Opuštěný zámeček v karlovarských lesích sloužil jako výletní restaurace. Dnes je útočištěm bezdomovců

13. září 2022

Ve stráni Tříkřížového vrchu, poblíž vyhlídkového altánu Panorama, můžete narazit na rozpadající se budovu, která dnes přitahuje především bezdomovce. Ještě na začátku 20. století sem ale mířili zástupy turistů a lázeňských hostů.

Vyhlídkový altán Panorama v Karlových Varech stojí v lázeňských lesích ve stráni Tříkřížového vrchu. Slouží jako vítané místo pro zastavení při výstupu na oblíbenou vyhlídku Tři kříže. V dobách, kdy byl kopec ještě odlesněn, nabízel panoramatický výhled na údolí řeky Teplé.

Poblíž altánu se nachází zajímavá budova bývalé výletní restaurace, jejíž využití se časem měnilo. Nejprve to byl dům „s červenou lucernou“, o mnoho let později domov důchodců a pak ubytovna pro herce z divadla.

Vilu, které se říkalo Hubertusburg, ve svahu pod vrcholem Tří křížů nechal postavit karlovarský mecenáš baron August von Lützow. Budova měla připomínat zámeček. „Byla vystavěna ve stylu romantické neogotiky s prvky windsorské gotiky, což je styl připomínající anglické zámečky,“ přiblížil předseda Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska Jaroslav Vyčichlo.

V současné době je budova ve vlastnictví soukromé osoby, je ve velmi špatném stavu, před časem částečně vyhořela a přitahuje bezdomovce.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio