Vedení Hranic chtělo od září opravovat rozpraskanou cyklostezku Bečva, náklady město ale nepokryje

19. srpen 2022 14:55

130 metrů dlouhý úsek cyklostezky Bečva u osady Rybáře nedaleko Hranic na Přerovsku je v havarijním stavu. Řeka asfaltový povrch podemlela a ten se zčásti sesunul. Náklady na opravu hranická radnice vyčíslila na dva miliony korun. Sama ale na to dostatek prostředků nemá, o pomoc proto žádá olomoucké hejtmanství.

Zastavit projíždějící lidi v kritickém úseku cyklostezky není problém. Kdo chce bezpečně projet, musí totiž hodně přibrzdit. Zpomalují tady taky dvě kamarádky, důchodkyně Emílie a Silvie, které jedou na výlet do Hranic. „Je to škaredé. My jezdíme pomalu, ale ti na těch elektrokolech to podle mě může i vyhodit,“ říká jedna ze seniorek.

Na kritický úsek cyklisty upozorňují cedule s textem, že jeho oprava začne v září. To ale teď už není pravda, což připouští Jakub Horák ředitel městské společnosti Ekoltes, která se o údržbu cyklostezky stará.

Cyklostezka Bečva nedaleko Hranic se měla od září opravovat

„Situaci jsme řešili s vedením města kvůli financování. Vzhledem ke své šíři a hloubce výměně podloží a těch drenáží by oprava vyšla ke dvěma milionům korun. Tolik peněz město bohužel nemůže ani na ten havarijní stav uvolnit. Tím pádem pan starosta požádal kraj, aby v rámci toho, že tato cyklostezka je jedna z ústředních v kraji, na to dali taky nějakou korunu. Přišel bohužel negativní výsledek,“ uvádí Horák.

Olomoucké hejtmanství ale odmítá, že by městu nechtělo pomoct. Petra Pášová z tiskového odboru přitom odkazuje na dotační programy výstavby a oprav cyklostezek. „V letošním roce město Hranice žádost o dotaci nepodalo, v příštím roce tak může učinit. Vyhlášení programu se předpokládá v prosinci letošního roku. Příjem žádostí o dotace bude probíhat v lednu 2023,“ zmiňuje Pášová.

„V letošním roce město Hranice žádost o dotaci nepodalo, v příštím roce tak může učinit.“ 
Petra Pášová z tiskového odboru Olomouckého kraje

Opravy na cyklostezce Bečva jsou kvůli jejímu štěrkovému podloží poměrně běžné. Letos dělníci zpevňovali břehy u Sušic a na podzim mají začít u Lipníku nad Bečvou.

Spustit audio