InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy fotografií - Fotoklub Písek

    Úterý 4.6 17:00 - Galerie Portyč Písek

  • Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Otakara Ševčíka

    Úterý 4.6 18:00 - Divadlo Fráni Šrámka Písek

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VÝLETY: Za Švejkem do Putimi a pak pěšky kolem řeky do Písku

Socha Švejka v životní velikosti , Autor: Petra Novotná

Socha Švejka v životní velikosti     Autor: Petra Novotná

Když jsme na začátku prázdnin podnikli s dětmi cestu vlakem do Ražic a tam pak udělali téměř dvacetikilometrové kolečko pěšky, dostali jsme od vás tip na cestu z Putimi do Písku. Takže jsme opět nasedli do stejného vlaku z Tábora do Ražic, jen jsme vystoupili o stanici dřív.

V Putimi na nádraží jsme se pokochali modelem minihradu a vydali se kolem Podkostelního rybníku, který je známý podzimními výlovy ryb, směrem do centra Putimi. Dovedou vás tam ukazatelé směr socha Švejka.

V této obci se totiž odehrává část příběhu dobrého vojáka Švejka, postavu tady připomíná řada míst. Můžete se vyfotografovat u filmové četnické stanice nebo se projít po mostě, po kterém Švejk přicházel do vesnice. U tohoto mostu stojí právě socha Švejkova v životní velikosti. Říká se, že nosí štěstí. Když se dotknete nohy, ochrání vás to před artrózou.

Podívali jsme se také k dominantě obce, raně gotickému kostelu svatého Vavřince. Děti se zabavily na hřišti a občerstvili jsme se U Cimbury. Což je nejen místní hospůdka, ale také další postava, která Putim proslavila. Jan Cimbura byl sedlák, skutečná postava, o které napsal stejnojmenný román Jindřich Šimon Baar, který jako student trávil letní prázdniny na faře u svého strýce.

V Putimi můžete navštívil také minizoo, nás ale tlačil čas. Takže jsem se vydali cestou kolem řeky Blanice do Písku. Chvíli jsem se zastavili na místě soutoku řek Blanice a Otavy, kde je kemp a další možnost občerstvení.

Pak jsem pkračovali dál po cestě až k silnice. Zde se dáte doprava a přijdete k Zátavskému mostu, kde na konci druhé světové války vedla demarkační linie. Ještě před mostem zahnete doprava a napojíte se na Čertova stezku, cyklostezku i pěší zároveň, je poměrně úzká a frekventovaná, takže se připravte na neustálé vyhýbání se cyklistům.

Cesta vás dovede až do Písku, přes sportovní stezku Hradiště k výletnímu hostinci, na druhé straně řeky uvidíte píseckou plovárnu. Pokračujte po proudu řeky k vodní elektrárně a k Lávce Dagmar Šimkové. Lávka získala několik ocenění a nese jméno písecké rodačky, spisovatelky a vězenkyně komunistického režimu 50. let. Vlevo ve svahu pak uvidíte vilu Marta, kde Dagmar Šimková vyrůstala.

Lávku nebudete přecházet, cesta pokračuje dál do centra Písku. Budete míjet obrovský areál textilky Jitex. My jsme se zastavili na Městském ostrově, přešli jsme na druhou stranu řeky a pokračovali ke Kamennému mostu a od něj pak na vlakovou zastávku. Trasa měřila 13 km.

Pokud chcete procházku zakončit stylově, projděte v Písku místem, kde ještě v první polovině 19. století stávala Putimská brána. Najdete ho na konci ulice Fráni Šrámka. Nad hradebním příkopem se pak nachází informační tabule o putování dobrého vojáka Švejka.

Další tip na výlet:
VÝLETY: Vlakem na pěší výlet kolem rybníku a k soše Jana Žižky

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace