Třebíč odhalila bronzovou sochu Tomáše Garrigua Masaryka

foto V třebíčských Tyršových sadech odhalili sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, 7. září 2022. Vpravo starosta Třebíče Pavel Pacal.

Třebíč - V třebíčských Tyršových sadech odhalili sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Park se sochou má podle starosty města Pavla Pacala (Pro Třebíč) v budoucnu sloužit jako místo setkávání při příležitosti oslav vzniku republiky nebo Masarykových narozenin. Termín odhalení sochy radnice zvolila s ohledem na oslavy sta let existence Základní školy T. G. Masaryka, která stojí pod Tyršovými sady. Autorkou sochy je Tea Smetanová.

Fotogalerie

Ze zadání vytvořit Třebíči, ve které doposud socha prezidenta nestála, Masarykovu podobiznu měla sochařka radost. Při tvorbě měla volné ruce. Prezidenta vyvedla v životní velikosti v klobouku a dlouhém plášti, záměrně ho neumístila na podstavec, aby byl lidem přístupnější. "Pojala jsem to po svém, je tam cítit můj rukopis, nedržela jsem se nějakých akademických předpisů, ale za to téma jsem byla ráda," řekla ČTK Smetanová.

Za bronzovou sochu zaplatila radnice 800.000 korun, jak vyplývá z informací v registru smluv. Odlily ji slévárny ve Veverských Knínicích.

Na počest prezidenta, který se stal v roce 1918 čestným občanem Třebíče, byla ve městě v roce 1930 postavena Masarykova vyhlídka, její umístění ale větší shromáždění neumožňuje. Podobné je to také v případě Jubilejního háje v Koutkově ulici zřízeného v roce 1938. Požadavek na větší prostor pro shromáždění v důstojném počtu podle Pacala Tyršovy sady splňují.

Asi dvouhektarový park vznikl v roce 1903, pojmenovaný je po zakladateli Sokola Miroslavu Tyršovi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď