Ke Slezskoostravskému hradu míří nový festival, hostí Vltavu, Redla i Ciment

  8:44
Nestárnoucí legendy jako Vltava, Dunaj, Vlasta Redl či Už jsme doma, koření soudobých festivalů Midi Lidi a Prago Union nebo úspěšná polská herečka a hiphoperka Karolina Czarnecka zavítají první zářijový víkend ke Slezskostravskému hradu. U středověké pevnosti se od pátku do neděle koná první ročník festivalu Festles.

Rozmanitý program nového ostravského festivalu Festles uzavře v neděli ve dvacet hodin Vlasta Redl s kapelou. | foto: Matyáš Theuer, Colours of Ostrava

„Přál bych si, aby se festival vyznačoval určitou vytříbeností, proto bude hudební pódium umístěno samostatně, mezi valy. Na jednom pódiu se tak vystřídají skupiny a interpreti, kteří utvářeli a utvářejí podobu progresivní hudby u nás i nejbližších sousedů od 80. let 20. století po dnešek,“ konstatoval ředitel festivalu rockové, alternativní i elektronické hudby a kultury Přemysl Bureš.

„Propojení bigbítu, elektroniky, ale i literatury a třeba alternativního divadla vnímám jako samozřejmou součást dramaturgie,“ doplnil.

Z literární scény se dramaturgie zaměří na výrazná jména soudobé slovenské literatury, jako jsou Michal Hvorecký nebo Ivana Gibová a Milo Janáč. Přijede novinář a spisovatel Petr Placák, diváci se mohou těšit i na legendu českého undergroundu Vratislava Brabence.

Prostor dostanou i místní kapely

„Autorská čtení a besedy s uvedenými spisovateli nabídne samostatná literární scéna Soutok, která bude umístěna na soutoku řek Lučina a Ostravice,“ vysvětlil ředitel.

Svůj časový prostor dostanou i kapely z moravskoslezského regionu. „Na pódiu na valech uslyšíme kapely Kazachstán, Černou kočku nebo třeba Šamanovo zboží a řadu dalších. Nedělní program nabídne také divadelní představení ‚neuměleckého sdružení‘ Pornoret, v němž se spojili dva výtvarníci z Ostravy, a to Zdeněk Janošec Benda a Martin Froulík,“ doplnil Bureš.

Chybět nebude ani linie písničkářská. V ní se divákům představí třeba Xavier Baumaxa nebo skupina Žamboši.

Autor: