25 nejlepších věcí, které můžete ve Vancouveru dělat zdarma

Vancouver je běžně označován za jedno z nejdražších měst v zemi, ale cestovatele, kteří dbají na rozpočet, by se neměli nechat odradit – existuje mnoho způsobů, jak si největší metropoli západní Kanady užít zdarma.

Projděte si Stanley Park
Nádherný Stanley Park o rozloze 404 hektarů (998 akrů) kombinuje vynikající atrakce zdarma s mystickou, přírodní aurou. Nenechte si ujít procházku kolem 8,8 km dlouhého mořského valu – lemovaného mírným deštným pralesem se 150 000 stromy, který vás zavede kolem oblíbených totemů parku a podél jeho třpytivého pobřeží oceánu.

Přírodní dům ve Stanley Parku, kde je vstup zdarma, se také doporučuje pro pozorování rostlin a zvířat v regionu. Kromě expozic divoké zvěře zařízení pořádá levné procházky parkem s průvodcem, které často osvětlují domácí tvory od volavek po mývaly.

Povzneste se nad vřavou ve Vancouver Public Library
Dramatická budova Vancouverské veřejné knihovny připomínající koloseum musí být chrámem velkého boha knihoven. Pokud ne, je to určitě jedno z nejúžasnějších zařízení na půjčování knih na světě.

Jeho kolekce, které navrhl Moshe Safdie a byly otevřeny v roce 1995, jsou uspořádány do několika pater. Zamiřte přímo do deváté do střešní zahrady, vznešeného venkovního náměstí lemovaného stromy se stoly a židlemi, které je ideální pro přestávku na kávu s výhledem.

Podívejte se na původní stromy v parku Queen Elizabeth
Nejvyšší bod města – 167 m (550 stop) nad mořem a s panoramatickým výhledem na mrakodrapy v centru města – 52 hektarů (128,5 akrů) Queen Elizabeth Park tvrdí, že obsahuje vzorky všech stromů pocházejících z Kanady. Je to dobré místo k pozorování místního ptactva: mějte oči na stopkách, abyste viděli chickadees, kolibříky a obrovské orly bělohlavé vířící vysoko nad hlavou.

Sportovní hřiště, upravené trávníky a formální zahrady dělají obyvatelům radost a pravděpodobně uvidíte páry s vytřeštěnýma očima pózující pro své svatební fotografie na obzvláště malebných místech. Podívejte se na synchronizované fontány na vrcholu parku, kde najdete Bloedel Conservatory a také mohutný bronz Henry Moore s názvem Knife Edge – Two Piece.

Užijte si výhled na Kitsilano Beach
Kitsilano Beach je jedním z oblíbených letních míst ve Vancouveru. Široká písčitá plocha přitahuje nadšené frisbee, chichotající se volejbalisty a opalující se opalovače a oceán je skvělý na koupání.

Posaďte se jednoho letního odpoledne na kládu a prohlédněte si jedno z typických panoramat regionu – budete pohoštěni třpytivým nábřežím podporovaným třpytivými skleněnými věžemi v centru města a pohoří North Shore za ním. Je to jeden z těch výhledů, které vás přimějí zvážit možnosti emigrace.

Zastavte se a poslouchejte Steam Clock
Na půli cesty podél Water Street jsou podivně oblíbené Steam Clock turistickým magnetem, který je láká dovnitř svou parní píšťalkou, která zní každých 15 minut a každou hodinu označuje malými pískajícími symfoniemi. Mechanismus hodin, postavený v roce 1977, je ve skutečnosti poháněn elektřinou – pouze trubky nahoře jsou poháněny párou. (Odhalte to však těm, kteří trpělivě čekají, a mohli byste způsobit vzpouru.)

Jakmile pořídíte požadovanou fotografii, věnujte čas prozkoumání zbytku ulice Water Street dlážděné cihlami. Jedna z nejhistoričtějších cest ve Vancouveru, její dobře zachované historické budovy obsahují obchody, galerie a resto-bary. Ujistěte se, že vrhnete pohled nad vstupní úroveň, kde najdete skvělé architektonické prvky, včetně soch.

Oddechněte si v parku Sun Yat-Sen
Vancouverská čínská čtvrť má několik pozoruhodných parků k návštěvě. Do klasické čínské zahrady Dr Sun Yat-Sen se účtuje vstupné, ale hned vedle je park Sun Yat-Sen s volným vstupem, který odráží stejné starodávné zahradnické ideály. Placená atrakce je zdobnější a má prohlídky s průvodcem, ale její sourozenec s lahůdkami zahrnuje podobné jezírko s liliemi zvlněnými želvami a obvodové zdi s terakotovou střechou.

Pozorujte divokou zvěř podél Arbutus Greenway
Arbutus Greenway je bývalá nepoužívaná městská železniční trať, kterou město přeměňuje na cool lineární park. Tato 8,5 km dlouhá (5,3 míle) pěší a cyklistická trasa lemovaná rostlinami je dlážděná a přístupná veřejnosti. Vede na jih k řece Fraser a je oblíbeným a dostupným přírodou objímajícím tkáň, kde můžete očekávat, že uvidíte ptactvo, motýly a spoustu divokých květin.

Podívejte se na ručně vyřezávanou nástěnnou malbu ‚Ksan Mural
Vstupte do haly RBC Royal Bank na rohu ulic Georgie a Burrard a vydejte se po eskalátoru, který je přímo před vámi. Nahoře najdete jedno z největších uměleckých děl Prvních národů v západní Kanadě – a přestože je v bance, nemusíte za něj zaplatit ani cent.

Devět vyřezávaných a malovaných panelů z červeného cedru, které tvoří velkolepou nástěnnou malbu Ksan, pokrývá celou stěnu budovy, měří 30 m (98 stop) na délku a 2,5 m (8 stop) na výšku. Vytvoření pěti řezbářů v roce 1972 zabralo tři měsíce a vypráví příběh Wegeta neboli Man-Ravena a jeho často zlomyslných skutků.

Přečtěte si o historii železnice v pavilonu Engine 374
Pokud je minulost vaší taškou, měli byste zamířit do Yaletown’s Engine 374 Pavilion, který zní dost nepopsatelně, dokud si neuvědomíte, jak mohutná parní lokomotiva v roce 1887 přitáhla první transkontinentální osobní vlak do Vancouveru. Prohlédněte si staré fotografie na stěnách a otestujte si nadšené dobrovolníky o jeho fascinujícím příběhu.

Zažijte kousek života z počátku 20. století v Colbourne House
Nachází se ve čtvrti Marpole, jedné z nejstarších ve Vancouveru, Colbourne House byl postaven v roce 1912 jako malý rodinný dům. Zachráněný před demoliční koulí na počátku 90. let 20. století je nyní zachován jako evokující domovní muzeum, lemované nostalgickým nábytkem a dobovými drobnostmi. (Dejte si pozor na „skříňku.“) Dům je otevřený, když jsou přítomni dobrovolníci; e-mailem předem pro potvrzení.

Poslouchejte hudbu v katedrále Christ Church Cathedral
Nejatraktivnější městský kostel v gotickém stylu, dokončený v roce 1895 a označený jako katedrála v roce 1929, je nesourodě zasazený vedle tyčících se skleněných věží. Návštěvníci jsou aktuálně vítáni na nedělní bohoslužby a ve čtvrtek od 10 do 16 hodin; v opačném případě je katedrála z důvodu bezpečnosti COVID-19 pro veřejnost uzavřena.

Prohlédněte si dramatický dřevěný strop s kladívkovým trámem a štíhlou prosklenou zvonici, která byla nedávno přidána do exteriéru. Katedrála také hostí širokou škálu kulturních akcí, včetně pravidelných sborových a komorních recitálů a příležitostných Shakespearových čtení.

Podívejte se na retro cestovní plakáty kolekce Chung
Obří University of British Columbia je víc než jen váš průměrný univerzitní kampus; je také domovem některých z nejlepších atrakcí města, z nichž některé jsou zdarma.

V suterénu Irving K Barber Learning Centre jsou v Chungově sbírce vystaveny artefakty od raných čínských přistěhovalců a kanadské tichomořské železnice – včetně historických cestovních plakátů. Prostor je dočasně uzavřen z důvodu probíhající údržby a rekonstrukcí; před plánováním návštěvy zkontrolujte aktualizace.

Oceňujte námořní budovu ve stylu art deco
Nejromantičtější starodávný věžový blok ve Vancouveru a také jeho nejlepší budova ve stylu art deco, elegantní 22patrová budova Marine Building, je poctou námořní minulosti města.

Po chvíli ocenění propracovaného exteriéru a jeho mořských koníků, humrů a aerodynamických parníků se vnořte do vstupní haly, uměleckého díla, kde na vás čekají vitrážové panely a leštěná podlaha vykládaná znameními zvěrokruhu. Podívejte se také na vykládané dřevěné interiéry výtahů s mosaznými dveřmi.

Marine Building byla nejvyšší budovou v Britském impériu, když byla dokončena v roce 1930, a říká se, že zkrachovala své původní majitele. Nyní jsou v něm kanceláře, ale vstup do haly je volný.

Objevte avantgardu v Galerii umění Morris & Helen Belkin
Stále fascinující galerie Morris & Helen Belkin Art Gallery se specializuje na současné a často dost náročné kousky, přičemž v jejích prostorách s vysokými stropy a bílými stěnami se po celý rok otevírají nové výstavy, které vás ohromí. Podívejte se dopředu na workshopy a prezentace, které často pokrývají klíčová nebo nově vznikající témata avantgardního umění.

Prohlédněte si současné umění v Galerii Pendulum
Galerie Pendulum, kreativní využití pro kavernózní atrium bankovní budovy, nabízí pestrý seznam dočasných výstav. Je to většinou současné umění a může sahat od nápadných obrazů po náročné fotografie a svérázné umění a řemesla.

V prostoru se také nachází jedna stálá expozice: obrovské 27m (89 stop) kyvadlo z broušeného hliníku, které se během vaší návštěvy houpe nad hlavou. Kyvadlo navržené Alanem Storeyem váží 1600 kg (3530 liber) a pohybuje se asi 6 m (20 stop).

Připojte se k párty na pláži English Bay
Při putování na jih po ulici Denman Street před sebou zahlédnete shluk palem oznamujících English Bay Beach, jednu z nejlepších městských pláží v Kanadě. Pak uvidíte jedno z nejpopulárnějších veřejných uměleckých děl ve Vancouveru, A-maze-ing Laughter, sérii nadrozměrných rozesmátých postaviček, při kterých se všichni usmívají.

Naproti přes ulici je pláž, kde místní obyvatelé chytají paprsky a panoramatické výhledy na oceán nebo jen koukají na volejbalisty poskakující po písku, kde vládne letní párty. Ujistěte se, že pořídíte pár fotek tyčícího se inukshuk (sochy Inuitů) na pláži jižně od hlavní oblasti, nebo jen pokračujte podél hráze do sousedního Stanley Parku.

Užijte si atmosféru v Galerii současného umění
Flexibilní třípokojový prostor, často s jinou show v každém, inteligentní galerie současného umění s bílými stěnami vystavuje pozoruhodná, někdy složitá díla v široké škále médií. Podívejte se dopředu na přednášky, akce a pravidelné vernisáže výstav.

CAG nikdy nebyla nafoukaným galerijním prostorem a v posledních letech tvrdě pracovala na rozšíření své přitažlivosti, včetně spolupráce na pokrytí místních autobusů v dramatickém obtékání umění.


Piknik na druhé a třetí pláži
Second Beach je oblast vhodná pro rodiny na západní straně Stanley Parku s travnatým hřištěm, provozovnou na servírování zmrzliny a hřištěm Stanley Park Pitch and Putt. V létě jsou zdarma venkovní promítání filmů.

Případně se vydejte na Third Beach na jedno z nejlepších míst Vancouveru pro pozorování západu slunce. Nádherná písečná plocha se spoustou velkých kmenů k sezení je oblíbenou letní večerní destinací mnoha místních obyvatel, kteří sledují, jak obloha ožívá pyrotechnickými barvami, když žvýkají obsah svých piknikových košů.

Prohlédněte si díla místních a národních umělců v Equinox Gallery
Equinox, jedna z nejstarších zavedených soukromých galerií ve Vancouveru, byla jednou z prvních velkých jmen, která se sem přestěhovala a byla průkopníkem nových uměleckých poctů této oblasti. Podívejte se na díla místních a národních umělců – a pokud se koná představení Freda Hertzoga, nezapomeňte ho navštívit. Jeho pestrobarevné včerejší fotografie z vintage Vancouveru jsou velkolepé.


Vydejte se na procházku do přírody v Maplewood Flats
Nádherná chráněná oblast Maplewood Flats, spravovaná organizací Wild Bird Trust of BC, je překvapivě dostupná z Vancouveru, přesto se zdá jako milion mil od města.

Jeho spleť stromů, klikaté stezky a chráněné mokřadní pláže lákají vlaštovky, orly a orly bělohlavé. Normálně existují bezplatné pozorování ptáků s průvodcem a procházky rostlin, ale většina je v současné době odložena kvůli COVID-19; sledujte facebookovou stránku pro aktualizace a události.

Udělejte si uměleckou selfie na Offsite
Offsite je venkovní instalační prostor Vancouver Art Gallery vedle hotelu Shangri-La. Jeho někdy esoterické, ale vždy podnětné exponáty se několikrát do roka mění. Zaměřte se na uměleckou selfie nebo si jen přečtěte vysvětlení vedle – často obsahuje poutavé koncepty, které vás možná přinutí drbat se na hlavě.

Procházka mezi obry v Mt Seymour Provincial Park
Obrovský, stromy lemovaný Mt Seymour Provincial Park, oblíbené rustikální útočiště od hluku v centru města, je plný letních turistických stezek, které vyhovují chodcům většiny schopností. Kolem jezer a staletých douglasů se vine mnoho stezek. Park je skvělým místem pro jízdu na horském kole s mnoha vyhrazenými stezkami a je to také jedno z hlavních zimních hřišť ve městě.

Zchladit se ve vodním parku Granville Island
Pokud máte děti v závěsu, zamiřte do jednoho z vancouverských vodních parků, které jsou skvělé pro šplouchání. Největší a nejlepší, Granville Island Water Park, se nachází v blízkosti dětského trhu Granville Island, což znamená, že budete mít perfektní způsob, jak odlákat ty nejmenší od obchodů s hračkami. Nedaleko je také velký rybník, který je plný přátelských kachen a hus. V květnu a červnu zde často zahlédnete chlupatá mláďata opeřenců.

Cákejte se v tryskách a bazénech ve Stanley Parku
Jeden z největších lákadel Stanley Parku pro děti, bezplatný vodní park je perfektní způsob, jak se ochladit v horkých letních dnech. Trysky a bazény udržují chichotání proudící, ale jsou zde také nádherné výhledy přes zátoku do horami orámovaného North Shore.

Najděte si bezplatnou zábavu v létě
Vancouver má řadu bezplatných akcí, zvláště když je léto kolem. Historicky CBC uspořádala bezplatné koncerty v poledne v letních všedních dnech před svou budovou; v Kitsilano Showboat je také letní série bezplatných představení pod širým nebem, často orámovaná pyrotechnickými západy slunce na západním pobřeží. Najdete mnoho stejných obyvatel Vancouveru, kteří chytají zdarma venkovní promítání filmů v letním Stanley Parku – doporučujeme piknikové deky.

 

Zdroj: lonelyplanet.com