Svržená barmská vůdkyně Su Ťij dostala tři roky vězení

foto Ilustrační foto - Barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij na snímku ze 17. prosince 2019.

Neipyijto - Svržená barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla dnes odsouzena na tři roky vězení s nucenými pracemi. Soud v Barmě, které vládne vojenská junta, ji shledal vinnou z volebního podvodu. Barmská politička si již odpykává 17 let odnětí svobody, k nimž byla odsouzena v jiných kauzách.

Su Ťijina Národní liga pro demokracii (NLD) vyhrála s převahou volby v listopadu 2020. V únoru 2021 pak těsně předtím, než mohla vláda zahájit druhý pětiletý mandát, následoval vojenský puč. Vedení armády odůvodnilo převrat tím, že volby byly zmanipulované; nezávislí volební pozorovatelé to ale nepotvrdili. Krok vojáků vyvolal masové demonstrace, které armáda krvavě potlačila. Podle informací agentury AFP bylo v zemi zabito přes 2000 lidí.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla po převratu zatčena. Nejprve byla držena v domácím vězení, poté strávila několik měsíců na tajném místě v metropoli Neipyijtu a v červnu byla převezena do tamní věznice.

Su Ťij byla obviněna v četných kauzách, první proces s ní začal loni v květnu. Odsouzena už byla k 11letému trestu za podněcování násilí, nelegální dovoz vysílaček, porušení koronavirových opatření a přijetí úplatků. Čelí také dalším obviněním z korupce či vyzrazení státního tajemství.

Naposledy byla 15. srpna odsouzena k šesti rokům vězení, když ji soud v Barmě shledal vinnou ve čtyřech případech korupce. Su Ťij veškerá obvinění odmítá.

Stejný tříletý trest za volební podvody jako Su Ťij dostali také svržený prezident Win Myin a další politik Min Thu, který působil v prezidentské kanceláři. Nová volební komise, jejíž členy jmenovala vojenská junta, uvedla, že při hlasování v roce 2020 odhalila na seznamech voličů 11 milionů nesrovnalostí. Ty podle ní mohly usnadnit voličům několikanásobné odevzdání hlasů či spáchání dalších podvodů.

Šéf nové volební komise Thein Sou prohlásil, že jeho úřad zváží rozpuštění Su Ťijiny Národní ligy pro demokracii ještě před volbami, které armáda slíbila uspořádat v roce 2023.

V Barmě byla k ročnímu vězení odsouzena bývalá britská velvyslankyně

K jednomu roku vězení byla v Barmě odsouzena Britka Vicky Bowmanová, která v minulosti v této zemi působila jako britská velvyslankyně. Stejný trest dostal i její barmský manžel. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Bowmanová a její manžel Tchein Lin, umělec a bývalý politický vězeň, byli zadrženi minulý týden v hospodářské metropoli země Rangúnu. Obviněni byli z porušení pravidel pro pobyt cizinců v Barmě, které od loňského únorového převratu vládne vojenská junta. Podle BBC má však případ pravděpodobně širší politický kontext.

Bowmanová působila jako velvyslankyně v Barmě v letech 2002 až 2006 a má se zemí více než třicetileté zkušenosti. Nyní vede Barmské centrum pro zodpovědné podnikání (MCRB). Tchein Lin patří k nejznámějším barmským umělcům a disidentům. V letech 1998 až 2004 strávil 6,5 roku ve vězení za kritiku vojenské vlády, která zemi tehdy vládla.

Zatčení Bowmanové a jejího muže přišlo krátce před oznámením Londýna o uvalení nových sankcí proti barmským firmám navázaným na vojenskou juntu. Kromě toho Británie oznámila, že formálně podpoří žalobu Gambie na Barmu u Mezinárodního soudního dvora OSN kvůli možným genocidním vojenským operacím proti muslimským Rohingům.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď