21. srpna 2022 • 21:50

Útok na jubilejní titul nevyšel. Kvitová prohrála ve finále v Cincinnati

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočila již na třicátou trofej kariéry, jenže ve finále podniku v Cincinnati narazila na pořádně rozjetou soupeřku. Petra Kvitová prohrála s Caroline Garciaovou 2:6, 4:6. Z jubilejního titulu se tak mohla radovat francouzská tenistka, která na okruhu WTA zapsala úspěch s pořadovým číslem 10. Nesmutnila ale ani svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka, která se po vydařeném týdnu dostala na pozici české jedničky.



Že má sezonu jak na houpačce? Petra Kvitová se po dvou měsících probojovala do dalšího finále. „Tenis je krásný v tom, že každý týden máte šanci uspět. V Torontu jsem si říkala: Bože, nehraji dobře. A teď v Cincinnati jsem ve finále,“ hlásila spokojeně. V červnu na trávě v Eastbourne vybojovala devětadvacátý titul kariéry a v neděli toužila sbírku zakulatit.

Na poslední „tisícovce“ před grandslamovým US Open tenistka z Fulneku přežila tuhou bitvu prvního kola se Švýcarkou Jil Belen Teichmannovou (odvracela mečbol). Z cesty pak smetla například wimbledonskou finalistku Uns Džábirovou z Tuniska a v sobotním semifinále zvládla další velký obrat s domácí Madison Keysovou (6:7, 6:4, 6:3). Premiérově se tak v Cincinnati dostala do zápasu o titul.

40

Tolik finálových zápasů na okruhu WTA odehrála Petra Kvitová. Ve 29 případech uspěla, v neděli si přispala jedenáctý nezdar.

Jenže nedělní finále se pro světovou osmadvacítku vyvíjelo od startu zle. Skvěle returnující Caroline Garciaová si vypracovala vedení 4:0 a první set se stal poměrně snadnou kořistí Francouzky (6:2). I na začátku druhé sady přišla Kvitová o podání. Garciaová navíc držela ve zbytku finále jistotu na podání. Odvrátila všech osm brejkbolových šancí české levačky a druhý set ovládla 6:4.

„Byl to těžký, ale krásný týden. Dostala jsem se tady do finále až na jedenáctý pokus,“ usmála se i přes porážku Kvitová. „Díky patří i mému trenérovi a zároveň příteli. Děkuji, že pro mě děláš všechno,“ rozesmála Jiřího Vaňka na tribuně.

Kvitová si před US Open zvedla sebevědomí. Ve světovém žebříčku poskočila na 21. pozici a je v čele českého vláčku před Karolínou Plíškovou (22.) a Barborou Krejčíkovou (23.).

Šampionka Garciaová už je dokonce sedmnáctá. Bývalá světová čtyřka prošla z kvalifikace a na americkém betonu vyhrála všech osm zápasů. Osmadvacetiletá Francouzka uspěla i ve třetím letošním finále (po Bad Homburgu i Varšavě). Na „tisícovce“ se však radovala po pěti letech. „Když jsem zjistila, že Petra hraje čtyřicáté finále kariéry, říkala jsem si wow. Byla jsem trochu pod tlakem, protože jsem z toho měla respekt,“ přiznala Garciaová. Díky skvělé formě se řadí rovnou mezi širší okruh favoritek US Open. „Byly to hodně bláznivé týdny a dost jsme toho s týmem dokázali,“ děkovala.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud