního města. Zvýšením transparentnosti a veřejné kontroly se zmenšuje prostor pro korupční jednání a zvyšuje se politická odpovědnost volených zástupců za přijatá rozhodnutí," uvedla Marvanová.

Druhým opatřením, které radní navrhne, je trvalé archivování zvukových záznamů z jednání radních. Nyní se záznamy sice pořizují, ale uchovávají se pouze do zpracování zápisu.

„Vzhledem k tomu, že zápis zdaleka neobsahuje a ani nemůže obsahovat celou diskusi k projednávaným bodům, je důležité v zájmu transparentnosti, aby byl i zvukový záznam zachováván a nebyl smazán po vyhotovení zápisu," dodala radní.


Autor: ČTK
Další články
Nahoru