Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny B

Začíná 2. liga žen

Sparťanky v sobotu hostí Líšeň

Sdílet

Sparťanská rezerva po svém znovuobnovení v sobotu odstartuje již svou třetí sezonu ve druhé nejvyšší soutěži. Zatím pokaždé se B-týmu podařilo skončit na prvním místě.
V poslední sezoně 2021/22 béčko vyhrálo 2. ligu o 16 bodů před Hradcem Králové, o 23 bodů zpět byla Líšeň. A právě s bronzovou Líšní sparťanky rozehrají nový ročník ve svém novém domácím působišti na Proseku.
2. liga žen, 1. kolo
AC Sparta Praha „B“ – SK Líšeň
Sobota 3. září 2022 15:00, stadion SK Prosek
Rozhodčí: Hrušková – Kánská, Plátková
Změny v kádru
Soupiska oproti minulé sezoně 2021/22 doznala řady změn. Nejprve přehled přesunů směrem ven z klubu: Nicole Nedvědová a Johana Jusková; nyní hrají za ženy Dukly 1. ligu, Irina Vološin působí na Dukle v dorostenkách. Sára Tichá přestoupila do divizního Táborska, Michaela Harvilová je v prvoligovém Liberci.
Nelly Kratzmannová zkusila letní přípravu s Duklou Praha, ale nakonec ve své fotbalové kariéře pokračovat nebude, stejně tak ani Linda Zahradníková. Pro připomenutí dodejme, že Adéla Radová a Kateřina Šrámková zůstaly ve Viktorii Plzeň.
V rámci organizace ACS se Radka Paulenová posunula do A-týmu. Z dorostenecké kategorie WU18 se naopak k béčku připojily Tereza Nováková, Kateřina Litvanová, Josefa Netušilová a Amálie Koptová.
Z divizního týmu SK Pavlíkov přišla na testy devatenáctiletá střední záložnice Karolína Čechová, která se nakonec rozhodla zůstat ve svém mateřském oddíle a věnovat se studiu na vysoké škole. „Hrozně se mi líbila ta profesionalita, na všechno byli lidé. Je to tým mladých holek v mém věku a všechny byly absolutně zapálené do fotbalu,“ svěřila se s zážitky z testů pro pavlíkovské stránky.
Z Teplic přišla jednadvacetiletá útočnice Adéla Motyčková. Za „žlutomodré“ hrála dlouhodobě, už v roce 2016 kopala ČFLŽ, vypracovala se k oporám a minulou sezonu týmu ve druhé lize dělala kapitánku.
Novinky i na trenérských postech
Změny nastaly i v realizačním týmu, novým hlavním trenérem je Marek Uhrin, v sezonách 2020/21 a 2021/22 asistent u A-týmu žen ACS. „Hlavním trenérem už jsem byl osm sezon, takže to pro mě není nic až tak nového. Jen v ženském týmu je to novinka, ve Spartě jsem ještě hlavním trenérem nebyl.“
V realizačním týmu mám tři bývalé hráčky, které dokáží mladým děvčatům předat neskutečné množství zkušeností. Tereza Koubová mi jako asistentka pomáhá se skladbou tréninkového procesu, Hana Sloupová má na starosti brankářky a Gabriela Matoušková s Petrem Horákem kondiční části tréninku,“ vyjmenovává Uhrin.
Trenérky musím opravdu pochválit – na to, že je to jejich první trenérská role, tak se jí zhostily nad očekávání. Stále jsme jen na začátku naší cesty, takže si ještě hodně věcí musí sednout, ale zatím všichni předvádějí dobrou práci – hráčky i realizační tým,“ říká třicetiletý Slovák, kterého jsme se zeptali i na cíle a herní styl v nové sezoně.
Cílem B-týmu je primárně vychovat co nejvíce hráček pro A-tým, nebo minimálně dostat hráčky do týmů z 1. ligy. Tomu podřizujeme i celý tréninkový cyklus, který je o rozvoji hráček a ne o přípravě na nejbližšího soupeře. Chceme hrát efektivní fotbal a dostávat se co nejčastěji do zakončení, být silní v zakončení a co nejlépe řešit herní situace,“ uzavírá Marek Uhrin.

Další novinky