V Tibetu rostou příjmy a prodlužuje se i délka života obyvatel

Od 18. celostátního sjezdu KS Číny v roce 2012 bylo vyčleněno bezprecedentní množství finančních prostředků a personálu na podpůrné práce pro párování v Tibetské autonomní oblasti.

Na konferenci v Pekingu o párové podpoře Tibetu se zaměřením na posílení programu, který shromažďuje národní podporu na podporu rozvoje autonomní oblasti, to uvedl Wang Yang, člen stálého výboru politického byra ústředního výboru Komunistické strany Číny a vedoucí ústřední koordinační skupiny pro práci v Tibetu.

Ve svém projevu na setkání, které bylo již třetím svého druhu, Wang vyzval k plnému provádění politiky strany pro správu Tibetu v nové éře. Vyzval k úsilí o řešení hluboce zakořeněných problémů, které ovlivňují trvalou stabilitu a kvalitní rozvoj Tibetu, jakož i ke zlepšení párové podpory.

Prioritou by podle něj měla být podpora výměn a vzájemných vztahů mezi lidmi různých etnických skupin a zintenzivnění výchovy k posilování pocitu silné sounáležitosti čínského národa a výchova k čínským národním podmínkám.

Vyzval také k tomu, aby se úsilí zaměřilo na řešení nejpalčivějších obtíží a problémů, které lidi velmi trápí, a aby se napomohlo snaze o revitalizaci tibetského venkova, aby se tak širšímu okruhu lidí mohlo dlouhodobě přímo dostat více výhod. Wang rovněž zdůraznil význam podpory průmyslové pomoci a pomoci v oblasti zaměstnanosti pro Tibet a posílení vedoucí úlohy strany v oblasti této pomoci.

Program párové podpory, zahrnující shromáždění celonárodní podpory pro Tibet, zahájila ústřední vláda v roce 1994. V rámci této politiky byly některé ústřední státní orgány, regiony na úrovni provincií a centrálně spravované státní podniky určeny k poskytování pomoci konkrétním oblastem Tibetu.

Například Peking a provincie Ťiang-su poskytovaly párovou pomoc Lhase, hlavnímu městu Tibetu. Šanghaj spolu s provinciemi Šan-tung, Ťi-lin a Chej-lung-ťiang, China Baowu Steel Group a chemická společnost Sinochem Group párovaly s druhým největším tibetským městem Sigaze.

V rámci politiky párování pomoci Tibetu bylo v letech 1994-2020 do Tibetu prostřednictvím 6 330 projektů vloženo 52,7 miliardy jüanů (asi 7,77 miliardy USD). Mezitím bylo také vybráno a vysláno více než 9 600 kádrů, aby v regionu pracovali.

Razantní národní podpora Tibetu přispěla ke skokovému rozvoji Tibetu v posledních několika desetiletích a pomohla této autonomní oblasti na konci roku 2019 vymýtit absolutní chudobu. Hlad a chudoba se od té doby staly minulostí.

Regionální hrubý domácí produkt (HDP) v Tibetu se ze 129 milionů jüanů v roce 1951 vyšplhal v roce 2021 na 208 miliard jüanů. Lidé vidí tlustší peněženky, disponibilní příjem venkovských obyvatel na hlavu si udržuje dvouciferný růst již 19 let po sobě.

Průměrná délka života v Tibetu se zvýšila z 35,5 roku v roce 1951 na 72,19 roku v roce 2021. Tibet je prvním regionem na úrovni provincie v Číně, který poskytuje 15 let veřejně financovaného vzdělávání, od mateřských škol až po střední školy pro seniory.

(pr)

Předchozí článek
Další článek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy