První turnaj koňského póla "na pláži" v Praze přilákal diváky i velké sponzory

V polovině srpna se ve světě koňského póla stala do té doby nevídaná věc. V Praze se vůbec poprvé hrál turnaj "na pláži". Nebylo to tedy až tak doslovné, ale profesionální písková aréna dostihového závodiště v pražské Chuchli byla ideálním prostředím pro unikátní turnaj - Progresus Prague Beach Polo Cup 2022. Zápas organizoval viceprezident České asociace hráčů koňského póla Jan Průcha, který se snaží pólo prosadit jak u milovníků jezdeckých sportů, tak i mezi českou miliardářskou scénu.

V třídenním turnaji se proti sobě postavily čtyři mezinárodní týmy složené z hráčů z České republiky, Slovenska, Německa a Maďarska. Hráči tentokrát nastoupili v barvách týmů Progresus Invest Holding, Chuchle Arena Praha, Česká mincovna a Insight Energy. Sehráli zápasy všech týmů proti sobě a ve finálovém souboji nakonec byl nejúspěšnější tým Progresus Invest Holding ve složení Gábor Szegedi a Balázs Cs?ri z maďarského klubu La Ballena Polo Club a Jitka Šváchová Fuksová z českého klubu Aviator Polo Club.

Stejně jako při dostizích či parkuru se tu sešly stovky významných hostů z řad herců, umělců, sportovců a businessu, kteří měli možnost se vzájemně seznámit a pokochat se pohledem na dusající koně a opravdu fair play hrou. Zápas si nenechaly ujít ani stovky platících diváků, kterým byla k dispozici tribuna a výborné občerstvení. Provázeli je komentátoři televize NOVA Simona Šimková a Michal Šeda, hru komentovala hráčka koňského póla Alexandra Benčíková spolu s profesionálem na komentování póla - Janem Zavázalem. Celý finálový den přenášela Česká televize prostřednictvím zkušené EquiTV. Nad přísnými pravidly bděl rozhodčí Ladislav Agárdi ze slovenského klubu Danube Polo Club.

Jednou z nejvýznamnějších osobností tohoto sportu v tuzemsku je Jan Průcha, viceprezident České asociace hráčů koňského póla. "Pořádat turnaj na prvotřídním hřišti v pražské Chuchli bylo mým snem od doby, co jsem před třemi lety zorganizoval první akci v Pardubicích - Taxis Polo. Rodině Vítkových se v Chuchle Areně podařilo postavit špičkové zázemí pro parkurové závody, a právě na tomto hřišti o velikost 100 x 60 metrů se o víkendu hráči představili. Pólo se zde hrálo vůbec poprvé. K vidění bylo třicet koní, jejichž celková hodnota je v mnoha milionech korun. Navíc bylo skvělé, že nám přálo i počasí," říká k víkendovému Progresus Prague Beach Polo organizátor turnaje Jan Průcha.

"Prague Beach Polo přináší tradiční koňské pólo z trávníku poprvé na písek! Naše projekty spojují tradiční s inovativním a progresivním, to máme, myslím, s touto událostí společné. Věříme, že si koňské pólo, které se hlavně v anglosaských zemích těší obrovské oblibě, podmaní více Čechů," říká Lukáš Zrůst, spoluzakladatel investiční skupiny Progresus, která se stala generálním partnerem turnaje. A vidění byli i další významní sponzoři - již jmenovaná Chuchle Arena nebo Česká mincovna a Insight Energy. Dalšími partnery byly Erste Premier, PSN, Advantage Cars, Dallmayr, Aqua Angels, Crestyl, Bergl Diamonds, Bohematic, Insight Home, Tipsport, Omnipol, Rückl a mnoho dalších.

Koňské pólo sahá svou historií až do období starověké Persie. Standardně se hraje na travnatém hřišti o velikosti 274x146 metrů, kde proti sobě nastupují dva čtyřčlenné týmy, které se snaží pomocí dlouhých pálek vstřelit míček do branky soupeře. Takto velká hřiště u nás ale až na výjimky neexistují, proto se často hrává v arénách, které jsou menší, mají písčitý, nebo sněhem zasypaný povrch a větší velikost míčku. A i když samotní hráči preferují hru na velkém hřišti, diváci si naopak v arénách užívají bližší kontakt s koňmi i hráči.

Více se o Progresus Prague Beach Polo Cup dozvíte zde: https://www.praguebeachpolo.com

Fotografie z turnaje ke stažení zde:

https://www.dropbox.com/sh/anjpbrj15ugvd1p/AADR5Ob6yCmzzoRoJKeNJpJya?dl=0

Kontakt:

Česká asociace hráčů koňského póla

e-mail: jan.prucha@czechpolo.cz

https://www.czechpolo.cz

Klíčová slova Sport-jezdectví-pólo-firmy-Progresus-Hustá pěna

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Sport

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.