Když choděj holky s holkama! Hřebejk s Issovou se vyřádili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Když choděj holky s holkama! Hřebejk s Issovou se vyřádili!

Martha, policistka ostrá jako břitva!
Martha, policistka ostrá jako břitva! (Foto Česká televize/Julie Vrabelová)

Kvůli své lesbické orientaci prochází policistka Lída Stehlíková tak trochu peklem. V mužském kolektivu se nevyhne nejapným poznámkám a narážkám. Herečka Martha Issová (41) má v minisérii Pozadí událostí neobvyklou roli.

Se svou partnerkou, kterou hraje Petra Bílková (41), dokonce čeká dítě. A to pánové, kolegové, nesou těžce – sarkastické poznámky jsou na denním pořádku. Setkává se s předsudky, pocity nedocenění – a v této atmosféře šéfuje vyšetřování vraždy. „Kombinace kriminalistka – lesba – Hřebejk je něco, co jsem rozhodně chtěla zažít. A dobře jsem udělala! Byla to nesmírně radostná, inspirativní a nabíjecí práce,“ komentovala roli nadšeně herečka.

Prostor KVIFF X: Rozhovor s Marthou Issovou

Video se připravuje ...

Co mají společného?

„Myslím, že jsme si celkem podobné v obličeji, obě máme otce z Blízkého východu a kudrnatou dceru. Já tedy, na rozdíl od Lídy, dvě,“ usmívá se Martha, jejímž tátou je režisér syrského původu Moris Issa (77). Minisérie Pozadí událostí zavede diváky do prostředí olomoucké univerzity. Na akademické půdě dojde k sexuálně motivované vraždě studentky a vyšetřování se ujme tým s Marthou Issovou v čele. Zajímavé je, že i když se s režisérem Janem Hřebejkem znají dvacet let, pracovali spolu poprvé. Řešit se bude zločin, sex i různé podoby partnerských vztahů. „Je to ironická, vztahová komedie s vraždou,“ upřesňuje režisér s tím, že diváci se dočkají i špetky humoru.

Milovnice detektivek

Detektivky herečka miluje! „Přivedly mě totiž ke knihovně mých rodičů. Pamatuju si přesně to léto, bylo mi asi dvanáct a hrozně jsem se nudila na chalupě. Nikdo z dětí kolem tam zřejmě tou dobou nebyl a já se nějak plácala po domě, až moji pozornost přitáhla část knihovny, kde byly všechny ty »Třikrát« z edice Odeonu, ale hlavně a především 3x Phil Marlowe od Raymonda Chandlera,“ vzpomíná herečka na knížku, která dodnes patří na absolutní vrchol jejího detektivního žebříčku. „A od té doby vím, že se nemusím bát stáří, protože pokud mi oči budou sloužit, budu si moct číst a číst a číst,“ usmívá se.

Prostor KVIFF X: Rozhovor s Janem Hřebejkem

Video se připravuje ...

Hraje celá rodina

Je to tak trochu rodinný podnik. Objeví se tu její maminka Lenka Termerová (75) a dcera Františka Ondříčková (10). A to ve stejných rolích jako v životě – hrají její seriálovou maminku a dceru. Fanny není před kamerou poprvé, objevila se už v Marii Terezii nebo Zkáze Dejvického divadla.



Přečtěte si
amej
12. 9. 2022 • 01:49

Hřebejk je ztracený. Ty jeho slátaniny nejsou pro inteligentní diváky, ale pro povrchní nebo trochu oligofrenní publikum. To také vysvětluje obsazování rolí stále stejnými herci, kteří zřejmě nad obsahem jeho "díla" moc nepřemýšlí a nebo o ně jinak není zájem.

ovoce111
11. 9. 2022 • 22:05

http­s://ma­gazin­.aktu­alne­.cz/kul­tura/­film/k­omen­tar-hrebejkova-miniserie-pozadi-udalos­ti/r~a­297d63­e31c71­1edba6­3ac1f6­b220e­e8/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.