pá 9.9.2022
Preview k zápasu

Preview: Baník – Pardubice (neděle, 16:00)

Týden oslav vyvrcholí ligovým utkáním. Baník v neděli na Městském stadionu od 16:00 hostí Pardubice. Zdarma mohou na zápas držitelé vstupenky na Baník100fest.


SOUPEŘ

Pardubice jsou v podobné situaci jako Baník. Start do sezony jim rovněž nevyšel a jediná výhra je na šest porážek hodně málo, což už před dvěma týdny stálo místo letitého trenéra Východočechů Jiřího Krejčího. Jeho pozici prozatím zastává Pavel Němeček a klub shání, zatím neúspěšně, trvalou náhradu. Také Pardubice se ještě před půlnoční uzávěrkou přestupů snažily do kádru přivést čerstvé posily. Ze Slavie získaly na hostování Marka Ichu a z Baníku Martina Chlumeckého, jenž ale podle dohody mezi kluby v neděli hrát nebude. Naopak v týdnu z týmu odešel stoper Martin Toml do slovenských Zlatých Moravců. Pardubický dres hájí i dva hosté z Baníku Ondřej Chvěja a brankář Viktor Budinský, který ale stejně jako pardubický host v Baníku Jiří Letáček do utkání může nastoupit.


BANÍK

Po třetí venkovní remíze v řadě je čas naplno zabrat na ostravské půdě, na níž byl dosud Baník hodně štědrý a rozdávačný. Tři body ze čtyř utkání jsou málo a všichni ví, že je třeba vybojovat plný bodový zisk. Baníku se proti Pardubicím v posledním období dařilo a v minulé sezoně je porazil 3:0 a 3:1. K utkání už by měly být připraveny nové posily: Srdjan Plavšič a Cadu, který si právě v pardubickém dresu udělal v české lize jméno a byl jedním z tahounů Východočechů. Oba po rychlém čtvrtečním přesunu v pátek s týmem poprvé trénovali. Stav marodky jinak zůstává při starém: Jaroslav Svozil je v dlouhodobé rekonvalescenci, Ladislav Almási rovněž stále léčí zranění nohy.


NÁZOR TRENÉRA

David Oulehla: "Nedaří se nám vyhrávat doma a samozřejmě všechno úsilí směřuje k tomu, abychom ten trend otočili. Nezvládáme věci na posledních pětadvaceti metrech a v tom, věřím, by nám mohli pomoct právě oba noví hráči. Na prvním tréninku vypadali dobře a věříme, že to může být ten potřebný impuls do týmu. Jednoznačně nám to zvýší konkurenci na stranách a měli by zkvalitnit i to, s čím jsme měli problémy, tedy s finální fázi. Bodů jsme už doma poztráceli hodně, musíme zabrat."


DIVÁCI

Lístků na zápas je dostatek a k dispozici jsou v předprodeji přes ticketlive.cz či ve Fanshopu FCB v OC Forum Nová Karolina. Dvě hodiny před utkáním pak i v pokladnách stadionu. Zdarma může na zápas každý držitel vstupenky na BANÍK100FEST, který v pátek a sobotu probíhá na Slezskoostravském hradě. Zápasový bulletin obsahuje velký rozhovor s Muhammedem Sannehem, tip na utkání přidá Karel Kula, nechybí glosa Václava Daňka a další pravidelné rubriky.


8. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (14. místo, 6 bodů) - Pardubice (16. místo, 3 body)

Neděle 16:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Nehasil – Kubr, Pečenka, VAR: Kocourek


Absence: Svozil, Almási (oba zranění) – Chvěja, Chlumecký (dohoda klubů)

Nejlepší střelci: Kuzmanovič, Klíma (2) – Solil, Hlavatý, Sychra (1)

Komu hrozí stop: Šehič (3) – Hlavatý (3)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 6 | 3-2-1 | 12:5

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: de Azevedo, Tetour 2 – Čihák, Jeřábek, Kostka, Huf, Kudrna 1

Nejvyšší výhra: 3:0 (12. listopadu 2021, 19. září 2020)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (12. listopadu 2021)

Pardubice - Baník 0:3 (0:2)

Branky: 19. Buchta, 32. Kuzmanovič, 76. Sor. Rozhodčí: Berka - Caletka, Pečenka - Štěrba (video). ŽK: Kostka, Jeřábek - Lischka. Diváci: 537 (omezený počet).

Pardubice: Letáček - Kostka, Jeřábek, Toml, Čelůstka - Tischler, Čihák - Chytil (82. Červ), Šimek (26. Matějka), Cadu (59. Huf) - Černý (82. Lupač). Trenér: Novotný.

Ostrava: Budinský - Ndefe (82. Juroška), Svozil, Lischka, Fleišman - Buchta (82. Potočný), Tetour, Kaloč, Kuzmanovič (63. Almási), De Azevedo (63. Sor) - Klíma (82. Budínský). Trenér: Smetana.

28
Filip
Kubala
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
7
Karel
Pojezný
19
David
Lischka
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
24
Jan
Juroška
12
Tomáš
Rigo