Tým MAAE je už v Záporožské jaderné elektrárně

Skupina odborníků z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dnes brzy odpoledne dorazil do Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Informovala o tom ukrajinská státní společnost Enerhoatom. Podle agentury Reuters bude kvůli zpožděnému příjezdu pobyt inspektorů možná kratší, než se původně předpokládalo.

Zahájení dlouho očekávané inspekce v největší jaderné elektrárně v Evropě, která je obsazena ruskou armádou a nachází se poblíž frontové linie, na několik hodin zpozdilo ostřelování. Navzájem se z něho obviňují Moskva i Kyjev. Obě strany se rovněž viní z provokací, které měly za cíl misi MAAE znemožnit.

Delegace MAAE přijela do zařízení ve velké koloně a s početným ochranným doprovodem ruských vojáků. Ukrajinský zdroj údajně obeznámený se situací agentuře Reuters řekl, že mise v elektrárně »může být kratší, než se plánovalo«.

Moskva brzy ráno uvedla, že ukrajinské síly dnes u Enerhodaru neúspěšně provedly diverzní výsadek, který měl misi MAAE zabránit. Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom naproti tomu tvrdila, že v důsledku ruského ostřelování (zřejmě vlastních pozic) byl ráno odpojen jeden ze dvou dosud fungujících reaktorů. Radiační situace ovšem zůstala v normě.

Čtrnáctičlenná inspekční skupina pod vedením šéfa MAAE Rafaela Grossiho cestovala do Záporožské jaderné elektrárny z Kyjeva, ráno na poslední etapu vyrazila z Ukrajinou kontrolovaného Záporoží. Nejméně tříhodinové zpoždění nabrala čekáním na kontrolním stanovišti Novooleksandrivka, které se nachází asi 20 kilometrů před linií dotyku.

Cílem úvodní inspekce je posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést »naléhavá ochranná opatření«. Podle dřívějšího Grossiho vyjádření má inspekce trvat několik dní. MAAE zároveň doufá, že poté bude moci zajistit trvalou přítomnost svých expertů v elektrárně. Ruské zdroje ale hovořily pouze o jednodenní návštěvě mise v zařízení.

Výběr událostí kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny

24. února – Společnost Enerhoatom po začátku války na Ukrajině vypnula bloky 5 a 6, aby snížila riziko nehody.

4. března – Ruské jednotky v noci po prudkých bojích elektrárnu ovládly. Podle Kyjeva i podle amerických představitelů radioaktivita v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň navzdory ostřelování a požáru, který vypukl v pětipodlažním výcvikovém středisku, tedy v nejaderné části areálu.

9. března – Ruská agentura TASS napsala, že příslušníci ruské národní gardy převzali nad elektrárnou plnou kontrolu. Zaměstnanci zařízení podle ruských jednotek pracují v běžném režimu a ukrajinští obránci odevzdali zbraně a byli propuštěni.

12. března – Ukrajinské úřady uvedly, že Rusko zamýšlí samo provozovat elektrárnu a zařízení chce začlenit pod svou státní firmu Rosatom. Moskva takový úmysl odmítla.

3. srpna – Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi varoval, že situace okolo elektrárny se vymkla kontrole a je extrémně nestabilní. V elektrárně byly podle něj porušeny bezpečnostní náležitosti.

5. srpna – Ukrajina a Rusko se vzájemně obvinily z ostřelování elektrárny.

6. srpna – Ukrajinská společnost Enerhoatom, která jaderné elektrárny v zemi spravuje, oznámila, že jeden z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je stále odstaven.

8. srpna – Podle ruského ministerstva obrany byl snížen výkon dvou bloků zařízení elektrárny. Šéf společnosti Enerhoatom vyzval, aby se toto zařízení stalo demilitarizovanou zónou.

18. srpna – Moskva obvinila Kyjev, že chce 19. srpna při příležitosti návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese na Ukrajině podniknout v elektrárně rozsáhlou provokaci, která by mohla vyvolat jadernou havárii. S obviněním přišel nedlouho poté i Kyjev, podle něhož provokaci v jaderném zařízení připravuje naopak Rusko.

19. srpna – Společnost Enerhoatom uvedla, že Rusové se chystají odstavit dosud fungující reaktory v Záporožské jaderné elektrárně a odpojit ji od ukrajinské sítě. Kvůli tomu již omezili přístup personálu do elektrárny, na pracoviště směli pouze zaměstnanci, kteří zajišťují provoz jaderných bloků.

– Generální tajemník OSN Guterres při návštěvě jihoukrajinské Oděsy prohlásil, že elektřina vyrobená v Záporožské jaderné elektrárně patří Ukrajině a že tato zásada by měla být plně respektována.

– Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem uvedl, že ostřelování území, kde se nachází jaderná elektrárna, vytváří riziko »rozsáhlé katastrofy«.

23. srpna – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské síly se »neúspěšně pokusily odpojit« elektrárnu od ukrajinské sítě.

25. srpna – Ministři obrany Francie Sébastien Lecornu a Ruska Sergej Šojgu se v telefonátu shodli na důležitosti návštěvy inspektorů MAAE v elektrárně. Šéf MAAE Grossi v rozhovoru s France24 uvedl, že dohoda o inspekci by mohla přijít v řádu dní.

– Kvůli požáru, který poškodil elektrické vedení, byly od sítě odpojeny i zbývající dva reaktory elektrárny.

26. srpna – Dva z odpojených reaktorů byly znovu připojeny k energetické síti, oznámil Enerhoatom.

27. srpna – Elektrárna byla opět ostřelována. Enerhoatom varoval před vysokým rizikem úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ostřelování, ze kterého se opět vzájemně obvinily obě strany.

29. srpna – Mise MAAE se vydala na cestu do elektrárny. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova vstoupí členové mise do Záporožské JE z území kontrolovaného Ukrajinou.

30. srpna – Delegace MAAE přicestovala do Kyjeva a o den později vyrazila do elektrárny.

(ici, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy