Lidé se kvůli cenám energií vrací ke dřevu

Lidé na budějovickém agrosalonu Země živitelka často řešili, že se kvůli energetické krizi vrátí k topení dřevem nebo začnou nově štěpkovat i větve. Firma Bystroň - Integrace z Valašského Meziříčí, jež vyrábí lesní a zemědělskou techniku, zaznamenala mírně vyšší zájem o štěpkovače než loni. Na agrosalonu prodala deset strojů, což zástupce firmy překvapilo. Letos vnímá větší poptávku od ovocnářů, kteří kupují drtiče a lisy. Naopak přestala vyrábět štípače dřeva, protože konkurence z Číny je násobně levnější, ač méně kvalitní, řekl jednatel firmy Vilém Bystroň mladší.

"Objevili se nám tady na Živitelce zákazníci, že jim zdražila energie na vytápění, a uvažují, že se vrátí ke dřevu. Anebo naopak lidé, kteří už zpracovávají dřevo, zvažují, že strom, z nějž dosud spotřebovávali jenom kmen, začnou spotřebovávat celý, to znamená i větve, aby ho vytěžili na maximum. Obrací se na nás a poptávají u nás štěpkovač. Naše štěpkovače slouží převážně na větve," řekl jednatel.
Firma s 25 zaměstnanci a padesátimilionovým obratem ročně vyrobí 500 až 1000 štěpkovačů. Tvoří polovinu výroby. Poptávka rostla již předchozí roky, kvůli kůrovcové kalamitě, kdy se v lesích masivně těžilo. "Když byl kůrovec, pocítili jsme navýšení poptávky. Ta křivka jde pořád trochu nahoru a dolů. Tou energetickou krizí šla mírně nahoru. Zpětná odezva je teď na Živitelce, kde je to aktuální téma," řekl jednatel.
Rodinná firma zažívá náročný rok především kvůli velkým výkyvům cen materiálu. Zatímco dřív se podle Bystroně zdražovalo jednou na konci roku, poslední tři roky se zdražuje několikrát ročně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down