Dvacítka se vrací do akce. Bez Rulíka a na polárním kruhu

Jakub Šedivý | Foto: Martin Voltr

25. srpna 2022, 10:04

Martin Voltr

Ještě v sobotu bojovali čeští hokejisté do dvaceti let o bronzové medaile na mistrovství světa v Edmontonu. A o pouhých pět dní později už startují další akci!

Reprezentační dvacítka má léto skutečně nabité. Teprve o víkendu oficiálně dohrála hokejovou sezonu 2021/22, na odloženém šampionátu navzdory skvělým výkonům proti týmům světové špičky zůstala těsně pod medailovými pozicemi.

Teď se vydává do boje znovu, aby zahájila nový ročník, který bude mít vrchol na přelomu roku v kanadských městech Halifax a Moncton. Závěr srpna totiž v kategorii U20 tradičně patří turnaji evropské špičky.

Špička je v současnosti pochopitelně ochuzená o Rusko. Výběry Česka, Švédska a Finska tak nově doplňuje Slovensko, jemuž dorůstají vynikající individuality, ovšem jak ukázalo mistrovství světa, za nimi zeje výrazná propast. Slováci se z Edmontonu vraceli s ostudou, když ani nepostoupili ze základní skupiny a od favoritů dostávali příděly.

Zatímco loni uzavíral prázdniny turnaj v Hodoníně, tentokrát je s pořadatelstvím na řadě Finsko. Kvalitní prověrku hostí Rovaniemi, město u polárního kruhu, které je známé jako domov Santy Clause.

Kdo bude nadělovat tentokrát, to zůstává otázkou. Loni Češi turnaj vyhráli, to však byli na rozdíl od soupeřů téměř kompletní; letos mohou jen a pouze překvapit. Všichni účastníci pošlou po MS do hry zcela obměněné soupisky, ale dva favorité jsou jasní.

Švédové nasadí třináct draftovaných hokejistů a Finové jedenáct! Pár z nich už má navíc v kapse i smlouvu v NHL...

České mužstvo bude takové síle vzdorovat se dvěma draftovanými hráči – obránci Markem Alscherem a Tomášem Machů. Z plánované nominace opět vypadl očekávaný tahoun Jakub Brabenec, vedle něj i Jakub Altrichter, Dominik Rymon a Adam Srdínko.

Dodatečně tak byli povoláni útočníci Robin Sapoušek, Adam Bareš a Jan Půček. Pouze zadák Jakub Šedivý má zkušenosti z šampionátu dvacítek, jako jediný už taky stabilně hrál extraligu.

Oslabený je i realizační tým. Hlavní trenér Radim Rulík už si plní klubové povinnosti v Pardubicích, dočasně ho tak zastoupí asistent Jiří Kalous. Tomu bude pomáhat Tobiáš Slavíček, mladý kouč sparťanské juniorky. O gólmany se postará Ondřej Pavelec.

Češi vstoupí do turnaje ve čtvrtek 25. srpna ve 14:30 SELČ bitvou proti Švédsku, o den později nastoupí na Finsko a v sobotu pak na Slovensko. Organizátoři připravili z akce placené streamy, průběh utkání jinak můžete sledovat v textových přenosech na webu Onlajny.com.

Marek Alscher

Marek Alscher | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace dvacítky na turnaj ve Finsku

Brankáři:
Marek Stuchlík (Mladá Boleslav), Jan Špunar (Olomouc).

Obránci:
Jakub Šedivý (Liberec), Sebastian Jasečko, Karel Křepelka (oba Mladá Boleslav), Martin Böhm (Litoměřice), Matěj Pinkas (Hradec Králové), Marek Alscher (Portland, WHL), Tomáš Machů (Youngstown, USHL).

Útočníci:
Marcel Marcel (Gatineau, QMJHL), Ivo Sedláček (Kometa Brno), Alexandr Remeš (České Budějovice), Petr Gajda, Michal Ramik (oba Litoměřice), Josef Krejsa (Vítkovice), Šimon Marha, Petr Moravec, Lukáš Pajer (všichni Hradec Králové), Robin Sapoušek (Karlovy Vary), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Jan Půček (Mladá Boleslav).

Realizační tým:

Manažer: Jan Fišera
Hlavní trenér: Jiří Kalous
Asistent trenéra: Tobiáš Slavíček
Trenér brankářů: Ondřej Pavelec
Video trenér: Radek Jirátko
Lékař: Marek Kašpar
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kustod: Jiří Šrámek

Program turnaje čtyř v Rovaniemi

Čtvrtek 25. srpna:
14:30 Švédsko – Česko
18:00 Finsko – Slovensko

Pátek 26. srpna:
14:30 Slovensko – Švédsko
18:00 Finsko – Česko

Sobota 27. srpna:
13:30 Česko – Slovensko
17:00 Finsko – Švédsko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz