Společnost Shanghai Electric dokončila část B páté fáze solárního parku Mohammed bin Rashid Al Maktoum o výkonu 900 MW

Společnost Shanghai Electric oznámila zprovoznění části B páté fáze solárního parku Mohammed bin Rashid Al Maktoum o výkonu 900 MW. Tento projekt, který je součástí největší budované světové fotovoltaické (FV) elektrárny, pomůže Dubaji ve snahách o modernizaci a transformaci energetického mixu – po dokončení poskytne 2,268 miliardy kWh energie ročně, což postačí pro více než 240.000 domácností a umožní snížit emise uhlíku o 1,1 milionu tun ročně.

„Velmi nás těší, že po připojení části A k síti v roce 2021 nyní dosáhl solární park dalšího historického milníku. Momentálně jsou v plném proudu práce na fázi C, která by měla být dokončena v roce 2023," uvedl Meng Čchuan-min, projektový manažer V. fáze solárního parku Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

„Výstavba páté fáze solárního parku MBR se vyznačovala řadou překážek vrcholících uprostřed pandemie COVID-19, jež vážně narušila globální dodavatelské řetězce. Náš tým však obtíže překonal a zajistil pro projekt včasnou realizaci nákupu a dodávek surovin, aby nedošlo ke zpoždění celkového postupu," dodal Meng.

Společnost Shanghai Electric rovněž vynaložila velké úsilí na kontrolu nákladů. Ve srovnání s obdobím před pandemií je nyní kontejnerová přeprava výrazně hůře dostupná, přičemž ceny za přepravu kabelů obecně vzrostly desetinásobně. Pro zajištění dokončení projektu v plánovaném termínu se proto tým rozhodl dovážet kabely prostřednictvím lodí pro přepravu volně loženého nákladu, přestože je toto nové řešení pracnější.

Kromě toho tým později zjistil, že vzhledem k přirozenému pohybu a tekutosti písečných dun se staveniště oproti dříve zjištěné hodnotě zvedlo o stovky tisíc metrů krychlových, což se promítlo do navýšení celkových nákladů o 3 miliony dolarů. Po důkladném šetření a průzkumu připravila společnost Shanghai Electric plán, který týmu pomohl problém vyřešit a zároveň zaručil, že nedojde k přerušení výstavby.

Společnost Acwa Power, vlastník, developer a provozovatel páté fáze solárního parku Mohammeda bin Rašída, jmenovala Shanghai Electric dodavatelem inženýrských služeb, zásobování a stavebních prací (EPC) pro tento projekt v roce 2020. Od července 2020 se projekt skládal z fází A, B a C s celkovým instalovaným výkonem 1050 MW.

Mezinárodní tým projektu zaměstnává ve špičce více než 2500 pracovníků a snaha společnosti Shanghai Electric spojit nejlepší světové pracovní síly, zdroje a dodávky pro vybudování jednoho z nejmodernějších solárních komplexů v zemi byla oceněna vlastníkem projektu a jeho partnery. Projekt dále vytvořil více než 4000 přímých a 10.000 nepřímých pracovních příležitostí a sehrál tak klíčovou roli v podpoře místní zaměstnanosti a hospodářského rozvoje.

Společnost Shanghai Electric se podílela také na výstavbě 950MW čtvrté fáze solárního parku Mohammed bin Rashid Al Maktoum, která zahrnuje 700MW koncentrátorovou sluneční elektrárnu (KSE) a 250MW fotovoltaickou elektrárnu (FV). KSE dokáže během dne ukládat tepelnou energii, kterou lze využít k výrobě elektřiny později v noci, a nabízí tak nepřetržité, stabilní a spolehlivé dodávky čisté energie.

Od svého zahájení v roce 2018 zaměstnal projekt přes období špičky více než 8500 pracovníků, přičemž připojení 100MW věžové KSE a 200MW elektrárny-II s parabolickými zrcadly k síti je naplánováno na konec roku 2022. Solární park je vybaven nejpokročilejšími solárními technologiemi na světě, které zajistí čistou energii pro přibližně 320.000 domácností a každoročně sníží emise uhlíku o 1,6 milionu tun, čímž významně přispějí k dosažení vize Dubaje v oblasti obnovitelných zdrojů energie do roku 2050.

O společnosti Shanghai Electric

Shanghai Electric Group Company Limited (SEHK: 2727, SSE: 601727) je renomovaný výrobce zařízení špičkové kvality, který se zaměřuje na inteligentní energetiku, inteligentní výrobu a inteligentní infrastrukturu a poskytuje ekologická a inteligentní systémová řešení pro průmyslové podniky. Celosvětově působí v odvětvích, jako je nová energetika, účinná čistá energie, průmyslová automatizace, zdravotnická technika a ochrana životního prostředí.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/1890445/Phase_5_Mohammed_bin_Rashid_Al_Maktoum_Solar_Park.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1800747/logo_new_Logo.jpg

KONTAKT: Jocelyn Zhou, +86(21)33261246, zhouhj6@shanghai-electric.com

PROTEXT

Klíčová slova Čína-energie-průmysl-Shanghai Electric

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
Finance, ekonomika
Energetika, suroviny

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.