Hlavní obsah

Zfetovaný boxer bestiálně zmlátil muže a pak jej upálil. Hrozí mu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl celý život před sebou. Byl ale ve špatnou dobu na špatném místě. Narazil totiž na zfetovaného neúspěšného boxera Alaina Banonga (30), který zrovna v areálu garáží na okraji Brna kradl díly z aut. Banongo podle obžaloby nejdřív mladému muži momentovým klíčem rozmlátil hlavu, pak jej naložil do auta, vůz zapálil a zraněného v něm nechal uhořet.

Obžalovaný Alain Banongo u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Útočníka po činu pronásledovaly při zběsilé honičce desítky policistů včetně vrtulníku. Ve středu stanul Banongo před brněnským krajským soudem, hrozí mu až doživotní trest.

Banongo podle státního zástupce Petra Bejšovce řádil v Brně osudný den na konci loňského července už od rána. Lezl do různých areálů a snažil se ukrást nějaké auto. Podařilo se mu uzmout malý náklaďák, brutálně napadl prodavače v autodílech a nakonec prorazil bránu a vjel do oploceného areálu garáží na okraji Brna. Tam chtěl rozebrat jedno z odstavených aut. Jenže v tu chvíli přijel ke garážím mladý muž.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný Alain Banongo u soudu

„Obžalovaný byl vyrušen příjezdem poškozeného. Aby zakryl svou činnost, poškozeného napadl a momentovým klíčem mu zasadil nejméně devět úderů do hlavy, přičemž mu způsobil vážná nitrolební poranění. Pak poškozeného naložil do jeho vozu a ačkoli věděl, že ještě žije, auto zapálil. Věděl přitom, že zraněný zemře ve velkých bolestech,“ konstatoval žalobce.

Banongo se po hrůzném činu dal na útěk. Doběhl až do nedalekého autobazaru. „Tam se chtěl zmocnit dalšího auta, majitel bazaru jej ale zablokoval svým vozem značky Jeep. Majitele tam napadl, vzal mu klíče od jeho auta a ujel,“ popisoval Bejšovec. Banonga policisté dopadli tentýž den odpoledne po zběsilém pronásledování po Brně.

Mohutný potetovaný muž před soudem neprojevil žádnou zvláštní lítost a několikrát zopakoval, že byl pod vlivem pervitinu a nevěděl o sobě. Prý měl toxickou psychózu, užil totiž asi „nějaký špatný“ pervitin. Osudný den si podle svých slov píchl drogu do žíly hned několikrát. Před trestním senátem mu eskorta sundala pouta na rukou, okovy na nohou spojené řetězem mu však jeho strážci nechali.

Policie natočila pronásledování obžalovanéhoVideo: Policie ČR

„Živil jsem se sběrem železa, bohužel jsem přitom překračoval zákon. Byl jsem zoufalý a pod vlivem drog, bohužel jsem se nepoučil,“ litoval Banongo u soudu především sám sebe.

Před trestním senátem pak popsal své tehdejší řádění od krádeží několika aut přes napadení prodavače v autodílech až po příjezd do areálu garáží. „Přijel tam nějaký člověk a zeptal se, co tam dělám. Já jsem se snažil předstírat, že otvírám garáž. On na mě ale začal řvát a dostal jsem velkou ránu do hlavy. Ležel jsem na zemi a on se přibližoval, podkopl jsem mu nohy, on spadl a já na něj sedl. Přišel na mě nějaký amok a začal jsem ho bít do hlavy, vůbec nevím, proč, měl jsem záchvat,“ tvrdil Banongo, že byl sám napaden.

Chtěl jsem od všeho ujet

„Pak jsem ho strčil do auta, myslel jsem, že už je po smrti, že jsem ho zabil mlácením do hlavy tím klíčem. Nenapadlo mě nic jiného, než ho strčit do auta a to zapálit,“ vypověděl před soudem.

Nakonec napadl ještě majitele autobazaru a jeho autem ujel. „Chtěl jsem ujet od všeho, jel jsem za matkou a mým malým synem. Tam jsem se rozbrečel a ujel. Volal mi známý policajt, že co to dělám, ať okamžitě přijedu na policejní stanici. Já jsem uviděl policajty, zpanikařil jsem a ujížděl jsem jak blázen. Uvědomuji si, že jsem přitom mohl ohrozit další lidi, a jsem rád, že se přitom nikomu nic nestalo,“ tvrdil Banongo.

Případ bude před senátem v čele s Dagmar Bordovskou pokračovat výslechy znalců a svědků.

Související témata:

Výběr článků

Načítám