MENU

Vyznamenání příslušníků jednotky KAMBA

Ministryně obrany Jana Černochová se při příležitosti prvního výročí ukončení operace KAMBA ve středu dne 31. srpna 2022 zúčastnila vyznamenávání 17 příslušníků Vojenské policie, kteří se loni v srpnu podíleli na dramatické evakuaci českého zastupitelského úřadu v Kábulu. Nejvyšší ocenění, Zlatý kříž Vojenské policie, obdržel velitel jednotky Zdeněk Poul.

Mezi vyznamenanými byly i čtyři civilní pracovnice ministerstva zahraničí, které svojí prací včasnou evakuaci významně podpořily. Slavnostní akt proběhl symbolicky v budově bývalého četnického velitelství v Praze, dnešním Českém muzeu hudby.

Příběh z loňského srpna, kdy při pádu Kábulu kapitán Zdeněk Poul spolu s týmem vojenských policistů pomohl zachránit afgánské spolupracovníky, už na veřejnost pronikl. Kapitán Poul se opakovaně vydával ven z kábulského letiště a přiváděl další a další zachráněné. Jeho tým vojenských policistů už od evakuace českých diplomatů z ambasády fungoval jako hodinky – chladnokrevně, profesionálně, obětavě a vysoce nad rámec povinností. Právě obětavost nad rámec povinností byla společnou vlastností vojáků na místě spolu s desítkami lidí v České republice, kteří odmítli čekat, až něco udělá někdo jiný.

Ceremoniálu se i s rodinou účastnil vysoký představitel afgánské justice. V momentě záchrany byly jeho nejmladší dceři 4 dny. Islamisté dorazili do jejich domu krátce poté, co rodina i s nemluvnětem utekla. I pro ně se vydal kapitán Poul před kábulské letiště. Mimořádně dojemný okamžik nastal, když se zachráněné děti vydaly přímo při ceremoniálu poděkovat vojenskému policistovi, který do toho okamžiku netušil, že jsou přítomny.

Ministryně obrany ve svém projevu vyzdvihla práci vojenských policistů v Afghánistánu. „To, že jste během svého pětiletého působení v Afghánistánu zajistili plnou bezpečnost našim diplomatům, svědčí o vaší vysoké profesionalitě a připravenosti. Dokládá to, že ochranná služba patří k elitě nejen Vojenské policie, ale celých našich ozbrojených sil. Mnohé jiné země nám mohou jednotku, jakou byla KAMBA, jen závidět,“ uvedla ministryně s tím, že narychlo zorganizovaná úspěšná evakuace z Kábulu byla pomyslnou třešničkou na skvělé práci jednotky. „V nelehkých podmínkách jste dokázali improvizovat a vyjednávat s tálibánci. Díky tomu se vám podařilo dostat do bezpečí nejen celou naši ambasádu, ale také afghánské spolupracovníky,“ vysvětlila.

Náčelník generálního štábu zdůraznil obdivuhodnou práci nejen poslední jednotky KAMBA, která evakuovala český zastupitelský úřad, ale i všech dalších jednotek KAMBA, které v této zahraniční operaci působily. Dále zdůraznil perfektní spolupráci mezi Vojenskou policií a Armádou České republiky „Já jsem kdysi byl operační velitel operace Kamba, když ji měly speciální síly, a pamatuji si, když jsme se po dohodě přidávali k Vojenské policii, a musím potvrdit, že i tenkrát se předvedla profesionalita na obou dvou stranách, ať už u speciálních sil, tak u Vojenské policie. Proběhlo tam naprosto bezproblémové předání, super týmová práce, několikrát ti lidé působili společně, a to si myslím, že je přesně tak, jak to má být.“

Kapitán Poul ve svém projevu poděkoval za podporu celému svému týmu, bez kterého by nemohla být celá akce realizována. „To, co je dělá výjimečnými, a na co by měla být Vojenská policie hrdá, je jejich srdce a ta odvaha, protože když jsme řekli, že do toho půjdeme, tak jsme do toho šli a nikdo neřekl půl slova.“

Evakuaci z Kábulu ocenil i velitel Vojenské policie plk. Otakar Foltýn. „Při záchraně českých diplomatů a afghánských spolupracovníků české armády se spojila mimořádná statečnost vojenských policistů v Kábulu s nevšední obětavostí mnoha lidí v České republice, kteří udělali víc, než museli,“ uvedl. „Stateční a obětaví nemusí předem promýšlet své činy. Jednají na základě pozitivních hodnot a svého vnitřního nastavení. Vědí, že až to bude třeba, budou jednat.“

Na evakuaci českého zastupitelského úřadu se kromě příslušníků vojenské policie podíleli armádní piloti, speciální síly, podpůrný evakuační tým a důstojníci z Velitelství pro operace v Praze.

Operace Kábul – Reportáž České televize.
Statečnost vojenských policistů a obětavost civilistů při evakuaci z Afghánistánu – Článek na webu Vojenské policie.
Na další snímky a video se můžete podívat – ZDE.

Text: David Šebek /r
Foto: Karel Šanda, Jan Kardinál, Ministerstvo obrany ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.