100 milionů v Krouně přispělo k lepšímu stavu vody

blank

Před třemi lety dokončili v Krouně na Hlinecku nákladnou investici v podobě výstavby kanalizace včetně nové čistírny odpadních vod. Ta vyšla na 112 milionů korun a obci ji pomohly financovat i evropské dotace a Pardubický kraj. Na efektivitu akce se přijel podívat radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

„Starostky a starostové, kteří se nezaleknou tak rozsáhlé a náročné investice, jako je právě vybudování kanalizace v obci, si zaslouží velký obdiv. Jde o velkou zátěž, a to nejen finanční, ale i organizační. Pan starosta Petr Schmied se toho nebál a v Krouně to zvládli velmi dobře. V současnosti už mají napojených přes 95 procent přípojek. Celá investice má samozřejmě pozitivní vliv na zlepšení životního prostředí, zejména na stav a kvalitu vod. Důležitý je také přínos pro samotnou obec v podobě zvýšení komfortu života,“ uvedl Miroslav Krčil.

Pardubický kraj bude podle něj nadále podporovat rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Obec v minulých letech investovala také do zasíťování nových stavebních parcel, zateplení základní a mateřské školy, opravy místních komunikací nebo výstavby víceúčelového hřiště. Dále chystá modernizaci například hasičské zbrojnice nebo výstavbu nových obecních bytů.  „Za panem starostou Schmiedem a jeho týmem je zkrátka vidět pořádný kus práce. V této souvislosti jsme také hovořili o parametrech dotačních programů, jejichž prostřednictvím Pardubický kraj podporuje venkov. Stále se totiž snažíme zvyšovat jejich efektivitu,“ poznamenal Krčil.

Scroll to Top