Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta

Filip Sulík a jeho otec Richard Sulík | foto: Antiyoutuber.cz

Syn slovenského ministra vymyslel obskurní aplikaci. Pije se tam moč a jí se psí výkaly

Jedení psích exkrementů, pití moči. I taková challenge se objevili na platformě Slováka Filipa Sulíka, syna tamního ministra hospodářství. Platforma, kterou používají i nezletilí, pobouřila veřejnost a nyní se jí bude zabývat generální prokurátor.
  12:00

Syn slovenského ministra hospodářství Richarda Sulíka Filip Sulík vymyslel platformu s názvem Youdare. Lidé zde vymýšlí různé šílené a nebezpečné výzvy, za jejichž splnění následně dostávají peníze. Na platformě je mnoho dětí a nezletilých. Nelíbí se to rodičům, doktorům ani psychologům. Kauzu nyní bude řešit slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka.

Na Youdare můžete komukoliv zadat jakoukoliv výzvu. Proč to vyvolalo takové pobouření? Lidé své kreativitě meze nekladou, a tak se zde objevila například výzva s jedením psích exkrementů. Sedmnáctiletý mladík ji za 100 eur splnil, chlubil se tím a veřejnost to nepřijala s nadšením, jaké možná Sulík čekal. Společnost začala obviňovat Sulíka, že mladíka k tomu donutil. Ten si však stojí za tím, že stránku jen naprogramoval a vymyslel její koncept. Výjimkou nebyly ani výzvy k požívání výkalů morčete, pití panáků octu či rozbití palubní desky auta. Platforma kvůli takovým výzvám zavedla určitá omezení. Změní se i věková dostupnost, která se posune na patnáct let.

Filip Sulík platformu sám naprogramoval a zaměstnává již osm lidí. Tvrdí, že v ní vidí stejný potenciál jako má například TikTok. Influenceři zde ale zatím nepůsobí. Nejčastějšími výzvami jsou salta v nejrůznějších podobách. Většinou je dělají děti, což je jednou z příčin, proč platformu řeší generální prokuratura.

Nyní bude výzvy prověřovat ředitel trestního odboru generální prokuratury. Bude se zajímat zejména o to, zda výzvy nemohou ohrožovat lidský život, poškozovat zdraví, morálku a znehodnocovat lidskou důstojnost. Zaměří se také na to, zda výzvy na Youdare nejsou v rozporu se zákony.

Není to poprvé, kdy Filip Sulík vyvolává drama. Veřejně se navážel do známých influencerek, nejvíce do Momy a Aichy z Love Islandu. „Ta, kdyby byla v jedné místnosti s Momou, tak by Moma působila inteligentně,“ řekl na účet účastnice známé reality show. Reagoval i na video, kde Aicha řekla, že by nechtěla kluka pod 180 centimetrů: „Mně se zase líbí dívky, které nemají IQ stejně vysoké jako věk.“