Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Exministr Plaga má nový flek. Stal se šéfem akreditačního úřadu, jako náměstek končí

Autor: ČTK - 
30. srpna 2022
14:12

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) dnes předal jmenovací dekret novému předsedovi Národního akreditačního úřadu (NAÚ), kterým se od září stane bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Ve vedení úřadu vystřídá Ivana Barančíka, který bude nově působit v Přezkumné komisi NAÚ. Plaga po nástupu do nové funkce skončí jako politický náměstek na ministerstvu školství. Jeho nominaci do vedení úřadu spolu s dalšími novými členy rady již dříve schválila vláda. Jmenovací dekrety převzali i další noví členové NAÚ.

Národní akreditační úřad je nezávislá instituce, která vznikla po novele vysokoškolského zákona v roce 2016, kdy nahradila dřívější Akreditační komisi. Rozhoduje o povolení pro výuku, tedy takzvaných akreditacích studijních programů, kontroluje fakulty a vzdělávání i výzkumnou, inovační a další činnost vysokých škol. Akreditační komise o akreditacích nerozhodovala, ale vydávala doporučení pro ministerstvo školství.

Členství v Radě NAÚ je veřejnou funkcí. Plaga byl do funkce předsedy jmenován na šest let. Místopředsedou se na stejné období stane Tomáš Fliegl, dalšími členy budou nově Iva Steinhauserová a Josef Salač. Do konce srpna 2026 má být členem Jiří Lach, do konce srpna 2024 Rikard von Unge a na dvouleté funkční období jako zástupce studentů byl nyní jmenován Michal Farník.

Z 15 členů rady, která je výkonným orgánem akreditačního úřadu, končí na konci srpna mandát pěti členům, a to Barančíkovi, Martinu Mackovi, Jaroslavu Petrovi, Tomáši Knozovi a Michalu Zimovi. Devět členů rady podle legislativy navrhují vysoké školy a pět ministerstva, profesní komory či organizace zaměstnavatelů. Jednoho zástupce mají studenti.

V dalším období by NAÚ podle Balaše měl rozvíjet nezávislost a nestrannost svého rozhodování. „Úřad by měl aktivně přispívat ke kvalitě té nejdůležitější služby vysokých škol, a to ke vzdělávání a rozvoji studentů, a dohlížet na transparentní a spolehlivé hodnocení a testování studentů a na bezpečnost vysokoškolského prostředí bez jakýchkoliv forem diskriminace,“ řekl.

Čtyřiačtyřicetiletý Plaga působil v minulosti na ministerstvu školství i jako náměstek pro vysoké školy. V letech 2013 až 2015 byl ředitelem Centra transferu technologií na Mendelově univerzitě v Brně.

Video  Fiala po kontrole ministerstva školství: Jak Balaš zvládá svůj resort?  - ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa