InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V pátek se lidé loučili s železniční stanicí Roudná a částí tratě č. 220 v úseku Soběslav – Doubí u Tábora

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

ROUDNÁ – Zvláštní rozlučkový vlak vypravili v pátek 2. září z Veselí nad Lužnicí do stanice Tábor. Osobní vlak RegioPartner vyjel z veselské stanice v 7.55 hodin. Další cestující nastoupili v Soběslavi v 8.00 hodin. Pak souprava směřovala do stanice Roudná. Zde se shromáždění loučili s železniční stanicí Roudná i částí železniční tratě č. 220 v úseku Soběslav – Doubí u Tábora. Na lidi v Roudné čekalo občerstvení. Starostka obce Eva Kropáčková shrnula historii stanice Roudná. „Čtvrtý železniční koridor v úseku Soběslav – Doubí povede sice po nové stopě a Roudné se vyhne, ale práce všech, kteří na roudenském nádraží a kolejích strávili téměř celý svůj život, nikdo nezapomene. Železniční stanice Roudná slaví v letošním roce 80. narozeniny,“ uvedla Eva Kropáčková. Hudebníci vyhrávali smutné i veselé písně, jak se na rozlučku sluší a patří. Lidí se sešlo na akci spousta.

Poslední službu ve stanici Roudná sloužila 2. září výpravčí Dagmar Adamová. „Ve stanici Roudná jsem pracovala 4.5 roku. Teď budu sloužit pravděpodobně ve stanici Planá nad Lužnicí nebo Soběslav. Doprava na koridoru bude řízena z centrálního dispečerského pracoviště v Praze," řekla Dagmar Adamová.

Ve stanici mohli lidé od dobrovolných hasičů Sboru dobrovolných hasičů Roudná získat jízdenky pro poslední vlak z Roudné do Tábora. Jízdenky, které jakoby z oka vypadly dřívějším malým jízdenkám, vyrobil místostarosta Roudné Luboš Tíkal. Hasiči připravili pro roudenský masopust a rozlučku s železnicí malou lokomotivu. Vyzdobili ji tematickými nápisy, například: Až projede poslední vlak, zbyde jen v oblacích mrak.

Loučení zahrnovalo i část tratě č. 220 v úseku Soběslav – Doubí u Tábora, která by se v sobotu 3. září dožila 151 let. Byla postavena jako Dráha císaře Františka Josefa. Úsek z Prahy do Veselí nad Lužnicí byl zprovozněn v roce 1871. První vlak projíždějící touto tratí ukončil jízdu v Čerčanech při zprovoznění úseku z Českých Velenic 3. září 1871. K otevření zbývající trasy do Prahy došlo 14. prosince téhož roku po dokončení železničního mostu přes Sázavu.

Na rozlučce v Roudné bylo vidět také starosty okolních obcí. Zúčastnili se starosta Klenovic Lubomír Turín a starosta Myslkovic Gustav Fifka. Trasa koridoru vede nyní nad Klenovicemi v zářezu. Stanice Roudná zaniká. Byla vybudovaná nová stanice mezi Janovem a Myslkovicemi označená Myslkovice.

Po hodinové zastávce odjel vlak ze stanice Roudná do Tábora. Zájemce přivezl zpět do obce autobus. Starostka Eva Kropáčková pozvala lidi do roudenského komunitního centra, kde pokračoval program s hudbou a občerstvením. Luboš Tíkal promítal záběry z historie železnice v Roudné. Pak přišlo na řadu promítání záběrů ze zátěžových zkoušek nové trasy železničního koridoru.

Zatím zaměstnanci firmy nezaháleli a značili barevnými spreji na přejezdech koleje. V sobotu se začne sundávat elektrické vedení na rušené trati a za týden začnou odstraňovat koleje. V dráze zrušené tratě je plánovaná cyklostezka.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • george 

    Reagovat

     

    Všechno jednou skončí....a něco nového začne.

    Vloženo 3.9.2022 20:30:39

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace