Při posledním focení vypadala královna křehce, ale vesele, vzpomíná fotografka

foto Ilustrační foto - Britská královna Alžběta II. čeká v přijímacím salonku zámku Balmoral ve Skotsku na příjezd nové premiérky Liz Trussové, 6. září 2022.

Londýn - Poslední zveřejněné fotografie královny Alžběty II. před její smrtí vznikly v úterý, kdy na její skotské sídlo Balmoral dorazila nová premiérka Liz Trussová, a jejich autorka Jane Barlowová nyní stanici Sky News popsala, že panovnice sice působila křehce, ale měla dobrou náladu a hodně se usmívala. O víkendu se s královnou setkal i reverend Skotské církve, podle kterého Alžběta hýřila optimismem a mluvila s ním třeba i o koních nebo o svém otci.

"Byla jsem tam samozřejmě kvůli tomu, abych vyfotografovala její setkání s novou ministerskou předsedkyní, ale podle mě je nejlepší snímek ten, kde stojí sama. A teď má samozřejmě ještě další význam," řekla Barlowová. Fotografka popsala i to, že s královnou před audiencí po britském způsobu prohodila několik slov o počasí, které bylo v úterý poměrně nevlídné a podle ní kontrastovalo s dobrou náladou, kterou panovnice zjevně měla.

O uplynulém víkendu byl hostem na zámku Balmoral i reverend Skotské církve Iain Greenshields, který s královnou v sobotu povečeřel a v neděli poobědval. "Její zdraví bylo křehké, to jsme věděli, ale když jsem v neděli odjížděl, byla velmi optimistická a pro mě je těžké uvěřit, že se to během pár dní tak podstatně změnilo," řekl duchovní.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek, trůnu se ujal její nejstarší syn, který bude nyní vládnout jako Karel III.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď