Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Kostýmy ze sekáče a alespoň den bez masa. Jak se točí ekologicky?


Jako by tam žádní filmaři nebyli. Film Světlonoc režisérky Doroty Nvotové (na snímku) se z velké části natáčel v divoké přírodě slovenských hor. Filmaři se maximálně snažili zachovat lokace nedotčené. | foto: Moloko film

Premium Doporučujeme
Filmový průmysl výrazným způsobem znečišťuje životní prostředí: početné štáby se přesunují z místa na místo, na natáčení přijíždějí vozy s technikou fungující na elektřinu, jsou potřeba výkonné generátory i catering pro štáb… Ale doba se mění – a s ní i způsob filmařské práce.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zelené nebo udržitelné natáčení – v angličtině green filming – je termín, se kterým se „lidé od filmu“ setkávají čím dál častěji. Co to vlastně znamená? A jaký to má smysl? Zdaleka nejde jen o zákaz plastových kelímků na place nebo povinné třídění odpadu. Filmová produkce šetrná k planetě má daleko větší možnosti a začíná už dávno předtím, než režisér poprvé křikne: „Jedem!“

Cílem veškerého „zeleného“ snažení je maximálně snížit uhlíkovou stopu při výrobě filmů a seriálů. Uhlíková stopa vyjadřuje naši produkci a spotřebu v souvislosti s emisemi skleníkových plynů, jež pronikáním do atmosféry přispívají k nežádoucímu ohřívání planety a stavu, který nazýváme globální oteplování. Filmový průmysl sice není největším znečišťovatelem planety, jeho podíl ale není zanedbatelný.

Studie Britského filmového institutu z roku 2020 ukázala, že uhlíková stopa výroby průměrného velkorozpočtového filmu je 2840 tun CO2, což se v přepočtu na vzdušné míle rovná jedenácti cestám ze Země na Měsíc. Uhlíková stopa z ubytování v rámci natáčení pak odpovídá spotřebě elektřiny, kterou má 34 domácností za jeden rok. Právě Británie je průkopníkem zeleného natáčení, jež spočívá ve snižování uhlíkové stopy a jejím měření pomocí tzv. uhlíkových kalkulaček.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: