Jiří Dokulil - eWRC.cz
1. 9. 2022 08:45 − 4082× − 1

Rally Vyškov před 20 lety: Chovancovo zadostiučinění + Video

Před 20 lety se vyškovská rally konala prakticky v totožném termínu jako letos.

Tím ale většina podobností končí. Zatímco nyní následuje hanácká soutěž pouhý týden po Barum Czech Rally Zlín, v sezoně 2002 sloužila pro posádky jako test, neboť barumka startovala až o dva týdny později. "Er-pětky" ještě nebyly ani na rýsovacím prkně a hlavní housle ve startovním poli hrály legendární speciály kategorie WRC.

Hlavní hvězdou Böttcher rally Vyškov 2002 byl téměř domácí Tomáš Hrdinka, který do soutěže odstartoval s nádherným Subaru Impreza WRC P2000 a se zkušeným Petrem Grossem po boku. Jeho naděje na obhajobu vítězství zvyšovala velmi dobrá znalost tratí, neboť na části Račické a závěrečné pasáži Podivické RZ od roku 2000 pravidelně testoval. V první sekci se ho ale jako klíště držel Stanislav Chovanec, jenž do Vyškova přijel v roli vedoucího pilota sprintového seriálu. Přestože v to před startem příliš nedoufal, technicky náročná trať mu pomohla držet za zády oba bratry Vojtěchy s Corollami WRC, což mu otevíralo cestu k předčasnému pojištění mistrovského titulu. Chovancovo nasazení vygradovalo vítězstvím na nejdelším třetím testu, čímž se přiblížil Hrdinkovi na rozdíl tří sekund.

V táboru bratří Vojtěchů naopak po první polovině soutěže příliš veselo nebylo. Zatímco rychlejší Štěpán ztratil kontakt s Hrdinkou a Chovancem po defektu pneumatiky na třetí erzetě, Tomáš startoval poprvé po těžké havárii na Kopné a na třetím testu ho vylekaly hodiny. Na čele se tedy vykrystalizovalo pořadí Hrdinka, Chovanec, T. Vojtěch, Trněný a skvěle jedoucí Chvojka s escortem.

Ve druhých průjezdech vstoupila do hry taktika. Chovanec již na Hrdinku neútočil a dělal vše proto, aby si udržel druhé místo vyšperkované o mistrovský titul. S větrem o závod jeli naopak Trněný, který nevzdal souboj o třetí místo, a Štěpán Vojtěch, jenž se snažil dohnat vše, co se dalo. Právě mladší z bratrů Vojtěchových jel v závěru skvěle a připsal si prvenství na posledních dvou testech, když předposlední erzetu vyhrál ve shodném čase s Hrdinkou. V konečném účtování to však nestačilo na víc než na skalp Chvojky a posun na čtvrté místo.

Před posledním testem byly na špici výsledkové listiny jasně rozdané karty a jediné, co diváky zvedalo ze židle, byl souboj Tomáše Vojtěcha s Karlem Trněným o třetí příčku. Meclovský pilot odjel závěr soutěže ve velkém stylu, ale v cílové fotobuňce mu devět desetin sekundy na libereckého soupeře chybělo. Trněný v tu chvíli ještě netušil, že si bronzový věnec z Vyškova přesto odveze. Do té doby perfektně fungující Hrdinkovo subaru totiž na posledním testu výrazně zpomalilo a v jeho cíli ztichlo úplně. Trněný se tedy nečekaně posunul na třetí místo, T. Vojtěch skončil druhý a vítězné ovace si v cíli vychutnal Stanislav Chovanec. Atmosféra na vyškovském náměstí, kde stála cílová rampa, byla tehdy obzvláště slavnostní. Dvaačtyřicetiletý študlovský pilot, navigovaný Karlem Holaněm, si totiž z Vyškova odvezl jistotu mistrovského titulu ve sprintrally. Po velmi těžké sezoně, ve které se musel vyrovnat s odchodem svého dlouholetého generálního sponzora, se pro "Staňu" jednalo o velké zadostiučinění.

Na tento legendární ročník vyškovské rally můžete zavzpomínat prostřednictvím dobové reportáže Petra Kmenta, která byla odvysílána v pořadu ČT Svět motorů.

Komentářů celkem: 1
2. 9. 2022 07:441
0 0
Krásně napsané. Tenkrát to byla nádherná podívanásmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!