Templářský víkend v Plzni se vůbec nevydařil, nedělní program byl zrušen

foto Na louce u obce Mrtník na severu Plzeňska se 20. srpna 2022 připravovali členové Spolku scénického šermu Militaris Templi na Templářský víkend, který se koná od 26. do 28. srpna v Plzni.

Plzeň - Templářský víkend v Plzni, který se konal o uplynulém víkendu a mělo na něj dorazit téměř 1300 středověkých šermířů a 65 koní, skončil fiaskem. Na louce u kostela sv. Jiří na Doubravce se představilo jen asi sto bojovníků a pár koní. Stovky šermířů i většinu majitelů koní odradily hlavně silné deště. Zhatilo to dvě sobotní velké bitvy o Akkon, které se odehrály jen ve velmi omezeném rozsahu. ČTK to řekl Milan Michael Štrunc, předseda Spolku scénického šermu Militaris Templi, který akci pořádal. Nedělní program byl zrušen a organizátoři budou návštěvníkům za neděli vracet vstupné v plné výši.

Fotogalerie

"Podobnou akci jsem organizoval poprvé a omlouváme se všem návštěvníkům, stánkařům i účinkujícím," uvedl Štrunc. Na stránkách spolku je e-mailová adresa info@militaristempli.cz, na nějž se mají lidé obracet kvůli navrácení nedělního vstupného či kompenzaci za víkend. Plné vstupné za neděli stálo 280 korun a 700 korun za celý víkend.

Podle spolku Plzeňští Templáři byla akce velkým průšvihem a amatérsky organizovaná. V pátek dorazilo asi 40 šermířů a v sobotu asi stovka. "Nad akcí se vznáší pachuť podvodu, a to jak k návštěvníkům, tak i k účastníkům. Z tohoto důvodu se od akce distancujeme a je nám líto, že jsme se jí zúčastnili," uvedli na svém facebooku. Štrunc se ohradil, že není podvodník a že organizátoři veškeré závazky vyřeší.

Městský obvod Plzeň 4, na jehož území se akce konala, poskytl organizátorům menší dotaci na sociální zařízení. Průběh teď prověřuje a nevylučuje, že po organizátorovi bude chtít vrácení dotace nebo ji zkrátí.

Štrunc minulý týden ČTK řekl, že na největší historický festival v ČR bylo nezávazně přihlášeno 1280 středověkých šermířů-nadšenců s 65 koni, a to nejen z ČR, ale i z Polska, Rakouska, Slovenska, Bulharska, Ukrajiny, Německa a Francie. Přijely desítky prodejců dobového zboží a jídla i kapely. Náklady na akci, kterou organizátoři údajně připravovali asi tři roky, odhadl Štrunc v pátek na dva až 2,5 milionu korun, které měly organizátoři uhradit z vlastních zdrojů. Na louku mělo podle jejich odhadů dorazit za všechny tři dny až 17.000 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď