metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 20 °C

Středa 22. května 2024. Svátek má Emil

První turnaj koňského póla "na pláži" v Praze přilákal diváky i velké sponzory

  15:28
Praha 24. srpna 2022 (PROTEXT) - V polovině srpna se ve světě koňského póla stala do té doby nevídaná věc. V Praze se vůbec poprvé hrál turnaj "na pláži". Nebylo to tedy až tak doslovné, ale profesionální písková aréna dostihového závodiště v pražské Chuchli byla ideálním prostředím pro unikátní turnaj - Progresus Prague Beach Polo Cup 2022. Zápas organizoval viceprezident České asociace hráčů koňského póla Jan Průcha, který se snaží pólo prosadit jak u milovníků jezdeckých sportů, tak i mezi českou miliardářskou scénu.

V třídenním turnaji se proti sobě postavily čtyři mezinárodní týmy složené z hráčů z České republiky, Slovenska, Německa a Maďarska. Hráči tentokrát nastoupili v barvách týmů Progresus Invest Holding, Chuchle Arena Praha, Česká mincovna a Insight Energy. Sehráli zápasy všech týmů proti sobě a ve finálovém souboji nakonec byl nejúspěšnější tým Progresus Invest Holding ve složení Gábor Szegedi a Balázs Cs?ri z maďarského klubu La Ballena Polo Club a Jitka Šváchová Fuksová z českého klubu Aviator Polo Club.

Stejně jako při dostizích či parkuru se tu sešly stovky významných hostů z řad herců, umělců, sportovců a businessu, kteří měli možnost se vzájemně seznámit a pokochat se pohledem na dusající koně a opravdu fair play hrou. Zápas si nenechaly ujít ani stovky platících diváků, kterým byla k dispozici tribuna a výborné občerstvení. Provázeli je komentátoři televize NOVA Simona Šimková a Michal Šeda, hru komentovala hráčka koňského póla Alexandra Benčíková spolu s profesionálem na komentování póla - Janem Zavázalem. Celý finálový den přenášela Česká televize prostřednictvím zkušené EquiTV. Nad přísnými pravidly bděl rozhodčí Ladislav Agárdi ze slovenského klubu Danube Polo Club.

Jednou z nejvýznamnějších osobností tohoto sportu v tuzemsku je Jan Průcha, viceprezident České asociace hráčů koňského póla. "Pořádat turnaj na prvotřídním hřišti v pražské Chuchli bylo mým snem od doby, co jsem před třemi lety zorganizoval první akci v Pardubicích - Taxis Polo. Rodině Vítkových se v Chuchle Areně podařilo postavit špičkové zázemí pro parkurové závody, a právě na tomto hřišti o velikost 100 x 60 metrů se o víkendu hráči představili. Pólo se zde hrálo vůbec poprvé. K vidění bylo třicet koní, jejichž celková hodnota je v mnoha milionech korun. Navíc bylo skvělé, že nám přálo i počasí," říká k víkendovému Progresus Prague Beach Polo organizátor turnaje Jan Průcha.

"Prague Beach Polo přináší tradiční koňské pólo z trávníku poprvé na písek! Naše projekty spojují tradiční s inovativním a progresivním, to máme, myslím, s touto událostí společné. Věříme, že si koňské pólo, které se hlavně v anglosaských zemích těší obrovské oblibě, podmaní více Čechů," říká Lukáš Zrůst, spoluzakladatel investiční skupiny Progresus, která se stala generálním partnerem turnaje. A vidění byli i další významní sponzoři - již jmenovaná Chuchle Arena nebo Česká mincovna a Insight Energy. Dalšími partnery byly Erste Premier, PSN, Advantage Cars, Dallmayr, Aqua Angels, Crestyl, Bergl Diamonds, Bohematic, Insight Home, Tipsport, Omnipol, Rückl a mnoho dalších.

Koňské pólo sahá svou historií až do období starověké Persie. Standardně se hraje na travnatém hřišti o velikosti 274x146 metrů, kde proti sobě nastupují dva čtyřčlenné týmy, které se snaží pomocí dlouhých pálek vstřelit míček do branky soupeře. Takto velká hřiště u nás ale až na výjimky neexistují, proto se často hrává v arénách, které jsou menší, mají písčitý, nebo sněhem zasypaný povrch a větší velikost míčku. A i když samotní hráči preferují hru na velkém hřišti, diváci si naopak v arénách užívají bližší kontakt s koňmi i hráči.

Více se o Progresus Prague Beach Polo Cup dozvíte zde: https://www.praguebeachpolo.com

Fotografie z turnaje ke stažení zde:

https://www.dropbox.com/sh/anjpbrj15ugvd1p/AADR5Ob6yCmzzoRoJKeNJpJya?dl=0

Kontakt:

Česká asociace hráčů koňského póla, e-mail: jan.prucha@czechpolo.cz, https://www.czechpolo.cz

Hlavní zprávy

Stěny koupelny ze skla byly v minulosti zcela nemyslitelné, říká architektka Jiřičná

vydáno 22. května 2024  11:00

„Většinu života se člověk účastní nejrůznějších soutěží a většinu jich prohrává,“ říká velice upřímně světoznámá architektka, která do českého prostředí...  celý článek

Veduta z roku 1829 ukazuje čilý život na Jiřském náměstí na Pražském hradě

vydáno 22. května 2024  5:00

Projekt Miluju Prahu a deník Metro v pravidelném seriálu vybírají nejkrásnější pražské veduty. Znáte sochu plnou hříchů? A víte, kde stála původně?  celý článek

Centru sociálních služeb Tloskov je 65 let a oslaví to ve velkém stylu

vydáno 21. května 2024  16:22

Tuto sobotu 25. května se za branami domova pro lidi se zdravotním postižením bude konat hudební festival, který si tu vyzkoušeli už před pěti lety. U...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek