Ligue 1 - souhrn 3. kola: PSG zostudilo Lille na jeho hřišti

19.08.2022, 22:52, aktualizováno 21.08.2022, 22:43
Komentáře a souhrny
PSG slaví už pátý gól (© AFP)
Paris Saint-Germain pod Galtierem zpočátku řádí, Lille nadělilo sedm gólů od cesty. Nice ani na třetí pokus nevyhrálo, tentokrát padlo v Clermontu. Štrasburk ani na třetí pokus nezvítězil, proti Remeši přišel o vedení v závěru. Lyon ve svém druhém zápase sezony rozstřílel Troyes a spolu s PSG je jediným stoprocentním týmem v lize. Znovu se prosadil Lacazette, dva góly vstřelil Tete. Zklamalo naopak AS Monaco, doma inkasovalo čtyři branky od RC Lens, Marseille těsně přehrála Nantes...

Lille OSC - Paris Saint-Germain 1:7

21.08.2022 20:45

Góly: 54. Jonathan Bamba - 1. Kylian Mbappé, 27. Lionel Messi, 39. Achraf Hakimi, 43. Neymar, 52. Neymar, 66. Kylian Mbappé, 87. Kylian Mbappé

O třetím srpnovém víkendu roku 2022 nebylo až tak netradiční natrefit fakt, že vítězný tím vsítil sedm branek. Povedlo se to Slavii v duelu s Pardubicemi, Bayernu Mnichov proti Bochumi a "sedmičku" nasázeli i hráči PSG. Že jejich formu odnesl zrovna mistr Ligue 1 ze sezony 2020/2021, není tolik překvapivé. První letošní střetnutí těchto dvou celků skončilo pro ten severofrancouzský debaklem schůdnějším pouze o dvě branky.

Návrat Christophera Galtiera do Lille tedy vyšel na výbornou. Všechno to začalo nejrychlejší trefou v historii francouzské nejvyšší soutěže, o kterou se už po osmi sekundách postaral Kylian Mbappé, když obloučkem přehodil vyběhnuvšího Léa Jardima a vytěžil tak maximum z centru Lionela Messiho z poloviny hřiště - 0:1.

Odpovědět chtěl v 5. minutě Jonathan Bamba. Na svůj čestný úspěch si ale musel počkat. Následně předvedl parádní obranný zákrok Marquinhos. Po něm se dostal znovu ke střele domácí forvard se sedmičkou na dresu. Před vypršením úvodní dvacetiminutovky si ještě pohrál s brankářem Lionel Messi. Bohužel tomuto zářezu předcházel ofsajd dvojice jeho spoluhráčů.

Neymar pak v pádu poslal do brejku Mbappého, který udělal Jardimovi až příliš velkou kličku na to, aby dokázal přesně zakončit. Ve 28. minutě si Messi sám rozehrál akci, v jejímž závěru uklízel po zemi balon k pravé tyči - 0:2. Po půl hodině hry našla argentinská superstar brazilského kamaráda Marquinhose, jemuž ke skórování scházely centimetry.

Ve 36. minutě pálil Jonathan David a Gianluigi Donnarumma se musel činit. Minisouboj obou protihráčů se se stejným úspěchem opakoval v následující "šedesátivteřinovce". Taky další pokus patřil Dogám, avšak hned po něm se z branky radoval Achraf Hakimi, neboť muž v rukavicích nezachytil jeho křižnou přízemní střelu po Neymarově pobídce - 0:3.

Do poločasového hvizdu se stihla prosadit i sama brazilská desítka, jelikož ji nerozhodila ani tečovaná přihrávka z kopačky Lionela Messiho - 0:4. Paulo Fonseca byl při odchodu do šatny nepřekvapivě hodně zadumaný. Po změně stran se obraz hry věru nezměnil. Není důležité, jestli Mbappé v 53. minutě nechal míč propadnout k Neymarovi úmyslně či nikoli. Podstatné je, PSG si v ten moment vytvořilo už mimořádně pohodový náskok - 0:5.

Za 120 sekund sice snížil Jonathan Bamba, když po zákroku Donnarummy dorazil svou vlastní střelu, nicméně to bylo ze strany LOSC vše - 1:5. Krátce poté se Léo Jardim vyznamenal proti Messimu a Marquinhosovi. V 63. minutě byl ochozy na Stade Pierre-Mauroy přivítán Renato Sanches, byť už nastoupil v dresu hostujícího celku.

Branku sice nevsítil, zato už za necelých 180 sekund po svém příchodu na hrací plochu sledoval, kterak si Neymar vyčíhnul optimální moment pro přihrávku na kámoše Kyliana Mbappého, jehož rána pod břevno byla vskutku nechytatelná - 1:6. Na domácích byla znát frustrace i nervozita, aby náhodou nebyl rozdíl ještě výraznější.

Další minuty přinesly nepřesnosti i nedůrazně řešené momenty v ofenzivní fázi ze strany PSG, které mělo nahráno. Mbappé však toužil po hattricku a jeho přání bylo splněno v 87. minutě. Znovu to byl Neymar, kdo pobídnul svého francouzského kolegu, který se ve stále ještě nízkém věku těší - i díky své rychlosti - velikému respektu, takže ze souboje s Josém Fontem nakonec sešlo a zrodil se sedmý zásah po razantním zakončení z vnitřku pokutového území - 1:7.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AC Ajaccio 2:1

21.08.2022 17:05

Góly: 18. Martin Terrier, 62. Arthur Theate - 57. Mounaim El Idrissy

Tým, který obhajuje čtvrtou příčku, se tedy dočkal v nové sezoně prvního vítězství až na třetí pokus. Štěstí v neštěstí bylo, že červená karta pro Ugochukwua přišla až v závěru utkání. V každém případě platí, že Ajaccio zůstává aktuální s jedním bodem na sestupové pozici. I proto, že jindy neomylný Mangani zahodil penaltu.

Na první šanci se sice v Roazhon Parku čekalo skoro čtvrt hodiny, přesto hráčům do té doby nescházela aktivita. Martin Terrier se prosadil až v 18. minutě, kdy zahrál na housle protihráči, aby z dvaceti metrů zacílil milimetrově přesně k levé tyči - 1:0. Další fáze tohoto střetnutí se nesla ve znamení nepřesností a v případě Korsičanů taky nedostatku kreativity v ofenzivní fázi.

Proto to byl ve 40. minutě Arnaud Kalimuendo, kdo prověřil připravenost Benjamina Leroye. V nastaveném čase nařídil Hakim Ben El Hadj správně penaltu. Thomas Mangani sice proměnil, jenže nepočkal na písknutí. Při druhém pokusu už úspěšný nebyl, a proto šli hosté do šaten s jednobrankovým mankem.

To platilo až do minuty sedmapadesáté, kdy neúspěšný exekutor pokutového kopu alespoň částečně odčinil svoje zaváhání, když našel Mounaïma El Idrissyho, jehož rána se pro Alemdara ukázala býti nechytatelnou - 1:1. Jenže za pět minutek prodloužil Loïc Badé rohový kop na zadní (pravou) tyč, kde se křižnou hlavičkou úspěšně prezentoval Arthur Theate - 2:1.

Svěřenci Oliviera Pantaloniho těžko nacházeli recept na zformovanou obranu. V 83. minutě nad výrokem rozhodčího tolik rozčiloval rezervní gólman Romain Salin, až vyfasoval v rychlém sledu dvě žluté karty a musel zmizet do útrob stadionu. V nastaveném čase jej následoval Chimuanya Ugochukwu, protože nepochopitelně kopnul protihráče.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Stade Brestois 1:3

21.08.2022 15:00

Góly: 70. Sofiane Boufal - 10. Jérémy Le Douaron, 38. Jérémy Le Douaron, 65. Achraf Dari

Kdyby ve 34. minutě nemusel předčasně do šatny Halid Šabanović, s velkou pravděpodobností by SCO uhrálo lepší výsledek. Takhle poprvé v sezoně prohrálo. I proto, že Jérémy Le Douaron měl svůj den.

Čtyřiadvacetiletý útočník udeřil už v 10. minutě, když si naběhnul na bližší tyč a zblízka uklidil do sítě centr Youcefa Belailiho od rohového praporku - 0:1. Ve 27. minutě se v obrovské příležitosti ocitnul Mathias Pereira Lage, jenže nastřelil pouze muže v rukavicích. Šabanović pak předvedl brutální skluz, který měl rozhodčí Brisard z první ruky. Dlouho se proto nerozpakoval a bosenského fotbalistu vyloučil.

Už za 240 sekund hosté početní převahy využili. Mathias Pereira Lage centroval na malé vápno, kde Le Douaron napoprvé hlavou sice proti Bernardonimu neuspěl, ale dorážka všechno jistila - 0:2. Les Pirates byli nepřekvapivě aktivní i ve druhé půli. Belaili si nepotykal s přesností, leč mrzet ho to mohlo jenom krátkou chvíli, protože pětašedesátá minuta přinesla další změnu na ukazateli skóre.

Stejně jako v případě úvodního zásahu, také při tomto třetím centroval alžírský reprezentant od rohového praporku na malé vápno, kde se hlavou dokázal ukázkově prosadit Achraf Dali - 0:3. Tohle už vypadalo pro domácí hodně nepříjemně. Naštěstí hosté s vědomím solidního náskoku a výhody o jednoho hráče navíc trochu polevili v koncentraci.

Svěřenci kouče Baticleho se tudíž dočkali alespoň drobné korekce, kterou obstaral Sofiane Boufal, když se svou přízemní střelou k pravé tyči vytěžil maximum možného z dobré práce Amineho Salamy - 1:3. Autor poslední branky se na dostřel Bizotovi ocitnul ještě jednou. Nicméně i kdyby uspěl, na vyrovnání by patrně už nezbyl prostor.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - OGC Nice 1:0

21.08.2022 15:00

Góly: 6. Saif-Eddine Khaoui

Celkem jich Les Lanciers mají na kontě už šest, což znamená, že se v tabulce zatím drží na předních příčkách. Naopak Les Aiglons, kteří dohrávali o devíti, stále čekají na první vítězství.

Přitom kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Amine Gouiri necílil po třech minutách jenom do tyče. Za stejně dlouhý časový úsek propadnul kulatý předmět do vápna k Saîf-Eddinemu Khaouimu, který mířil přesně k pravé tyči Schmeichelovy svatyně - 1:0. Pojistku chtěl zařídit v 18. minutě Florient Ogier, avšak minul zařízení.

Svou šanci po nahrávce od autora úvodního (a jediného) zásahu propásnul i Muhammed Cham Saračević, neboť pálil nad břevno. Ve 26. minutě přišla řada na Jordana Lotomu, který tváří v tvář Morymu Diawovi trefil pouze jeho nohu. Více zajímavých situací už úvodní dějství nenabídlo. A ani v tom druhém nemělo jít o festival pozoruhodných příležitostí.

Deset minut po změně stran se osmělil Jim Allevinah, ovšem s tímto pokusem nemohl zkušeného Kaspera Schmeichela vyvést z rovnováhy. Těsně před vypršením úvodní hodiny hry se k nepřesné hlavičce dostal střídající Andy Delort. Bývalý hráč Montpellieru zaměstnal gólmana až v 75. minutě, jenže neuspěl, tak jako jeho spoluhráč Aaron Ramsey, který měl k vyrovnání hned dva po sobě jdoucí pokusy.

V 80. minutě neměl Mario Lemina pražádné pochopení pro zdlouhavou rozehrávku v podání Komnena Andriće a nekompromisně mu zajel pod nohy, za což si okamžitě od sudího Thomase Leonarda vysloužil červenou kartu. Tahle barva se zřejmě zalíbila i Jean-Clairu Todibovi, jelikož si ji prohlédnul necelých 120 sekund po svém parťákovi. V ten moment Pascal Gastien zřejmě definitivně věděl, že všechno dobře dopadne.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - AJ Auxerre 1:2

21.08.2022 15:00

Góly: 39. Mamadou Sakho - 70. Nuno Da Costa, 75. Mathias Autret (pen.)

Tamní Stade de la Mosson zažil hodně divoké odpoledne. Vedle tří branek byly k vidění hned čtyři červené karty. Mimochodem, celkem jich v rámci 3 kola Ligue 1 bylo uděleno jedenáct, což se naposledy stalo třicet roků zpátky. Asi netřeba dodávat, že po závěrečném hvizdu stálo na každé straně barikády devět borců.

V 8. minutě to souboji Elyeho Wahiho s Jubalem Júniorem zavánělo penaltou, nicméně ta přišla až ve druhém poločase. Zato hned po čtvrt hodině centroval Téji Savanier na Wahbiho Khazriho, jehož poněkud zradilo zpracování. Přesto se přes zmíněného Brazilce dostal ke střele, kterou musel mistrně vyrážet Benoît Costil.

V závěru úvodní dvacetiminutovky se domácí sice dočkali gólu, jenže neregulérního. Gólman ve službách Auxerre se ve 39. minutě výtečně vytáhnul proti dobré ráně Savaniera. Po nařízeném rohovém kopu nacentroval Arnaud Nordin na hlavu Mamadoua Sakha. Tady už bývalá jednička Girondins Bordeaux na míč nedosáhla - 1:0.

Aktivní kapitán MHSC Téji Savanier se v nastaveném čase dostal do ještě jedné dobré příležitosti, avšak skóre se měnilo až v 70. minutě. V té době už se na obou stranách hrálo v deseti. Z druhého poločasu nebylo odehráno ani třicet sekund a Khalil Fayad se pakoval ze hřiště, protože si vyšlápnul na pozdějšího hříšníka Nuna Da Costu.

Už v 51. minutě ucítil těžké kilogramy M’Bayeho Nianga obránce Falaye Sacko. Pro senegalského útočníka skončil tenhle duel už po pěti minutách. Další fáze byla klidnější. Až dvacet minut před koncem se hosté rychle chopili balonu, aby Nuno Da Costa šikovně vyřadil ze hry Cozzu a střelou na bližší (levou) tyč překonal Jonase Omlina - 1:1.

V 73. minutě nenačasoval Sakho ideálně svůj obranný zákrok proti Paulu Jolymu, takže došlo na pokutový kop, který Mathias Autret proměnil, ač švýcarský brankář ve službách la Paillade uhodla směr - 1:2. Tým Oliviera Dall’Oglia se tlačil za vyrovnáním. Když Nuno Da Costa po odehrání balonu naschvál narazil do Téjiho Savaniera, vypadalo to nadějně. Ale v nastaveném čase to byl sám předchozí faulovaný, kdo nepěkně přejel achilovky Youssoufa M’Changamy, za což byl pochopitelně rovněž poslán do šatny.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Lorient 2:2

21.08.2022 15:00

Góly: 31. Rafael Ratão, 64. Thijs Dallinga - 2. Armand Laurienté, 80. Ibrahima Koné (pen.)

Přitom kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Terem Moffi v závěru úvodního dějství proměnil pokutový kop, tak jako se to na začátku závěrečné desetiminutovky povedlo jeho spoluhráči Ibrahimovi Konému, který jej v 68. minutě vystřídal. V každém případě platí, že oba soupeři zatím neprohráli, byť Les Merlus hráli - na rozdíl od ostatních celků kromě Lyonu - pouze dva duely.

Pro bretaňský klub mohla tahle partie těžko začít lépe. Už ve 2. minutě se ujal rozehrávky přímého kopu ze vzdálenosti nějakých dvaceti metrů Armand Laurienté. Jeho razantní střela placírkou se od břevna odrazila na místo určení, pro Maxima Dupého zcela nechytatelně - 0:1. V 10. minutě chtěl odpovědět Branco van den Boomen. V těžké pozici se mu podařilo zakončit, nicméně čest svému křestnímu jménu neudělal.

A neuspěl ani za 180 sekund se svým bleskovým volejem zpoza velkého čtverce. Ve 22. minutě pobídnul Laurienté kolegu Danga Ouattaru, jehož střela z hranice vápna byla k radosti Dupého tečována nad. Po půl hodině prováhal obstarání pojistky Vincent Le Goff, a tak došlo na vyrovnání skóre.

Nesmyslný obranný skluz zapříčinil, že mohl Rafael Ratão rozvlnit síť z bezprostřední blízkosti - 1:1. Následně Laurienté nezopakoval svou úspěšnou exekuci přímého kopu. Potom si Moussa Diarra vyšlápnul na Ouattaru, což neušlo pozornosti portugalského rozhodčího Gustava Correii, jenž nařídil penaltu, kterou Dupé razantnímu Moffimu skvěle lapil.

Po změně stran trvalo deset minut, než musel svoje umění znovu předvést i jeho protějšek Yvon Mvogo. V 64. minutě ještě dokázal vyrazit pokus van der Boomana, avšak na dorážku z kopačky Thijse Dallingy už byl krátký - 2:1. Aktivní Laurienté očividně toto klání nechtěl prohrát. Jenže o vyrovnávací zásah se museli postarat jiní, byť při něm sehrál důležitou úlohu.

Za svůj pád v protivníkově šestnáctce byl nejprve oceněn žlutou kartou, načež zasáhlo video, takže se penalta přeci jen kopala. Ibrahima Koné si nedělal pražádné problémy a jeho ránu nebylo při nejlepší vůli možné zkrotit. Ve zbývajících minutách se osmělili ještě Julien Panceau na jedné a Branco van der Boomen na druhé straně. Ani jedno ze zakončení ovšem ani nestálo za řeč.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Stade Reims 1:1

21.08.2022 13:00

Góly: 45+2. Alexander Djiku - 84. Folarin Balogun

Body se dělily ve Štrasburku, kde domácí Racing vedl před koncem prvního poločasu, ale nadějný stav neudržel. Po změně stran Remeš vyrovnala a ani jeden tým pak neměl sílu utkání rozhodnout.

V první větší šanci se ocitli hosté, ale Lopy s ní nenaložil dobře. Ito výborně vybojoval balón a jeho přihrávku Lopy netrefil ideálně. Rušno před brankářem Selsem bylo i ve 25. minutě a znovu v tom měl prsty Ito. Japonský útočník zakončoval sám a Sels si připsal důležitý zákrok.

Velká příležitost vstřelit vedoucí branku se nabízela i před koncem poločasu. Djiku fauloval na hranici šestnáctky Lopyho a Remeš měla k dispozici nebezpečnou standardku. Folarin Balogun netrefil balón špatně, nicméně Sels předvedl famózní zákrok.

Remeš měla v průběhu prvního dějství více příležitostí, ale paradoxně šla do šaten za nepříznivého stavu. Ve třetí minutě nastavení rozehráli domácí rohový kop a propadlý balón napálil Alexander Djiku do sítě!

I o přestávce bylo k vidění několik dobrých možností. V 56. minutě vyškrábl hlavičku Ita skvělý Sels a na druhé straně vyrazil Gameirovu ránu Pentz na rohový kop. Remeš si vyrovnání zasloužila, ale dočkala se ho až devět minut před koncem. Zeneliho centr na zadní tyč vrátil Flips před branku a Folarin Balogun Selse překonal - 1:1.

Nakonec nemuselo zůstat u dělby bodů, protože v páté minutě nastavení zazdil slibnou šanci Ajorque. Jeho trestný kop k tyči Pentz vyrazil. Remeš tak veze z Alsaska bod.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Nantes 2:1

20.08.2022 21:00

Góly: 70. Chancel Mbemba, 82. Nicolas Pallois (vl.) - 78. Ludovic Blas (pen.)

Vydřené tři body získal ve večerním duelu Olympique Marseille. V souboji s FC Nantes sice vedl, ale v závěru dovolil soupeři vyrovnat a navíc přišel o vyloučeného Gigota. I v početní nevýhodě dokázali Les Phocéens získat klíčové tři body a setrvat na čelních příčkách tabulky Ligue 1.

Sobotní večer byl ve Francii vymezen šlágru mezi úřadujícím vicemistrem Olympiquem Marseille a držitelem Coupe de France FC Nantes. Papírovým favoritem byli domácí, ale nakonec se potvrdil vyrovnaný průběh.

Kanárci se pokusili zaskočit domácí aktivní hrou, ale první příležitost měli hráči Marseille už v páté minutě. Střelu Jonathana Clausse vyrazil brankář Lafont na rohový kop. Převaha domácích měla konstantní trvání a Lafont si připsal ještě několik důležitých zásahů. Vyložených šancí ale ubylo a například Nantes nebylo pořádně schopno zaměstnat Lópeze.

Vítěz Coupe de France zkrátka vsadil na zabezpečenou obranu a to mu do jisté míry vycházelo. Po změně stran měli Kanárci první vážnější šanci a Moses Simon z jasné pozice netrefil branku. Na druhé straně zase postupoval na Lafonta Luis Javier Suárez a hostující brankář mu dobře zmenšil střelecký úhel.

Po hodině hry mělo Nantes další tutovku a opět v ní byl Moses Simon. Pau López předvedl fantastický zákrok a dost možná klíčový v celém utkání. Dvacet minut před koncem totiž Marseille vstřelila vedoucí gól. Lafont nejprve vyboxoval rohový kop někam na hranici vápna, balón se však vrátil do ohně a Chancel Mbemba ho tečoval do sítě. Les Phocéens si ale vedení dlouho neužili. Po faulu Samuela Gigota o šest minut později nařídil sudí ve prospěch Nantes pokutový kop a Ludovic Blas touto příležitostí vskutku nepohrdl. Bylo vyrovnáno a navíc domácí hráli v početní nevýhodě.

Mnozí příznivci a snad i hráči vycítili šanci na zisk tří bodů, jenomže všechno byla jinak. V době, kdy převaha Nantes rostla, přišel do šestnáctky Kanárků centr a Nicolas Pallois si vstřelil nešťastný vlastní gól. Nantes mělo na odpověď i s nastavením zhruba patnáct minut, ale Marseille si už vedení pohlídala.

Více informací k zápasu

AS Monaco - RC Lens 1:4

20.08.2022 17:00

Góly: 41. Benoît Badiashile - 7. Loïs Openda, 38. Deiver Machado, 55. Seko Fofana (pen.), 78. Wesley Saïd

Monaco potvrdilo, že start do nového ročníku ho nezastihl v té nejlepší pohodě. Zkraje srpna s PSV neúspěšně bojovalo o postup do hlavní fáze Ligy mistrů, v Ligue 1 po výhře na hřišti Štrasburku remizovalo doma s Rennes, přičemž teď zaznamenalo poměrně nečekaně vysokou porážku s Lens. Hosté se tak alespoň do sobotního večera dokonce vsunuli na čelo tabulky.

Přitom domácí nevstoupili do duelu vyloženě špatně, už ve 4. minutě se mohli ujmout vedení, to když Vandersonův centr zprava propadl v šestnáctce až k Minaminovi, ale ten místo přímé střely na bránu začal driblovat s balónem ve vzduchu, takže se k zakončení ani nepropracoval. Les Sang et Or naopak na druhé straně okamžitě přetavili svou první větší šanci v úvodní gól. David Costa pronikl do vápna, pohotově přihrál ke druhé tyčce, odkud snadno zacílil Openda.

Knížecí celek každopádně hodlal ihned zareagovat na nepříznivé zprávy ohledně průběžného stavu a v 16. minutě si vytvořil velmi dobré podmínky. Výtečně ve vápně zapracoval Embolo, který se elegantně zbavil bránícího Frankowského, poté předložil míč volnému Minaminovi, a toho z blízkosti vychytal brankář Samba, jenž tasil bravurní, reflexivní zákrok ve vhodný čas.

V 18. minutě se naopak opět ozvalo Lens, a to prostřednictvím S. Fofany, jenže z vyloženého postavení selhal v koncovce a přízemní pokus nasměroval pouze do zámezí. Každopádně ve 38. minutě mužstvo ze severu Francie přece rozvlnilo síť podruhé v utkání, jelikož si obránce Vanderson neporadil s pasem S. Fofany, k meruně se tedy dostal Machado, který zamířil do spodního rohu brány gólmana Nübela. Do přestávky se přece ještě jednou skóre měnilo, ASM k úspěchu přispěl kop z rohu, Caio Henrique ho zahrál na přesně hlavičkujícího Badiashileho.

Jestliže Monaco střádalo během poločasové pauzy plány na obrat, pak jejich snahy dost zhatil okamžik z 53. minuty, kdy se neustále aktivní a hladový Sotoca, tvůrce nedávného hattricku z klání s Brestem, poroučel v soupeřově pokutovém území k zemi po souboji s Embolem, a sudí Delajod nařídil penaltu. Jeden z klíčových momentů duelu, který opětovně lámal odpor Monaca, kapitán S. Fofana zvládl a dělovku nasměroval do potřebných míst. V 59. minutě se sice ještě pokoušel zvrátit nepříjemnou situaci Ben Yedder, v 77. minutě také jeho spoluhráč Embolo, produktivní však nebyl ani jeden z nich. A navíc si pilulku hořkosti spolklo Monaco zároveň i díky vyloučení Vandersona, jenž viděl druhou žlutou kartu a následnou červenou za faul na Machada. Přesilovku ještě Lens stačilo ztrestat, Saïd totiž vypálil tvrdě na bližší tyčku.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - ES Troyes 4:1

19.08.2022 21:00

Góly: 3. Alexandre Lacazette, 47. Nicolás Tagliafico, 49. Tetê, 75. Tetê - 39. Florian Tardieu (pen.)

Před týdnem Lyon nemohl sehrát své utkání na půdě Lorientu kvůli nezpůsobilému terénu na Bretaňském poloostrově, i s nezvykle delším časovým odstupem však dokázal navázat na své úvodní vítězství nad Ajacciem a skolil před vlastními fanoušky taktéž Troyes. Vyhoupl se tak dočasně na druhou příčku v tabulce a spolu s vedoucím PSG zůstává aktuálně stoprocentní.

Lepší začátek střetnutí si Lyon vlastně ani nemohl představovat. Nemusel si vytvářet pracně nějakou větší příležitost, aby se dostal ke vstřelené brance, neboť tu mu jeho protivník nabídl v podstatě zcela sám. Konkrétně stoper Rami, který ve snaze přihrávat míč brankáři Gallonovi pouze namazal na kopačky číhajícího Lacazetta, jenž následně bez problémů mířil k tyčce.

Troyes tenhle moment evidentně položil do letargie, mělo každopádně velké štěstí, že ani Les Gones směrem dopředu nijak zásadně nezářili. Šancí tak bylo na obou stranách pramálo, první poločas tedy už stačil nabídnout jen jeden důležitý moment, a ten přišel na řadu ve 39. minutě. Thierno Baldé byl u pravé lajny pokutového území tím úspěšnějším oproti bránícímu Tagliaficovi, který jeho průnik do vápna zastavil pouze za cenu faulu, a sudí Wattellier nařídil penaltu ve prospěch ESTAC. Exekuce se chopil Tardieu, který pak sebevědomě propálil gólmana Rioua.

Záhy se snažil Lacazette navrátit vedení na stranu Lyonu, avšak Gallon byl vůči jeho pokusu neoblomný, každopádně hned zkraje druhého dějství se Olympique své odměny přece dočkal. Tolisso vyslal jemný oblouček do šestnáctky, odtud chtěl asi balón nikým nestrážený Tete po akrobatickém výstupu zaslat za brankovou čáru, ve finále ovšem jeho počínání vyrezultovalo v asistenci, poněvadž na druhé tyčce ho doklepával do potřebných míst spoluhráč Tagliafico.

A ve 49. minutě ještě domácí potvrdili nejen parádní vstup do první, ale taktéž start do druhé půle, a zasadili svému konkurentovi další gól. Toko-Ekambi ze středu pole parádně uvolňoval sbíhajícího si Lucase Paquetu, na jeho tvrdou pumelici stačil Gallon reagovat, míč se nicméně po jeho zákroku snesl vzduchem k dorážejícímu Tetemu, jenž snadno skóroval.

Od té chvíle Troyes možná jaksi rezignovalo na nějakou snahu o získaní slušného výsledku, Lyon si dobrý náskok hlídal a své vítězství ještě v 75. minutě oslavil jednou brankou, o níž se postaral vůbec nejproduktivnější hráč tohoto mače. Tentokráte Tete cílil levačkou nechytatelně na bližší tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain330017:39
2.RC Lens32107:37
 Olympique Marseille32107:37
4.Olympique Lyon22006:26
5.Clermont Foot32015:76
6.Toulouse FC31206:35
7.Stade Brestois31116:54
8.FC Lorient21103:24
9.Stade Rennes31113:34
10.AJ Auxerre31115:74
11.AS Monaco31114:64
12.Lille OSC31116:94
13.Montpellier HSC31026:93
14.Racing Strasbourg30213:42
15.OGC Nice30212:32
 FC Nantes30212:32
17.Angers SCO30213:52
18.AC Ajaccio30122:41
19.Stade Reims30124:91
20.ES Troyes30033:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
juninho8

Videl som len zostrih (vďaka Nova Sport) a celkom dobre to vyzeralo. Ten Tete bude nakoniec bargain posila.....to som nečakal.....

Reagovat
Langi

Par poznatku ke vcerejsku:

1. Tohle je presne duvod, proc da Lacazette letos 20+ golu uplne v klidu, byt se z nej delal temer nekopa

2. Nechapu, proc dostavaji prednost hraci jako Riou nebo Mendes pred kymkoliv z juniorky. Obrana, kde hraje stopera CM Mendes je navrat asi do roku 2011, kdy tam hral Gonalons.

3. Jesi Teteho nedotahneme na prestup, tak jsme uplni idiot.

4. Aouar by mel jit, dokud se ma kam posunout…ten tym bude letos lepsi bez nej

Reagovat
Seydou Doumbia

Laca bude náš klíčový hráč, jsem zvědavý co bude s Dembélém když se vrátí. Riou vůbec nechápu proč přicházel a nemůže těch pár duelů odchytat Pollersback, kterého nevím proč jsme přivedli. Stopera bychom potřebovali nějakého přivést, jestli tam nemá hrát Mendes, Da Silva nebo Boateng. Aouar může odejít, nesmí odejít však i Paqueta.

Reagovat
juninho8

1. Súhlas - Laca si to v pohode uhra

2. Namiesto Rioua hocikto - aj dorastenec. Vedľa Castella by som privítal radšej skúsenejšieho hráča, ale ideálne ani jedného z tých čo máme. Mohli by sme skúsiť fakt napríklad Baillyho alebo Akanjiho

3. Tete je boží....to som vôbec nečakal. Chvalabohu že sa tam nemusíme pozerať na kadewereho.....ten už mal byť dávno naspäť v Le Havre či odkiaľ to prišiel....

4. Ako píše Sejdu. Aouar môže ísť, Paqueta musí zostať

Reagovat
smazaný uživatel

Co je špatně s Aouarem?

Reagovat
Langi

Nic, jenom nahrada za nej uz je, dal by se naposled dobre zpenezit a sam by se mohl fotbalove posunout…a nebo skoncit jako Fekir…nicmene, nemam pocit, ze letosni sezona by mela byt o nem a nesnazil bych se ho stuj co stuj udrzet

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Jeste ohledne nasich golmanu…celkem nechapu, proc se nesnazime vychovat si novou budouci jednicku a misto toho tocime prumeraky typu Tatarusanu nebo Riou…Lopes se mi extra nelibil uz loni a lepsi nebude…Pollersbeck je sileny prumerak anedivim se, ze se poradne nechytl ani v BL…proc prisel Riou nechapu vubec…budeme hrat letos tak 45 zapasu, na dvojku by bohate stacil ten Bonnevie z juniorky a jako trojka Pollersbeck

Reagovat
smazaný uživatel

tak nekopu z nej delaji jen nevdecni idioti, byl duvod proc posadil aubu a ten sel kvuli tomu pryc. v arsenalu nemel streleckou formu, tehdy ne tak funkcni tym (takze se casto pohyboval tam, z kama se goly nedavaji) a rychlou dynamiku v porovnani treba s jesusem.

Reagovat
Trand

Aubameyang odehrál svůj poslední zápas za Arsenal v lize 6.12. (6 minut), to byl taky první zápas, kdy ho Laca "posadil". Takže ho reálně posadil na jeden zápas, kdo ví jak by se to vyvíjelo dál kdyby Auba neměl svoje prohřešky. Takže posadil mi přijde dost silný a spekulativní výraz.

Laca nebyl nekopa, ale v 16 zápasech co po odepsání Auby nastoupil v základu dal 4 góly, z toho 2 z penalty. Jeho nastupování sice nabídlo týmu určité výhody, které Auba týmu jakožto čistokrevný zakončovatel neposkytuje, ale nemůžeš říct, že by Laca odváděl dobrou práci. Je pravda, že tým po jeho nasazování vypadal na nějakou chvíli líp (zejména kvůli Aubově tragické formě), ale pak zase přišla série proher (ostatně jako celou sezónu - nahoru, dolů). Nejhorší však byla Lacova dynamika, ten hráč vypadal, že to má za sebou a že mele z posledního. Neberu mu profesionalitu atd. a celkově na něj budu vzpomínat v dobrém, ale že by loni měl dobrou sezónu, to se fakt říct nedá. Vždyť i Eddie dal v lize 5 gólů - stejně jako Laca, a to startoval v základu v 8 zápasech oproti Lacově 20.

Reagovat
Israha

Bizarní darovaná penalta soupeři? Ano, pořád stejné, to je taky marseillská DNA, stejně jako výsledková labilita. Naštěstí nešikovný Pallois je taky svého druhu jistota .

Reagovat
juninho8

Paradox je že do toho vlastnaku si to Pallois v tej obrane vodil ako chcel

Reagovat
Israha

On mívá dobré zápasy, ale chvílemi mi připadá, že prostě neumí plně koordinovat to svoje obří tělo .

Reagovat
off-olda

Neymar 2+3

3 zápasy - 5+6, to je strašnej masakr. Galtier

Reagovat
Aldeano

Reagovat
king23

Kvalita francouzské ligy šla hrozně do řiti.

Kromě PSG se v evropském měřítku vůbec nechytají. Monako z LM venku ještě v předkole, Nice na pokraji vyřazení v předkole. Letos přes ně půjdou Nizozemci snad s jitotou.

Není divu, že hráč jako Neymar tam dá za sezonu minimálně 30+30.

Reagovat
off-olda

Dobře.

Reagovat
ADM

Reagovat
Seydou Doumbia

Píše blbosti synek. Liga jako taková je nejvíce na vzestupu co pamatuji. Ono spíš zatím je Galtier génius, ten kádr je skvělý a s tímhle kádrem by rozdílem třídy i dvou měli ničit každého v lize. A ne dát tři goly do poločasu a za stavu 3:2 se klepat o výsledek a znovu začínat hrát jako loni. Kádry soupeřů jsou kvalitní, výsledek však ovlivní to, jak se bude prezentovat PSG a jestli svou hrou dovolí soupeři si čichnout.

Reagovat
off-olda

Dobře.

Reagovat
Eichel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
FC Porto FC

Picoviny no

Reagovat
Kily8

Neymar to takto sype už dlhšie. minule som to tu písal presne, teraz to bude myslím posledných 19 zápasov- cca 20 gólov a 10 asistencií...

Reagovat
Israha

No furt není jisté, co s tím týmem a jeho psychikou udělá silnější tým, co je dostane pod tlak, ale Galtier to válcuje neuvěřitelně. Jsem čekal, že pojede svůj obligátní pragmatismus, ale 17 gólů za 3 zápasy je magořina...skvělý, skvělý trenér, který snad konečně získá uznání i u širší evropské fotbalové veřejnosti.

Reagovat
Gazdo

Galtier sa rozhodol hrat s PSG fifu

Reagovat
Israha

Pro mě je tohle strašně schizofrenní situace, protože jako fanoušek OM logicky nemám rád PSG, po letošním přestupáku nesnáším Mbappého, ale zároveň Galtierovi přeju velký úspěch asi nejvíc ze všech trenérů na světě...tak vůbec nevím, jestli se mám radovat nebo vztekat .

Reagovat
Kixi Syhimour

Hmmm, letos ten titul PSG vypadá reálně

Reagovat
Langi

Jesi PSG letos nevyhraje LM, tak uz nikdy

Reagovat
Pharrell

No jo no.

Reagovat
srandamač

To samé se říká každou sezónu o City

Reagovat
O.Giroud

konecne s trenerom.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
Salfovic

Tyhle statistiky jako sedí

Držení míče: 48 - 52

Střely celkem: 16 - 16

Střelny na bránu: 10-9

Reagovat
Seydou Doumbia

mělo by to sedět...nutno dodat že mbapečkovi, neyovi a mesimu tam spadlo téměř vše co poslali na bránu

Reagovat
Eichel

Ono to do obrany vyzeralo docela deravo. Aspoň ja osobne som mal pocit, źe hráči Lille sa strašne ľahko dostávali do zakončenia a defenzívne to moc dobre nefungovalo medzi stopérmi, obćas som mal pocit, že netušia kto má brániť koho a nechávali hráčov poľahky vystreliť. Do útoku to bola ale riadna hitparáda a trafili tak takmer všetko. A je vidieť, že majú ofenzívnu hru nadrillovanú. A defenzíva Lille bola fakt tragická, tí nezastihli snáď jediný nábeh PSG za obranu a nechávali hráčov PSG v stopercentných príležitostiach. Celkovo som po dlhej dobe videl zápas francúzskej ligy a bola to strašná sranda. Ale rozhodne to nebol taký dominantný valec ako by sa z výsledku zdalo.

Reagovat
Allianz_Arena

Ofenziva PSG bude zřejmě brutální. V začátku sezony působí až nečekaně dobře, pořád to asi bude křehké až nastanou těžké chvíle, ale uvidíme. Když zůstanou hráči fit a takto motivovaní, tak zápasy PSG budou parádní. Kraje a Mbappé v kombinaci s dvojicí Messi/Neymar je v podstatě nebránitelné. Messi s Neymarem mě asi nepřestanou udivovat nikdy, tolik neuvěřitelného talentu, radost sledovat.

Reagovat
Kily8

Reagovat
Langi

OT: Umtiti prý do Lecce ...jinak pokud jsou zvěsti o jeho aktuální smlouvě v Barce pravda, tak se vůbec nedivím, že je prakticky neprodejný

https://sportsbrief.com/football/barcelona/22410-unwanted-defender-samuel-umtiti-owed-millions-euros-by-fc-barcelona-deferred-salary/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele