Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Gratulace pro Trussovou: Lipavský ji má za přítelkyni, Zelenskyj děkoval Johnsonovi

Aktualizováno -
5. září 2022
17:17
Autor: ČTK - 
5. září 2022
16:17

Novou šéfkou konzervativců a zároveň premiérkou Spojeného království se nakonec stala Liz Trussová. Stane se tak v současnosti desátou ženou v čele vlády v Evropě. Oficiálními cestami či skrze sociální sítě už jí k úspěchu stihla popřát řada českých i zahraničních politiků.

Premiér Petr Fiala (ODS) prostřednictvím twitterového účtu popřál Liz Trussové mnoho úspěchů v její nové roli britské premiérky a šéfky tamní Konzervativní strany. Věří, že Británie bude dál cenným spojencem Česka a Evropské unie.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří v ještě lepší bilaterální vztahy, Trussovou by rád uvítal v Praze. Na twitteru označil Trussovou za svou dobrou přítelkyni a připojil společnou fotografii z její květnové návštěvy Prahy v roli šéfky britské diplomacie. „Již nyní máme s Británií skvělou bilaterální spolupráci. Těším se, že ji ještě vylepšíme!“ uvedl. Nová britská premiérka podle všeho dostane pozvání na říjnový neformální unijní summit na Pražském hradě.

Poražený kandidát na lídra konzervativců Sunak vyzval, aby se všichni za novou premiérkou sjednotili. „Konzervativci jsou jedna rodina,“ řekl. Podle jejího předchůdce Borise Johnsona má Trussová kvalitní plán na řešení krize životních nákladů i potenciál pro podporu ekonomického růstu Spojeného království. „Je načase, aby se za ni postavili všichni konzervativci,“ uvedl Johnson.

Gratulace a poděkování od Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval odcházejícímu britskému premiérovi za „osobní statečnost a zásady“, s nimiž se postavil k ruské agresi. Johnson byl jedním z nejhlasitějších podporovatelů Ukrajiny, která se brání ruské invazi. „Těším se na spolupráci s velkým přítelem Ukrajiny v (jeho) novém postavení,“ dodal ukrajinský prezident.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se vyjádřil ještě dříve, než konzervativci oznámili, kdo zvítězil v jejich vnitrostranickém hlasování. „Nechtěl bych říkat, že se věci mohou změnit k horšímu, protože těžko si lze představit něco horšího. Ale bohužel to nelze vyloučit, a to vzhledem k tomu, že uchazeči o post britského premiéra se předháněli v protiruské rétorice, ve výhrůžkách dalšími kroky proti naší zemi a tak dále. Proto si myslím, že nemůžeme doufat v nic pozitivního,“ uvedl Peskov.

Reakce světových lídrů

Trussové poblahopřál a popřál hodně štěstí v nové funkci mimo jiné indický premiér. „Jsem přesvědčen, že pod vaším vedením bude komplexní strategické partnerství mezi Indií a Spojeným královstvím dále posíleno,“ uvedl na twitteru Módí.

Ke gratulacím se připojil také australský premiér Anthony Albanese, který prohlásil, že „se těší na konstruktivní vztahy a přátelství“ mezi oběma zeměmi. Irský premiér Micheál Martin uvedl, že se těší na spolupráci s Trussovou v důležitých otázkách, kterým společně čelí „na bilaterální i globální úrovni“.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že je vítězstvím Trussové velmi potěšen. Dá se podle něj očekávat, že Británie bude pod jejím vedením nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za nezávislost, svobodu, suverenitu a evropské hodnoty.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v blahopřání označil Trussovou za „kolegyni, se kterou se vždy dalo velmi dobře spolupracovat“, a férovou partnerku při vyjednávání.

Japonský premiér Fumio Kišida vyjádřil naději, že Trussová bude mít jako nová britská premiérka silné vůdčí schopnosti. Dodal, že s ní bude spolupracovat na realizaci „svobodného a otevřeného Indo-Pacifiku“, což je vize prosazovaná Japonskem a Spojenými státy, jež má čelit čínské námořní asertivitě v regionu.

Trussové pogratulovala taktéž předsedkyně Evropské komise Ursula von der LeyenováOčekává přitom, že Británie pod jejím vedením dodrží všechny aspekty dohody o brexitu. Mnoho úspěchů Trussové popřál i německý kancléř Olaf Scholz.

Německý kancléř uvedl, že se těší na spolupráci, obzvlášť v současné složité situaci. „Spojené království a Německo budou nadále úzce spolupracovat jako partneři a přátelé,“ prohlásil Scholz na twitteru.

Představitelé britské opozice Starmer a Davey namísto gratulací novou premiérku spíše kritizovali. Podle předsedy opozičních labouristů Keira Starmera nestojí na straně pracujících lidí. Lídr liberálních demokratů Ed Davey uvedl, že její vedení země přinese další krize a chaos.

Trussová v hlasování konzervativců získala 81 326 hlasů a předčila svého oponenta Rishiho Sunaka se 60 399 hlasy. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral. Předtím oficiálně odvolá z funkce končícího premiéra Borise Johnsona.

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“  prohlásila Trussová. Slíbila také velké vítězství Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

venca_jezpet ( 5. září 2022 19:32 )

Fiala se kamarádí s Uchcala von der Lejnovou a mamánek Lipavský s Trusnicovou

naidka ( 5. září 2022 17:21 )

Valibuk Lipavský je jak sud, ani nedopne sako.

Tara-Tara ( 5. září 2022 17:15 )

no potěš koště...když má za přítele našeho Lipavského, tak už k tomu nemám co dodat....

Zobrazit celou diskusi