První městská společnost zveřejnila data o zakázkách

Operátor ICT se stal první městskou společností, která zveřejnila data o zadávaných zakázkách v interaktivní aplikaci na platformě Golemio i ve formátu otevřených dat. Ukazuje tak, že otevřené hospodaření se nemusí týkat pouze města a jeho příspěvkových organizací. V budoucnu se mohou přidat další městské společnosti.

Praha loni zveřejnila data o všech zadávaných zakázkách jak na portálu otevřených dat, tak v unikátní internetové aplikaci na datovém portálu Golemio, která umožňuje filtrovat zakázky podle různých kritérií. Letos udělala to stejné s veřejnými zakázkami zadávanými všemi příspěvkovými organizacemi města. Umožňuje tak komukoliv vykonávat veřejnou kontrolu hospodaření města.

Praha a její příspěvkové organizace ročně zadávají zakázky za několik miliard korun. Otevřením dat o zakázkách chceme ve výsledku snížit riziko nekalého jednání. Zveřejňování informací působí preventivně: všichni vědí, že v oblasti zakázek se teď už nic neukryje. Data lze navíc analyzovat a odhalovat chyby v nastavení systému zadávání zakázek,“ shrnuje pozitiva zveřejňování dat Adam Zábranský, pražský radní pro bydlení a transparentnost.

Nově začala informace o zadávaných zakázkách zveřejňovat i městská společnost Operátor ICT. A to opět ve formátu otevřených dat i v interaktivní aplikaci. Stala se tak první městskou společností, která tímto způsobem otevřela informace o svém hospodaření.

Jsem rád, že Operátor ICT jde v otevřenosti opět příkladem. Je to zatím jediná městská společnost, která otevřeně soutěží zakázky už od hodnoty 500 tisíc korun, a taky první městská společnost, která má veřejnou politiku odměňování členů představenstva. Chceme ukázat i koaličním partnerům, že se nemusí bát transparentnosti u společností, které mají v gesci. Věřím, že i další městské společnosti začnou brzy zveřejňovat informace o veřejných zakázkách, ať už jde o Dopravní podnik, Pražské služby či Technickou správu komunikací. Nic tomu věcně nebrání,“ doplňuje primátor Zdeněk Hřib, který má OICT v gesci.

V městské společnosti OICT klademe důraz na maximální efektivnost a transparentnost našeho hospodaření. A proto jsme jako další krok zveřejnili data o zadaných veřejných zakázkách, a to zpětně od roku 2021, formou jednoduchého interaktivního přehledu v rámci datové platformy OICT Golemio a rovněž jako opendata. Kdokoliv si tak může snadno dohledat zadané zakázky dle druhu zadávacího řízení nebo dle toho, zda se jednalo o veřejné zakázky malého rozsahu, podlimitní či nadlimitní veřejné zakázky. Funkce filtrování rovněž umožňuje vyhledat veřejné zakázky podle toho, jestli se vysoutěžila služba, dodávka nebo stavební práce. Součástí je samozřejmě i přehled zakázek dle vysoutěžené ceny a dodavatelů, se kterými byla podepsána smlouva. Rozhodli jsme jít ještě dál a zobrazujeme i veřejné zakázky například podle počtu obdržených nabídek a dodavatelů, kteří se do zadávacího řízení přihlásili. Kromě toho od září loňského roku OICT nad rámec zákonných povinností otevřeně soutěží i veřejné zakázky malého rozsahu s hodnotou nad 500 tisíc korun bez DPH. Veřejnost tak vidí, že pokud je vůle, jsou v dnešní digitální době nástroje na to, aby společnost byla skutečně transparentní a proaktivně pracovala s daty, která se týkají jejího hospodaření,“ upřesňuje místopředseda představenstva OICT Matej Šandor.

zdroj: tisková zpráva

50 Comments on “První městská společnost zveřejnila data o zakázkách”

  1. Dnes nás navštíví náš Vůdce. Náš milovaný říšský protektor Fiala se s ním setká a přednese německému kancléři poselství českého lidu, ve kterém zdůrazní odhodlání přinášet finanční oběti ve vysokých cenách elektřiny a neochvějně stát po boku Německa v energetické politice i v podpoře říšských zbraní slavně vítězících na východní frontě.

      1. Otevři si zprávy.

        Zlé jazyky tvrdí, že přijede, aby svojí přítomností podpořil našeho protektora proti některým ministrům v kabinetu jeho vlastní protektorátní vlády, kteří si poslední měsíc poněkud pustili pusu na špacír a veřejně připustili možnost rozpadu Říše, jmenovitě Jurečka a Blažek, ale o tom se moc nemluví.

        Heil EU 👋

        1. Putinova behna zase hleda svoje dno a snazi se vrsit ubohe lzi jednu na druhou, typicke pro proruskou onuci. Je to znamy problem demokracie a jeji obrany. Pritom reseni by bylo jednoduche. Uzakonit pro tyto ubozaky takove specialni zachazeni, jake maji lide v zemi jeho srdce, takze v rusacku. A copak by se tomu hovadu stalo v Rusku pri hanobeni putina? Bohuzel nejsme jako oni, takze se ta kreatura muze tlemit jak ruskej dobytek. Teda jenom na internetu, v hospode by dostal uz davno na budku. Proto takovi primitivova zijou hlavne na netu.

          1. 1000 Euro/MWh.
            Správa železnic nemá zajištěné dodávky na rok 2023. Nemocnice nemají zajištěné dodávky na rok 2023.

            „Trh s energiemi přestal fungovat. Evropa musí oddělit ceny plynu od elektřiny“, baví Síkela.
            „Energetický trh selhal“, pláče Jurečka.
            „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropksá unie jako taková“, uvědomuje si Blažek.

            Fialový mopslík podrbaný svým páníčkem Scholzem ale dál vrtí ocáskem.

            Jasná doložitelná fakta. Chceš odkazy? 😛

  2. V Cezku se prisuzuje draha elektrina udajnemu prodavani a nakupovani pres burzu v Lipsku. Nedalo mi to a hledal jsem. Nasel jsem jejich stranky kde figuruje hodne statu Evropy vcetne GB. Ale Cezko tam vubec neni.
    https://www.epexspot.com/en
    Ze by nam russoskretove zase neco nalhavali? Asi tomu tak bude a zadna burza v Lipsku nam ceny nedela, ale je to ryze domaci okradacka od Tykace a jeho kamaradu.

          1. Hele tupce, CR je soucasti OSN, EU, NATO, V4 atd. A presto mame vlastni stat, vladu, menu, volby atd. Ze je neco soucasti neceho jineho je normalni vec avsak to nemusi nutne znamenat totalni zavislost. PXE tvori vlastni ceny. Asi jako koncern VW ma dcery VW, Skoda, Audi, Seat, Bugatti atd. To jako tvrdis, ze vsichni maji stejne ceny?

              1. Stejna blbost jako chtit aby Skoda opustila VW. Ze je stejna platforma neznamena, ze mame stejne ceny. Kouknete na muj odkaz a uvidite jak rozdilne ceny jsou na burze v Lipsku kde se tvori ceny pro DE, DK, F, GB, S, SF, PL atd. Prazska PXE ma take jine ceny.
                Je to podobne jako platforma CERTIS od CNB. Vsechny banky provadi prevody pres jednotnou platformu. Mate take navrh aby ji banky opustily?
                Podle vasi diskuze u vakciny sputnik byste zrejme preferoval russkou burzu. Chapu vasi snahu, ale mate smulu, russak ma navzdy utrum.
                Edit. Asi chcete take prestrihat prenosove draty do DE a vybudovat z nich zase draty na hranici.

                1. Já tam vidím u EEX-PXE Czech Power Futures naprosto stejné ceny, tak nevím o čem mluvíš.

                2. Nevím jak bych měl porovnávat denní obchodování, když ČEZ prodává na EEX přes PXE futures.

                3. Porovnat mate denni obchodovani statu ktere obchoduji na EEX. Kazdy stat ma rozdilne ceny.
                  A jak sam pisete, pro denni obchodovani a cenotvorbu nema EEX zadny vyznam, protoze tam neexistuje. Pouze prazska PEX stanovuje nase spotove ceny.
                  Vsechno russke hejkani je lez.

                4. Elektromobil s nákladem 5 Kč na kilometr jen za proud je velmi dobrý odstrašující příklad výsledků angažované pseudozelené politiky.

                5. @tupec42. Premobilita DC nabijeni od 1.9.22 nova vyssi cena 9 kc/kWh. Vase EV ma spotrebu 55kWh/100km?
                  Ja jsem zakaznik PRE a moje cena je 8kc/kWh. Akorat ji nevyuzivam, jezdim na slunickovou elektrinu. Zase mate bludne az obludne keci/kecy.

                6. Jako že zdražila o dva dolary v pásmu kde je posledních třicet let, zatímco EU bolšáni vytáhli cenu elektřiny o tisíc procent?

                7. Doprodej elektřiny ze starých kontraktů už nikoho nezajímá. Koukej se na 2023, za co PRE nakupuje. To bude jízda.

                  Jinak chlapci uvědomte si, že už tvoříte méně než 0,5% populace. Ostatním už dochází trpělivost a brzo někdo dostane do držky.

                8. Vsechny nabijecky EV udajne dodavaji pouze elektrinu z OZE. Takze z tohoto hlediska by se nejake zavratne zdrazovani nemelo konat. Ale to by bylo zrejme moc naivni na to spolehat. Nicmene v pripade ze by pozadovali ceny jake odvozujete z futures na 2023 bych nejaky kriticky dotaz na PRE, Cez, eon vznesl. Ted jsem zvedav, zda se odpusteni POZE promitne do ceniku nabijeni.

                9. tvl nabíjení to bude to poslední co koho bude zajímat. Primární je kdo to vymlasknul a proč to začalo a ta jedna napakovana společnost by měla začít cálovat 😉

      1. Porovnejte vse a uvidite, ze v Cezku je skoro vse predrazene. Hlavni duvod je absence EUR. Firmy musi zakomponovat nejake priplatky. Rizikovy kurzovy priplatek, prakticky dvoumenove ucetnictvi, protoze firmy funguji stejne pres EUR. A smenny priplatek. Kdyz vezmeme jeste pitomost cechacku vsechny NGO zlikvidovat, tak nemame funkcni ochranu spotrebitele. Jedno k druhemu a mate cesky specificky trh. Ale ceska hrdost na czk a precenovani ceskeho mysleni dava nekomu smysl a rad si kazdy priplati. Nic neni zadarmo.

        1. No jo, ale jsou i jiné země bez eura, kde ta elektřina je levnější. Jenom tím to určitě nebude. Jako, mě by to bylo jedno, CZK nebo EUR, to musí rozhodnout ekonomové. Jen je zajímavé, že třeba ani Švédsko nebo Dánsko doposud nemá euro, ale Slovensko i Slovinsko (pobaltské státy?) jako nové země ano.

          1. zadne zastaveni dodavek elektriny do nemocnic se nestane, pokud neuzavrou kontrakt tak jednoduse naskoci na spotove ceny, ktere jsou aktualne docela priznive oproti futures, a pokud maj zrizovatele tech nemocnic trosku rozumu, tak jim na strechy nechaj dat fotovoltaiku a zacnou vyuzivat prave cen na spotu aby to i castecne generovalo zisk, ostatne nemocnice kterou tu ve meste mame to tak ma v planu, a vidle ji do toho hodilo jen FOMO na fotovoltaiky, takze misto letosniho srpna se te fotovoltaiky asi docka az koncem roku, sousedni skolka to tak ma jiz asi 5 let a predloni presli i na tepelka, chodej tam moji kluci, takze jsem se pani reditelky ptal a dala me kontakt na firmu co jim to zrizovala, chtel bych od nich prumerova data za posledni 2 roky kvuli nasemu druzstvu co je o ulici niz, ale vesmes me pani reditelka zdelila ze od doby co maj fotovoltaiku tak jim klesli ucty za elektriku o cca 65-70% a od doby co maj tepelka tak se sice ucet za elektriku zvedl asi o 10%, porad tedy o cca 55-60% nizsi, ale zato jiz neplati nic za teplo teplarnam, a ze i posledni zimu kdy tady bylo i -20, tak rano meli tridy vyhrate ze me to as vadilo jak moc topej, a to jsem doma zvikli na cca 21 stupnu, ve skolce meli snad okolo 23-24 stupnu

    1. Nepokryje nic a neřeší naprosto nic.

      Aniž bych se chtěl Bureše zastávat, Slovensko i Česká republika mají naprosto dostatečné připojení na tři vysokokapacitní plynovody, které kapacitně dvacetinásobně převyšují domácí spotřebu a připojení na čtvrtý, pátý či desátý naši energetickou bezpečnost sice zvýší, ale nijak zásadně.
      Protože problém není v tom, jakým plynovodem k nám plyn dostaneme, ale kde a za kolik ho koupíme.

        1. Nepřekvapivě ty trubky nevedou z Čech do Ruska, ale na Slovensko, Německo a Rakousko.
          A opět nepřekvapivě lze těmi trubkami posílat plyn oběma směry, což se děje dnes a denně v případě, že dominují reverzní kontrakty.

          Tím, že bychom natáhli další trubku do Polska, nevyřešíme naprosto nic.

          1. V Polsku bude fungovat LNG terminal a tudiz tam vznikne zdroj plynu, ktery by se v CR hodil. Pro russoskreta to je samozrejme absolutni provokace, ale pro slusne lidi to je zadana alternativa.
            Jsem zvedav, jak dlouho budou russaci ten plyn palit uplne bez uzitku. Nekde jsem cetl, ze propali 10 milionu USD/den. Vypocty novinaru jsou casto nesmyslne, ale urcite to je velke mnozstvi. russko je piratsky a teroristicky stat a brzy padne. Zatim kazdy diktator skoncil nechvalne.

    1. Jo to jsem už četl a nechápu proč nezkusí použít na vyrobu elektřiny Organický Rankingův Cyklus. Takové turbiny se využívají při vyrobě energie z geotermálních vrtů, kde je teplota okolo 100 st. a funguje to.
      Nicméně dáni jsou v ukládaní tepla z léta na zimní topení určitě dál. Mají nádrž s teměř 85000 kubíků vody ohřátou na 90st. se kterou dokáží vytopit tisíc baráčků v nedaleké vesnici.

    2. ukladat energii do hornin neni nic noveho, ETES od Siemensu je jiz ve 3 fazi vystavby, prvni demonstrator, druha faze se testuje cca 4 roky, za tu dobu testovani prisli vesmes na to, ze to dokaze na tyden ulozit cca 135MWh tepelne energie a nebo zpetne prevest na cca 32MWh elektriny (turbina 5,5MWe), letos byla zahajena stavba komercni varianty s planovanou kapacitou 1GWh v teple a nasledne v elektrine cca 250MWh, turbina se jeste nevi zda vude 50 nebo 100MWe, system ma stavebne fungovat az do kapacity 5GWh pro ukladani tepelne energie, nad 5GWh jiz bude proste potreba to stavet duplicitne

Napsat komentář