Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mrtvolky, Díra či Gottwalďák. Mapa ukazuje zlidovělá jména v Liberci

  10:47
Mapu Živých jmen Liberce vytvořili vědci z Technické univerzity. Shromáždili přes tři tisíce názvů míst, které zlidověly, i když oficiálně neexistují.

Dům kultury? Někteří Liberečané mu neřeknou jinak než Rakev, Cihelna, Stodola nebo prostě jen Kulturák. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Když se na operační středisko hasičů dovolá Liberečan a řekne, že U Mrtvolek došlo ke krizové situaci, tak dispečer – lidových názvů neznalý – nebude mít ani ponětí, o jakou lokalitu v Liberci jde. Díky mapě Živá jména si může název zadat do svých podkladů a zjistí, že má vyslat jednotku do parku v Budyšínské ulici poblíž bazénu.

„Hasiči nemají jen tento zdroj, ale mapa jim může pomoci s upřesněním informace od volajícího. V krizové situaci se to živé, lidové jméno docela často využívá,“ říká geoinformatik Daniel Vrbík z Technické univerzity v Liberci (TUL).

S bohemistou Václavem Lábusem tvořili mapu Živých jmen zhruba tři a půl roku. Jejím cílem je poznat místa, podle kterých se Liberečané v běžném životě orientují, ale na turistické mapě by je člověk jen těžko dohledal.

„Když si chceme domluvit schůzku na konkrétním místě, nepoužijeme k jeho pojmenování přesnou adresu nebo souřadnici, ale opis toho místa. Řekneme třeba, že se sejdeme „pod hodinama“, což je terminál MHD s největšími libereckými hodinami,“ přibližuje Vrbík.

Pomohlo 1 500 dobrovolníků

Dodneška se jim podařilo nasbírat přes 3 100 neoficiálních jmen z Liberce a Stráže nad Nisou. S jejich určováním jim pomohlo přes 1 500 dobrovolníků. Nyní skončila třetí a poslední fáze výzkumu, kdy měli místní obyvatelé za úkol vymezit prostor, ke kterému se konkrétní označení vztahuje.

I po ukončení projektu zůstává mapa otevřená, nově do ní mohou zaznamenávat své podněty pouze registrovaní uživatelé.

„Mapa je pořád aktivní a živá. Nejde tam přispívat už anonymně, jména, která se tam dostanou, prochází schvalováním. Naposledy přibylo za den asi šest jmen,“ prozrazuje Vrbík.

Poslední dobou ale už moc nových záznamů nemají, po těch letech je těžké najít někoho, kdo by si vybavil jméno, které v databázi už nefiguruje.

Podle Vrbíka nejčastěji vznikají lidové názvy zkrácením oficiálního jména dané lokality nebo jeho nespisovným vyjádřením. Málokterý Liberečan by si domluvil rande ve Fügnerově ulici, mnohem častěji by šel na Fügnerku nebo Na Fídu.

Objekt se specifickým tvarem

Další motivací pro vznik nového označení je objekt, který se v určitém místě nachází a má třeba specifický tvar.

Kulturní dům znají lidé jako Obrácený necky, Rakev nebo Kachlíkárnu, kdežto rektorát Technické univerzity je mezi studenty a místními známý spíše jako Pentagon, Trychtejř, Mixér nebo Půlkýbl.

„Dalším z cílů bylo poznat jazykovou krajinu Liberce. Živá jména, která se objevují v neoficiální komunikaci, dost často reflektují historii. Soukeňáku se říkalo Gottwalďák, někteří lidé ho tak pojmenovávají nadále,“ popisuje Vrbík.

Podobně to je s lokalitou u Plazy, které místní říkají Díra. A to i přesto, že zející jámu už dávno překryl obchodní dům. Ostatně Děr je v Liberci podle aplikace hned několik.

Největší přínos mapy Živých jmen podle Vrbíka spočívá v tom, že se podařilo zachytit jména, která existují jen v ústní komunikaci. „Postupně mizí a řada z nich se zapomíná, lidé je přestávají používat,“ upozorňuje.

Inspirace pro novou zástavbu

Mapová aplikace může posloužit nejen k prohloubení znalosti místních či k jejich pobavení, ale i pro samotné město. Vrbík ji vnímá jako zásobárnu jmen, ze kterých lze čerpat například pojmenování nové zástavby či parku.

„Když vznikne nová ulice a město potřebuje oficiální pojmenování, může mapa sloužit pro inspiraci. Je z ní zřejmé, jaká pojmenování lidé ve své mluvě používají. Nemusí se tak složitě vymýšlet nové názvy typu Meruňková nebo Švestková, které mohou být kdekoliv. Ulice se bude jmenovat tak, jak tomu místu lidé vždycky říkali. S novým názvem se pak lépe ztotožní,“ vysvětluje Vrbík.

Příkladem dalšího nicneříkajícího pojmenování je podle něj Park Nové Vratislavice, kterému se vždy říkalo U Rušičky. „Je to návod, jak mohou samosprávy postupovat, aby nová a oficiální jména veřejnost akceptovala. A nevymýšlely se od stolu názvy, které k danému území nemají vztah,“ shrnuje geoinformatik.

Výsledky třetí fáze výzkumu, konkrétně prostorové vymezení Papírového náměstí, využil také Liberec pro zadávací dokumentaci na přestavbu Papírového náměstí. „To vlastně oficiálně neexistuje, je jen Papírová ulice,“ konstatuje Vrbík.

Město chtělo vědět, kde přesně se Papírové náměstí podle místních nachází. Podobnou mapu zpracovali Lábus s Vrbíkem i pro oblast Mšena nad Nisou nebo ve Frýdlantě. Jejich aplikaci pro sběr dat použily také Slapy.

„To je případ obce, která nemá oficiální názvosloví, pojmenované ulice. V rámci spolkového života tam chtěli poznat místní názvy a vytvořit si podle nich mapu,“ uzavírá Vrbík.

Poznatky ze svého výzkumu chtějí autoři zpracovat do tištěné mapy nebo publikace. Ta by mohla vyjít letos na podzim nebo na jaře příštího roku.

  • Nejčtenější

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Investoři usilují o větrné elektrárny na Liberecku, část místních protestuje

30. dubna 2024  15:22

Část obyvatel Bulovky z Frýdlantského výběžku na Liberecku se obává možné výstavby větrných...

Pasti plné švábů, plíseň a nedopalky. Inspekce zavřela libereckou pizzerii

30. dubna 2024  12:14

Výskyt většího množství hmyzu, výrazně zanedbaný úklid, plíseň v chladicích zařízeních. To jsou jen...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

Liberec chce být do šesti let klimaticky neutrální, městu chybí lidé a peníze

29. dubna 2024  16:59

Krajské město je již dva roky součástí mise Evropské unie s názvem 100 klimaticky neutrálních a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...