Reklama:
Nejprodávanější protein je zpět!
100 % Whey protein 1+1 za 777 Kč
Skladem všechny příchutě, celkem 8 variant! Více zde.

Defenders Strongman Games 2022 - reportáž a fotografie

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Pro ty, kteří se nemohli o uplynulém víkendu přijít podívat, přicházíme s čerstvou reportáží z Defenders Strongman Games 2022. Tyto jedinečné závody se konaly v historických prostorách Trojhalí Karolina, kde se setkali nejlepší z nejlepších, kteří museli projít kolem kvalifikace, aby se dostali až do tohoto výběru.

Organizátorům Markovi Tylovi a Barboře Molecové spolu s celým týmem Defenders se podařilo zajistit atmosféru, která na české scéně nemá obdoby. K vidění tak mimo strongman závodů byl k dispozici velmi různorodý a nápaditý program a každý si tak mohl přijít na své. Mohli jste například zahlédnout práci tetovacího studia Freihand tattoo, které tvořilo kérky přímo na místě. Dalším lákadlem pro návštěvníky byla chill-out zóna s vodními dýmkami a různými produkty z řady značky CBD Pharma. Kromě samotného Defenders merch stánku se prezentoval i Cool Kemp s ukázkami volnočasových pohybových aktivit a atraktivní možností vyhrát dovolenou snů. Podpořit svou přítomností přijelo také sdružení Sázíme Česko, které si pro diváky připravilo strongman závodů hodnou soutěž "Zasaď strom" - běh s kmenem stromu na čas pro dobrou věc. O občerstvení se postarali Eathlete se svými vymazlenými bagels a pancakes, k dostání byly i menší pochutiny jako flapjacky, cookies a nechyběla ani ochutnávka oříškových másel a raw tyčinek.

Již při vážení závodníci obdrželi starter pack s drobnostmi a závodním trikem se jménem a názvem klubu. Fanoušci si tak mohli najít i nové oblíbence a dozvědět se o všech zúčastněných klubech či fitness centrech. Rozcvičovací aréna byla velkolepá, pitný režim a něco k zakousnutí pro závodníky byly zajištěny po celou dobu akce, taktéž velké díky všem nakladačům a podpůrným jednotkám, které odvedly opravdu skvělou práci. Vše odsýpalo bez sebemenších problémů.

Zmíněníhodnou základnu si zde zajistil nově vzkvétající strongman klub Maxko a nechyběl ani fyzioterapeut Alexandr Rigo, který svými kouzly zajistil závodníkům z této stáje pokud možno hladký průběh bez většího zranění.

Na poslední chvíli se díky hojnému počtu závodnic rozdělila kategorie žen na váhovou kategorii do 70 kg a open. První disciplínu tak ženy do 70 kg zvedaly nad hlavu kládu o váze 50 kg a open celých 60 kg. Pro muže pak váhy činily 90 kg pro kategorii do 80 kg, 100 kg pro kategorii do 90 kg, 110 kg pro kategorii do 105 kg a 120 kg pro kategorii open. V poslední kategorii bych ráda vypíchla dva výjimečné závodníky. David Zem, zvaný Drakobijec, a Lukáš Váňa se totiž i přes tělesnou hmotnost do 90 kg přihlásili do open kategorie a zastávali, jak se dočtete níže, pozice velkých konkurentů největším silákům.

Váhy byly opravdu těžké, což dokazuje míra neúspěšnosti zdolání nejen klády, ale také druhé disciplíny Car Deadlift. Zdvih konstrukce naložené osobním vozem dal nejednomu závodníkovi zabrat. Ženy pak zvedaly stejnou konstrukci, která byla však naložena obří pneumatikou. Váhy se pro jednotlivé váhové kategorie opět lišily.

Tým Defenders vyvinul ve spolupráci s výrobcem Assault Strength třetí a velmi originální disciplínu - konstrukci připomínající stavební kolečko. Ti, kteří rekonstruují či snad pracují na stavbách, tady měli jasnou výhodu, tohle jen tak v nějakém gymu člověk nenatrénuje. Nutno podotknout, že je tato disciplína svým způsobem průkopnická a nemá v české historii strongman sportu obdobu. Tento cvik byl náročný zejména na stabilitu kvůli své citlivosti na jakýkoli výkyv držadel, kterými závodníci své "stroje" ovládali.

Tečkou na závěr se stal běh se sandbagy, a teď pozor, DO KOPCE! Přes 30 m dlouhou trať se tak bojovalo nejen se závažím, ale i s přetíženými svaly dolních končetin, dechovým deficitem, celkovou únavou po předcházejících disciplínách a s vyložením sandbagu na konci tratě na vyvýšený podstavec. Celkově pak každý závodník musel vyběhnout dvakrát. Open ženy se například musely poprat s 45 a 68kilovým pískem naplněným pytlem, pro open muže to pak bylo neuvěřitelných 110 a 125 kg.

Závodní atmosféra byla téměř nepopsatelná! Komentátor Marek Tyl (majitel Defenders gymu a hlavní organizátor Defenders Games) dokázal rozbouřit publikum a podpořit každého závodníka, stejně jako rozhodčí v podání Miroslava Kahánka a Zdeňka Teplárka spolu s týmem nakladačů. Čím těžší disciplína pro jednotlivce, tím větší ohlas ze strany ostatních závodníků a všech zúčastněných - a tak to přesně máme rádi.

Celý den proběhl na výbornou, organizátorům velkou poklonu za takto velkolepou akci mezinárodní úrovně a podporu tohoto jedinečného sportu v Čechách. Velkolepé byly i ceny, které výherci a výherkyně při vyhlašování obdrželi, nejvíce oceňujeme originální medaile speciálně navržené pro tyto závody, které tímto oceňujeme na výbornou, no posuďte sami.

V první řadě se vyhlásili vítězové kvalifikace. Za ženy Veronika Rulíková, nejsilnější žena, kterou tady v Česku máme, která se ale bohužel nakonec nemohla zúčastnit, za muže pak byli oceněni Ladislav Daněček, David Zem, Marek Kubis a Matyáš Funiok.

Dále následovalo vyhlášení žen. V kategorii do 70 kg se umístila na třetím místě Daniela Baťková (se svými 52 kg tělesné váhy). O první místo se bojovalo po remíze v rozhodovací páté disciplíně, držení závaží v předpažení, po které byla druhým místem oceněna Kristýna Vacková, a první se umístila Michaela Zemánková. Pro skupinu open pak třetí místo zaujala Šárka Kučerová, druhá Adéla Podlahová (16 let) a první se bezkonkurenčně stala Klára Zmeškalová.

V kategorii mužů do 80 kg se k jeho zjevnému velkému překvapení umístil třetí Jaroslav František, o kterém rozhodně neslyšíme naposledy a který příští týden zazáří na evropském Arnold Classic. Držíme palce! Druhý Ladislav Daněček, který si vedl celou dobu na výbornou a například v disciplíně se sandbagy byl jednoznačně nejrychlejší. To ale nestačilo na skvělý výkon Karla Kubce, který se kromě Car Deadliftu držel ve všech disciplínách na prvních příčkách.

Ve skupině do 90 kg byly výsledky opravdu těsné a kluci si sáhli na pomyslné fyzické dno. Přední příčky ovládli Samuel Martínek, Daniel Doležel a vítězem se stal David Beníšek, který zvedl 4x nad hlavu 100kg kládu a úplně ovládl mystery disciplínu a kolečkem objel trať za bezkonkurenčních 19 sekund.

Kategorie do 105 kg byla co do počtu závodníků největší skupinou a borci se museli poprat se 110 kg těžkou kládou nebo například 110kg sandbagem. Z jedenácti borců se nakonec na první pozice probojovala trojice Petr Grmela (19 let), Ondřej Batelka a kraloval Marek Kubis.

Váhy určené pro závodníky největší kategorie open byly pro většinu z nás do nebe volající. Neuvěřitelnou sílu tady ukázala i již zmíněná dvojice Váňa a "Drakobijec", kteří se i přes značně nižší tělesnou váhu vyšplhali na třetí a druhou pozici. Obrovská gratulace a klobouček, pánové. Podle slov šéfa celé DS2022 si mezi tyto dva "Davidy" přišel stoupnout na nejvyšší stupínek "Goliáš" aka "Strongman Kid" Matyáš Funiok ve svých neuvěřitelných 16 letech. Navzdory rozdílům v tělesné konstrukci jej sice "Drakobijec" i Váňa porazili v prvních dvou převážně silových disciplínách, Matyáš jim ale doslova utekl na obou "běžeckých" disciplínách. Že by příští závodník světového formátu?


Defenders Strongman Games 2022 - fotogalerie




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 22 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínCalifornia Pro 2024 - výsledky a foto...
soichiro (12:35) • asi vi co dela a uz se mu nechce jit do vysledku za kazdou cenu ...
magazínCalifornia Pro 2024 - výsledky a foto...
TomášZl (18:41) • Na ty trable v přípravě, ještě dobrý výsledek pro Pepu. Alespoň získal nové zkušenosti....
magazínCalifornia Pro 2024 - výsledky a foto...
R_K (17:01) • Co se s tím Šádkem děje ? Geneticky obdařený kultík, zkušený, minulé roky solidní výsle...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Majka (10:43) • Děkuji za upozornění, opraveno. Vážil 94,2 kg :)
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
siorac (16:41) • Chyba ve váze v kategorii Kulturistika nad 90kg: 6. Jiří Kocurek z Kubík fitness Ostr...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie