Velkolepé finále ‚velmistrovského‘ turnaje v Nepomuku

Nepomucký turnaj jsme opustili zprávou po čtvrtém kole. Teď je již dohráno a my můžeme slavnostně vyhlásit vítěze obou turnajů. K velkému finále dospěl turnaj A v osmém kole. Jako v předešlých kolech (jejich shrnutí včetně partiových ukázek naleznete níže) nebylo kolo číslo osm příliš bojovné. Našla se ale jedna partie (Antonios Xylogiannopoulos vs. FM Gustav Brejník), která vytvořila podloubí pro dramatické kolo deváté. O co šlo? Pokud by i tato partie skončila remízou (a ta nabídka byla po devátém tahu bílého na stole), stačila by v kole devátém dosud vedoucímu FM Petru Špreňarovi s IM Josefem Juřkem bílými remizovat, aby turnaj jistojistě vyhrál. A stejný výsledek by stačil i do té doby druhému Pavlu Flajšmanovi k zisku druhého místa. FM Brejník ale remízu odmítl a pokusil se černými vyhrát a dotáhnout se na druhé místo. Bohužel pro něj ale v časové tísni ve vyrovnané koncovce chyboval a Řek Xylogiannopoulos už svoji šanci nepustil. Byl to tak řecký šachista, který se vyšvihl na druhé místo a rázem bylo o co bojovat…

Než se podíváme na konkrétní průběh turnaje, krátká poznámka k titulku článku: v turnaji se vyskytla celá řada velmi krátkých remíz, prakticky bez boje: hned dvacet partií skončilo remízou již před šestnáctým tahem. Do příštího roku se pokusíme hráče více motivovat k bojovnosti, aby se turnaj lišil od velmistrovských partií. Nejkratší rezultativní partie měla dvacet devět tahů.

Další komentáře k jednotlivým kolům, hráčům a partie turnajů najdete na webu pořadatele zde. Ze stejného zdroje byl převzat i článek výše.