Salvador Dalí – Velká výstava ve Zlíně

3.6.2022, 10:00 – 8.9.2022, 18:00

Nechejte se okouzlit tvorbou jedné z největších osobností výtvarného umění 20. století, legendárního surrealisty, jehož díla dokonale vyniknou v kulise originálních prostor Galerie Desítka v 10. podlaží na střeše Obchodního domu Zlín, a to denně od 10 do 18 hodin od 3. 6. do 8. 9. 2022.

Cena vstupenky: 150,- Kč

Výstava představuje tři stovky děl, která jsou pro tuto příležitost shromážděna ze soukromých sbírek v ČR a Německu a z Dalího nadací ve Francii a Španělsku. Výstava díla Salvadora Dalího v tak velkého rozsahu je letos v tuzemsku největší a pravděpodobně i jediná. Věříme, že tato mimořádná událost přiláká nejen lidi z regionu, ale ve spojení s prohlídkou Zlína se může stát i skvělým tipem na prázdninový výlet pro návštěvníky z celé republiky.

Salvador Dalí je představitelem vrcholného surrealismu, jeho díla vynikají jedinečnou poetikou a mnohá se stala ikonami: i ve Zlíně uvidíte například jeho obrazy s legendárními tématy tekutých hodin, bizarních slonů nebo mystických nosorožců. Nechybí ale ani další díla představující průřez celou Dalího tvorbou – od obrazů a grafik přes sochy až po užité umění, protože legendární výtvarník byl nejen malířem, grafikem a sochařem, ale věnoval se také keramice nebo designu. Z užitého umění se slavnými staly například flakony parfémů. K vidění je i soubor 100 akvarelových ilustrací k Dantově Božské komedie nebo slavné obrazy a grafiky, na nichž Dalí zachytil svou životní lásku – baletku Galu.

Expozici doplňují originální portrétní fotografie Salvadora Dalího, které pořídil v roce 1969 v Paříži český fotograf Václava Chochola. Kdo by neznal slavnou fotku Dalího s vejcem nebo Dalího sedícího s hůlkou na divanu? Portréty tehdy 70letého výtvarníka, kterými byl nadšen i sám Dalí a podle svých slov si jich cenil nejvíce, se staly jeho celosvětově nejznámějšími.

Některé z Chocholových portrétů je možné na výstavě zakoupit, stejně tak i část vystavených Dalího děl. Expozici doplňuje promítání dokumentárního filmu o Salvadoru Dalím, prodej publikací o jeho díle nebo triček s originálními potisky s Dalího motivy.