Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-15

U15: představení kategorie

Vše, co potřebujete vědět

Sdílet

Žákovské soutěže se nám už rozjely a je tedy na čase si představit naše jednotlivé kategorie. Začínáme nejstarší patnáctkou. V článku se zaměříme na soutěž, hráčský a realizační kádr, ohlédneme se za letní přípravou a loňským umístěním, ale najdete zde i krátký rozhovor s hlavním trenérem.
Sparťani odstartovali přípravu 20. července. Během ní absolvovali pětidenní soustředění v Jiřetíně, ale také čtyři přátelské utkání a dva prestižní mezinárodní turnaje.
FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 1:1 (4:2 pen.)
Góly: 47. soupeř – 25. Topič.
Sparta: Jakisch, Stoulil – Jeřábek, Hocek, Pech, Dýcka, Sochůrek, Kotíšek V., Kotíšek M., Hroník, Holinka, Topič, Spizzirri, Fejfar, Jupa – Williams, Shyshkevych, Jandovský, Petrák.
Střídáno hokejově.
Bohemians 1905 – AC Sparta Praha 2:2 (1:4 pen.)
Góly: 3., 54. soupeř – 8. Holinka, 57. Andronikov.
Sparta: Jakisch, Stoulil – Jeřábek, Hocek, Pech, Dýcka, Sochůrek, Kotíšek V., Kotíšek M., Hroník, Holinka, Topič, Fejfar, Shyshkevych, Petrák, Andronikov.
Střídáno hokejově.
Patnáctka se představila na Bican Cupu v Xaverově, kde obsadila 5. místo.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 1:2 (0:2)
Gól: Holinka.
AC Sparta Praha – Hertha BSC 0:0 (0:0)
AC Sparta Praha – Lech Poznaň 0:2 (0:2)
Zápas o 5. – 8. místo:
AC Sparta Praha – Puskás Akadémia FC 2:0 (0:0)
Góly: Topič, Jeřábek.
Zápas o 5. místo:
AC Sparta Praha – Hertha BSC 0:0 (3:2 pen.)
Na turnaji nás reprezentovali tito hráči: Jakisch, Stoulil – Dýcka, Jeřábek, Hocek, Pech, Bolorbold, Jupa-Williams, Petrák, Šebrle, Kotíšek V., Fejfar, Sochůrek, Kotíšek M., Shyshekvych, Hroník, Holinka, Topič.
AC Sparta Praha – FK Meteor Praha 7:0 (3:0)
Góly: 3. Pecsuk, 18. Jupa-Williams, 21. Hroník, 46. Shyshkevych, 57. Jandovský, 61. Kotíšek M., 72. Hroník.
Sparta: Stoulil (41. Jakisch) – Kotíšek M., Jeřábek (41. Kotíšek V.), Pech (41. Hocek), Rybak – Jupa-Williams, Fejfar (41. Holinka), Sochůrek (41. Shyshekvych), Hroník – Pecsuk, Jandovský.
Druhým turnajem, kterého jsme se během léta zúčastnili byl Voralepencup v rakouském Bad Wimsbachu. Dění ve skupině bylo velmi vyrovnané a o účast v soubojích o medaile jsme hráli až do posledního zápasu. Ten nám však nevyšel a na turnaji jsme nakonec obsadili 11. místo.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – 1.FC Norimberk 1:2
Gól: Hroník.
AC Sparta Praha – FC Admira 0:0
AC Sparta Praha – NK Maribor 0:0
AC Sparta Praha – SK Sturm Graz 0:0
AC Sparta Praha – SK Rapid Vídeň 0:0
Zápas o 11. místo:
AC Sparta Praha – SV Ried 1:0  
Gól: Topič.
Na turnaji nás reprezentovali tito hráči: Jakisch, Stoulil – Hocek, Střeska, Hroník, Jupa-Williams, Kotíšek M., Sochůrek, Fejfar, Kotíšek V., Shyshkevych, Holinka, Jandovský, Topič.
FC Bayern Mnichov AC Sparta Praha   7:0
Sparta: Jakisch (41. Mašát) – Jeřábek (41. Pospíšil), Hocek (65. Jeřábek), Střeska (65. Kotíšek V.), Pech – Fejfar (41. Kotíšek M.), Kotíšek V. (41. Jupa-Williams), Sochůrek (65. Fejfar), Hroník (61. Dýcka, 75. Topič) – Topič (61. Jandovský), Holinka.
Soutěž, kde figuruje patnáctka, je vymezena na Čechy. Působí v ní 14 týmů, takže na podzim nás čeká 13 kol. Kategorie U14 a U15 jsou dvojičky, což znamená, že jejich soutěžní kalendáře se kopírují. Sparťani obsadili v minulém ročníku třetí místo v tabulce, když za 26 zápasů získali 52 bodů.
Přehled týmů:
AC Sparta Praha FK Mladá Boleslav
CU Bohemians Praha FK Pardubice
FA Jablonec FK Teplice
FC Hradec Králové RMSK "Cidlina"
FC Slovan Liberec SK Dynamo České Budějovice
FC Viktoria Plzeň SK Kladno
FK Meteor Praha SK Slavia Praha
Na soupisce týmu je uvedeno 18 hráčů a dva brankáři. Do sezony jsme vstoupili s tímto kádrem:
Brankáři: Leonard Jakisch, Martin Stoulil.
Obránci: Jonáš Hocek, Tomáš Jeřábek, Sebastian Pech, Jiří Pospíšil, Matteo Spizzirri.
Záložníci: Jan Dýcka, Matěj Fejfar, Nicolas Hroník, Maxim Kotíšek, Vincent Kotíšek, Tobiáš Petrák, Arsenii Shyshkevych, Hugo Sochůrek.
Útočníci: Matyáš Amler, Vilém Holinka, Jan Jandovský, Jonáš Topič.
Složení realizačního týmu vypadá následovně:
Hlavní trenér Tomáš Kabelák
Asistenti trenéra Pavel Šulek, Tomáš Vladyka
Trenér brankářů Aleš Hruška
Kondiční trenér Miroslav Grobár
Fyzioterapeut Tereza Chotašová
Tomáš Kabelák
„Fotbalově jsem vyrůstal v Mariánských Lázních, kde jsem hrál do svých 26 let divizní soutěž. Aktivní kariéru jsem ukončil po přesunu do pozice hlavního trenéra U12 na Spartě, kde jsem v současné době desátým rokem. K trénování jsem se dostal díky Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově, kde jsem vystudoval magisterský obor Tělesná výchova a sport. Zároveň také působím na pozici vedoucího sportovních tříd na naší partnerské škole ZŠ Marjánka.“
Tomáš Vladyka
„S fotbalem jsem začínal v šesti letech v rodném městě Humenné na východě Slovenska. Se studiem na střední průmyslové škole jsem se přesunul do Tatranu Prešov a na rok také do Michalovec. V 19 letech jsem odešel do České republiky, kde jsem vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově. Mladé talenty jsem začal trénovat na Dukle, odkud jsem se po šesti letech přesunul na Strahov, kde jsem začal u kategorie U13. Na Spartě působím čtvrtým rokem.“
Pavel Šulek
„Na Spartě působím od roku 2019, kdy jsem se připojil do realizačního týmu Tomáše Kabeláka. Do akademie jsem nastupoval po zkušenostech z Tatranu Rakovník a po studiu ve Velké Británii, kde jsem zároveň nabíral zkušenosti v rámci stáže v Derby County. Stáž jsem také absolvoval v květnu 2022 v barcelonské akademii La Masia, z čehož bych rád čerpal v rámci rozvoje našich sparťanských hráčů. Fotbalově jsem hrál nejvýše divizi, ve které jsem se objevil v 17ti letech, ale později jsem si ji díky zranění už prakticky nezahrál.“
Závěrečnou pasáž článku tvoří krátký rozhovor s hlavním koučem.
Jak hodnotíte letní přípravu?
Období letních měsíců se vždy snažíme využít pro konfrontaci se zahraničními soupeři a tyto zápasy nám dávají nové obzory a klukům cenné zkušenosti. Odehráli jsme také pár přípravných utkání s našimi soutěžními soupeři. Samozřejmostí bylo soustředění v Jiřetíně a dostatečná porce tréninkových jednotek. Ještě po prvním kole nás čekalo utkání na Bayernu Mnichov a po něm se už plně koncentrujeme na domácí soutěž.
Cíle do ligové sezony a jakým stylem se chcete prezentovat?
Našim hlavním cílem je vždy posunout se jako tým i jednotlivec o stupeň blíže ligovému fotbalu. Chceme se prezentovat nápaditou ofenzivní hrou a na konečné umístění tolik nehledíme, i když je jasné, čeho chtějí hráči dosáhnout.

Další novinky