🔸 Recenze parfému Chanel No.5 / CHANEL: jak si oblíbit nejslavnější parfém světa

Jak voní parfém Chanel No.5 / Chanel

Určitě jste už slyšeli diskusi na téma: „Pětka je jediný Chanel, který smrdí!“ nebo „Nechápu, jak to může být neprodávanější parfém světa!“ a taky: „Do Pětky se musíš pročichat!“

No a kde je pravda? Zkusím vám dát pár rad, jak se k Pětce „pročichat“.

Tak za prvé: tato vůně se nejmenuje Chanel Pět, ale No.5. Prostě Pětka. Od Chanelu. Ne, že by na tom záleželo, ale pořádek dělá čistý vzduch.

ESTETIKA, krása, móda a pomíjivost

Čekat, že Pětka bude vonět jako ty nejkrásnější moderní parfémy je základní chyba. Pětka, i když v 90. letech zmodernizovaná, je nejstarší parfém, na který normálně můžete narazít. Myslím tím mentálně, nebo jak se říká u elektroniky „morálně“.

  • Letos jí bylo100. Prostě není módní.

Neobsahuje nic z těch módních složek, které jsou cítít všude okolo nás a na které jsme si díky tomu zvykli: karamel, syntetický vodnatý kosatec, svěží jablko, sladká hruška, vysoké dávky IsoEsuper, vodnatý melounový Calone, syntetický kardamom, oud… Všechny vyjmenové složky jsou syntetické a mohly vzniknou jen díky rozvoji chemického průmyslu. Jejich kouzlo se jmenuje: nízká cena a dostupnost. Proto je najdete nejen v parfémech, ale taky v jídle, kosmetice, pracích prostředcích, ambiente vůních… cítíme je všude okolo a nastavily nové mantinely pro naše nosy.

Současná parfumerie je úplně jinačí. Čich je smysl, jako každý jiný, a týká se ho móda stejně jako zraku, chuti nebo uší. Zvykli jsme si na zcela současné vyznění vůní, stejně jako si vždycky zvykneme na novou grafiku: tvary nábytku jsou oblé nebo hranaté, jednou letí bílá auta, jindy černá, nosí se velké zadky a silikonové melouny nebo Twiggy, džíny nebo manžestr… Co všechny tyhle trendy spojuje, je ESTETIKA. Jenom to kvalitní přetrvá: kabelka z prošívané kůže bude vždycky nositelná, na Guernicu se budou nadále stát fronty a kupé nikdy nebudoumít stěrače na zadních oknech.

A Pětka si zatím pořád drží svoji klasickou formuli. Nestane se, že vám spolužačka zakvičí do ucha „Jé, ty máš tu novou La Vie!“ a za rok vám řekne „Fuj, už jí mám plné zuby, má ji každý, kup si tady nové jabko od Niny.“

Jestli je na vás EdP moc silná, začněte něčím slabším a levnějším: vlasovou mlhou nebo deodorantem.

Nejvýhodnější nákupy zde:

Tak to v žádném případě! Naopak. Pětka je přímo etalon toho, čemu se říká „syntetická vůně“. Nebyla první, ale rozhodně je nejslavnější vůní, která je postavená na aldehydech, moderních molekulách, které vyznívájí jako mýdlová čistota („mýdlo“ je směs aldehydů C10+C11+C12) a perlivosti broskvového vína (aldehyd C14). Aldehydy Pětce dominanují a díky nim zůstává taky v průběhu roků přes reformulace hodně stejná. Toto jsou složky běžně používané v pracích prášcích a avivážích, tohle se vašemu nosu určitě líbí.

ALE! Co tam tedy smrdí jak stará bába?

Dalšími důležitými složkami jsou klasické kytky: růže, jasmín z Grasse, ylang-ylang a kosatec. A tady se skrývá to ALE. Kvůli zákazům a také špatné dostupnosti přírodních složek byly postupně v parfémech nahrazeny syntetikou. A chemie nabízí kouzla, např. jasmín bez tzv. indolů, tedy pachu hniloby, plísně, potu, výkalů.

Indoly v přírodních květinových olejích přirozeně jsou, protože ne všechny kvítky jsou v perfektní kondici a jinak, než strašně složitým a drahým chemickým postupem (viz tady v článku o J-C Ellenovi a jeho postupech) je nelze odstranit. Vůně květu se skládá např. ze 40 různých molekul a v laboratoři vám dnes můžou složit květ ze 30 hezkých a 10 indolických vynechat. Krása! A tak většina nově vyráběných parfémů získala čistotu a sterilitu…a ztratila živost, přirozenost a hloubku. Ať už jejich receptura pochází z roku 1930 nebo 2001.

A teď to vysvětlení…aneb proč je Chanel Chanelem

Chanel pořád používá přírodní složky – ano, ty Grasská pole růží, levandulí a jasmínu nejsou jen propagace. Jenže samozřejmě s rostoucí spotřebou se nezvětšuje rozloha polí. Objem výroby ingrediencí je stejný a tak se dnes čistě přírodní složky používají do čistých parfémů (čistý parfém No.5 najdete ve velkých parfumerkách, račte přivonět). A je nesmysl, aby od nich odvozené EdT a EdP voněly jinak. Takže syntetika v nich co nejvěrněji napodobuje přírodu, včetně shnilých lístků a vůně hlíny. A to je to, na co my dnes nejsme zvyklí – a zároveň to, co si může dovolit jen gigant jako Chanel, protože žádné nové módní značce by to na trhu neprošlo.

Můžete mít i překrásnou limitku ke 100. výročí vůně Chanel No.5 se zlatou etiketou:

A co já s tím? Jiná pyramida

Hodně dam si udělá úsudek tak, že si nastříkají v parfumerce na lístek tři, pět vůní, porovnají a zahodí. Klidně se do parfumerie několikrát vrátí, aby si oblibu ověřily, ale vždycky se znovu rozhodují podle prvních 2 minut (to si nevymýšlím, to vychází z průzkumů). No a tady, samozřejmě, Pětka nemůže uspět.

Zatímco módní vůně jsou postavené tak, aby vás zaujaly na první nádech, jinak papírek okamžitě odložíte, Pětka nabídne na začátku zmíněné indoly – a přitom my tam chceme mandarinkovou kůru a bergamot a frézie, jak jsme zvyklí! OK, dostanete je: jenom musíte chviličku počkat.

V Pětce najdete překrásný neroli, kapku bergamotu a konvalinky (mmch. další aldehyd – Lilial, přírodní vůně konvalinek nikdy neexistovala). Ale objeví se až ve chvíli, kdy báze parfému uvolní těkavé složky a vůně se „vyrovná“ a (jak funguje báze parfému jsem psala tady) – na mé tělesné teplotě je to okolo půl hodiny.

Pak nastoupí krásně vyvážená, komplexní, hluboká čistá květinová mlha, která za vámi vytvoří charakteristický ocas elegance a noblesy. A ponese se za vámi ještě dlouho po té, co vaše moderní vůně už degradují jen na jednoduchý spálený karamel nebo suché bezduché dřevo nebo (nejhorší varianta) vodu z desinfekce na ruce. A druhý den vám na šatech zůstane lehounký vánek, jako u prádla vytaženého ze šuplíku.

Nabídka na Notino je široká: 

 

Rada: Zkoušejte od konce

Nastříkejte si Pětku na šálu a poprvé si čichněte až druhý den. Oslovila vás? Tak znovu a zkracujte intervaly. Pokud se vám bude pořád líbit, časem se proklestíte až ke zdroji…a bude vás mít ve spárech, takže jí ten zmatený babičkovský start odpustíte.

 

Potřebuje dress code

Další chybou je zkoušet Pětku spolu s denními parfémy typu Chanel Chance, Light Blue, Bright Crystal, Daisy, Miss Dior, La Vie, Aqua Allegoria či LPRN… To je prostě iná kategória. Když mi holky řeknou „Pětka je hnusná, ta Chance je mnohem krásnější“, tak mi to zní jako „lanýže jsou bléé, ale hrozně mi chutná ta drahá proteinová tyčinka“. Pětku k džínám nosit můžete, ale musíte být ten typ, co nosí džíny na porady vedení korporace. Jestli chodíte v džínách pro děti do školky, nakoupit do Lidlu nebo makat do workspacu, tak ji prostě neoceníte: asi by vás ani nenapadlo vzít si tam sako a manžetové knoflíky, a stejně tak je to s parfémem.

 

https://www.lduhtrp.net/widget-63033acd832108adff0a8017-100587512?target=_top&mouseover=Y

Pročichat se do Pětky

Jednoznačně: ANO. V době, kdy nebyla na trhu konkurence, nebylo tak těžké se prodrat k zákazníkovi. Dnes, ve století reklamy a jednoduchých líbivých vůniček je nastavená bariéra pozlátka tak hustě, že pročichat se skrz k něčemu „opravdovějšímu“, ať už je to prémiová produkce Dioru, Chanelu, YSL, Estee Lauder… nebo niche segment, není lehké. Nos si zvykne na náhražky a už nechce jinak. A to nemluvím o tom, že nás od narození provázejí synteticky navoněné plenky, jídlo, pití, hračky… Vaše první ústřice taky asi napoprvé nesklouzla do krku se slovy „Mňam!“, první panák whisky asi ani zmiňovat nemusím.

Chanel to ví, a tak ušlapává cestičku: jednak celá jeho produkce striktně vykazuje podobný charakter, takže když už nosíte třeba svěženky Chance, ať zkusíte cokoliv, vždycky se budete s vůní Chanel cítit „familiérně“. A pak taky nastavuje chapadla v podobě odvozenin od No.5: dříve Eau Premiére, nedávno l´Eau (která se mi jeví překrásná, ale pro mne už cesta zpět od Pětky neexistuje), ostatně i nová Gabrielle se na ni odkazuje, a to přímo na tu svěží složku, co máme tak rádi u mainstreamu.

Rada: Pročuchejte se, schválně nebo nevědomky

Jestli opravdu chcete najít cestu k Pětce, můžete to dělat buď úmyslně, začít u Gabrielle, projít odvozeniny a za pár měsíců nošení uvidíte, přestanou vám stačit, budete chtít něco silnějšího…tak jsme došli!

Anebo prostě si pořiďte domů velký vzorek Pětky. Intenzívně zkoušejte, co vás napadne, a sem tam zkuste No.5 a …ahoj babi! To by v tom byl čert, aby jste v ní to kouzlo nenašli.

Ale jestli jste přesvědčení, že je prostě stará a hnusná a pro starý báby, tak se na to vykašlete, nesblížíte se. Ale to byste nedočetli článek až sem, že ne?

Niche nebo drahý mainstream nebo živoucí fosilie

Závěr? Chanel No. 5 je vysoká škola parfumerie. Daleko náročnější, než Chanel Les Exklusifs, které jsou krásné, drahé…a velmi snadno nositelné. V mainstreamu patří k něčemu výjimečnému, co se moc často neobjevuje a je zvláštní, jak se dokázala udržet při životě i se svou totálně zastarolou recepturou.

Jasně, že z velké části za to může extrémní marketingová investice a podpora. Ale i přesto… Pro mne je Pětka čistá niche: vyrobená z hlubokého zájmu o inovace madamme Chanelové a nevídaného talentu a volné ruky Ernesta Beauxe, za použití neobvyklých ingrediencí, se zcela inovátorskou formulí.

Výběr Chanel No.5 na Notino.cz

Hledáte další výhodné ceny parfémů? Zkuste zde:

Užijte si den s vaším milovaným parfémem!

Marie Romana #recenze_parfemu

Odkazy jsou affiliate. Zmíněné ceny a nabídky platí v den zveřejnění recenze. 

 

3 komentáře: „🔸 Recenze parfému Chanel No.5 / CHANEL: jak si oblíbit nejslavnější parfém světa

Add yours

  1. Dobrý den ,no já s č.5 začínala.:) Byl to můj první parfém v 16 letech. Dostala jsem ho od přítele z Francie. Láska s Francouzem nevydržela , ale láska k této vůni ano .Dnes už jsem tedy asi ta stará bába ale provází mě celý život..

    Líbí se 1 osoba

    1. Dobrý den ,mám tam v příspěvku pravopisnou chybu ,můžete to  ,prosím,opravit :) s Francouzem ne z Děkuji 

      štěpánka

      To se mi líbí

Nebuďte sprostí, lidi.

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com

Nahoru ↑