Chmelaři na Žatecku a Lounsku se potýkají s podprůměrnou úrodou. Situaci jim komplikují i vysoké náklady

2. září 2022 11:06

Úroda chmele bude podle zemědělců na Žatecku a Lounsku podprůměrná. Tradiční český chmel kvůli dlouhodobému suchu zažívá jednu z nejhorších sezón. Kromě špatné kvality a malého množství chmele pěstitelům komplikuje odbyt i extrémní nárůst cen elektřiny a plynu. Ten je zapotřebí hlavně v konečné fázi sklizně – při sušení.

„Tady jsou zelené hlávky, ty mají na začátku vlhkost 80 procent, na konci pak je jejich výsledná vlhkost 10 procent,“ komentuje u pohyblivého pásu závěrečný proces ve zpracování chmele Zdeněk Rosa z Chmelařství Žatec.

Právě v hale vonící sušeným chmelem se letos jeho pěstitelům načítají náklady nejvíce. „K práci používáme buď plyn nebo LTO jako palivo. Je tam problém právě s cenou plynu, která teď vyrostla pětkrát,“ dodává Rosa.

Chmeleř Aleš Mašanský pěstuje v okolí Loun chmel na ploše 42 hektarů. Letošní sklizeň podle něj náročná, nejvíce se ale obává následujících let. „Končí termínované kontrakty na elektrickou energii, a pokud se sečtou všechny ty efekty a promítnou se do toho, je to pak o rozmýšlení, jestli to ekonomicky dává smysl, nebo ne,“ krčí rameny.

Sezóna bude podle chmelařů jedna z nejhorších v historii

Chmelaři odhadují, že letošní sezóna bude jedna z nejhorších v historii. Meziročně se jim náklady zvýšily až o 40 procent. Mohou za to ceny hnojiv, paliv a největší část tvoří právě elektřina.

Podle Zdeňka Rosy budou pěstitelé potřebovat pomoc: „Měly by to být kompenzace za ty rapidně zvýšené ceny energií, tedy jak plynu, tak paliv a elektrické energie.“ Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého ale pomoc s náklady na energie není reálná: „Vzhledem k pevně stanovené výši a struktuře rozpočtu strategického plán není možné kompenzovat pěstitelům chmele rostoucí náklady energií.“

Málo hlávek i špatná kvalita co do množství hořkých látek – to jsou další proměnné, které tentokrát způsobilo sucho. Pěstitelé je ale musí započítat do výsledné úrody.

Vojtěch Bílý z ministerstva zemědělství proto nevylučuje vyplacení mimořádných kompenzací kvůli počasí. „Skutečné dopady a případné možnosti řešení však bude možné hodnotit až po zhodnocení celé sklizně,“ dodává.

Ta letošní se už blíží ke konci. Pěstitelé by měli mít hotovo nejpozději v půlce září.

Spustit audio

Související