Lidé se dopouští během péče o vodu v bazénu několika chyb. Dejte si na ně pozor, ať se vám voda zbytečně rychle nekazí

Exterier 26. srpna 2022 | 07:59 — Zuzana Procházková
Mít vlastní bazén na zahradě není jen radost, ale také velká starost, což si nejspíš mnoho lidí neuvědomuje. Udržet vodu stále křišťálově průzračnou vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. V tomto článku vám proto prozradíme, jak o vodu v bazénu pečovat a jakým nejčastějším chybám se vyhnout obloukem.
Další 4 fotografie v galerii
Voda v bazénu se při nesprávné a nepravidelné údržbě rychle zkazí / Depositphotos

Nejspíš nikdo, kdo nemá vlastní bazén, si neuvědomuje, jaké starosti jsou s jeho údržbou. Nádherně prožité víkendy na zahradě s přáteli u bazénu se můžou rázem proměnit na odpuzující zelenou vodu. Jakmile tento moment nastane, je zřejmé, že máte v bazénu přemnožené řasy či jiné bakterie a je nutné bazén ihned vyčistit. Příčiny mohou být různé. Ať už je to zanedbaná pravidelný péče či velká horka nebo naopak vytrvalý déšť.

Prevence proti řasám

Mnoho lidí si nejspíš ani neuvědomují, jaké všechny faktory mají vliv na čistotu vody v bazénu. Může se jednat o napadané listí, trávu, hmyz nebo například zbytky opalovacích krémů. Ve vodě, v bazénu se tyto mikroorganismy velmi rychle množí a voda se rychle kazí. Pochopitelně není nutné dodávat, že koupání v takovéto vodě může způsobit kožní vyrážky nebo i žaludeční problémy.

Z toho důvodu je naprosto zásadní pravidelné dezinfikovaní bazénu za pomoci k tomu určených přípravků. V dnešní době jsou k dostání i takové prostředky, které jsou i bez chloru, tedy například na bázi vitaminu C. Dále je možné umístit do vody takzvaný flokulant, jenž slouží k tomu, že srazí všechny nečistoty do chuchvalců a ty se poté dají jednoduše vyjmout.

Kontrola pH vody

Druhým zásadním krokem v rámci péče o vodu ve vašem venkovním bazénu je pravidelná kontrola pH, což mnoho lidí vůbec nedělá. To je však chyba. Kromě toho byste měli hlídat také adekvátní tvrdost vody, obsah chlóru a alkalitu. Dle specialisty hobby marketu Zdeňka Kopečného byste měli dodržovat následující hodnoty:

  • pH by mělo být v rozmezí hodnot 7,0 až 7,4
  • tvrdost vody by měla dosahovat pod 18° N
  • obsah chlóru ve vodě by měl mít hodnoty mezi 0,3 až 0,6 mg/l
  • alkalita by se měla pohybovat mezi 80 až 120 ppm

Zdeněk Kopečný dále vysvětluje, že „v momentě, kdy je pH vody v bazénu nevyrovnané, tak nefunguje ani celá bazénová chemie nejlépe, tedy pH vody je opravdu nutné kontrolovat a v případě vyšší kyselosti či zásadovosti pH vyrovnat pomocí vhodných prostředků, které jsou k zakoupení v každém hobby marketu.“

Funkční filtrace

Poslední zásadní způsob údržby bazénu respektive čistoty vody je funkční filtrace. Ta umožňuje, že je voda neustále provzdušněná a filtrovaná. V opačném případě můžete velmi rychle pozorovat zelenající se vodu. Rozhodně nesázejte na nejlevnější možnosti filtrace bazénu a nikdy také nekupujte takový, jehož výkon nebude stačit na objem vašeho bazénu. Dále čtěte: Jak zaručeně vyčistit i ty nejhorší připáleny na mřížce z trouby. Vsaďte na ocet nebo pastu z jedlé sody.

Autorský článek, další zdroj: poolsfactory.eu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu