Dům Chopin se přiblíží lidem, místo tu najde i komunitní centrum

  12:50
V Mariánských Lázních pokračuje rekonstrukce historického domu Chopin. Jakmile budou práce hotové, začne zde znovu fungovat infocentrum, salonek, komunitní centrum i herna pro děti.

Dům Chopin na Hlavní třídě v Mariánských Lázních. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Infocentrum po dobu oprav dočasně sídlí v Poštovní ulici. „Předpokládáme, že se budeme stěhovat příští rok někdy začátkem léta,“ uvedla ředitelka infocentra Barbora Tintěrová.

Podle jejích slov bude turistické informační centrum s modernizovanou prodejnou a kanceláří sídlit v přízemí hlavní části budovy. V prvním patře se počítá s galerií a salonkem. Ten bude sloužit potřebám úřadu, například pro důležitá jednání či významné návštěvy.

Zachován zůstane Památník Fryderyka Chopina i Hudební síň, která by měla nově sloužit nejen ke koncertům, ale například i k pořádání svateb či jiných společenských událostí. V podkroví budovy pak vznikne další výstavní prostor.

Knihobudka a fonotéka

„Rekonstrukce významně zlepší dostupnost i využití celého objektu. V přízemí zadního traktu vznikne velké komunitní centrum. Budou jej moci využívat rovněž spolky, které v Mariánských Lázních fungují a organizují různé akce, například k pořádání workshopů, prezentací, seminářů či pracovních schůzek. Sloužit bude i pro společenská setkání,“ uvedla jednatelka infocentra Alena Havrdová.

V prvním patře tohoto traktu bude mít depozitář Chopinova společnost. Vznikne zde také lázeňská knihobudka. „Ta v Mariánských Lázních velmi chybí. Pokud se nebude chtít hostům v případě nepříznivého počasí sedět na pokoji, mohou navštívit knihobudku, přečíst si zajímavou knihu a třeba i poslechnout nějakou hudbu, protože hned vedle knihobudky bude k dispozici lázeňská fonotéka,“ vysvětlila Havrdová.

V druhém patře pak vyroste multifunkční centrum pro děti. Součástí bude herna, prostor pro pohádková představení nebo dětské workshopy.

„Do Mariánských Lázní začalo jezdit hodně mladých párů s dětmi. A protože si rodiče chtějí na dovolené také odpočinout, jistě přivítají nabídku, že bude o jejich ratolesti na chvíli postaráno,“ řekla.

Rekonstrukce zasáhla rovněž malou scénu v protějším traktu. Sál s kapacitou až osm desítek míst zůstal zachován, změnily se však jeho dispozice. Nové je zázemí pro návštěvníky i účinkující.