Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Corvettář Biden zahájil autosalon v Detroitu, potvrdil miliardy na elektro

  14:00
V Detroitu v americkém státě Michigan začal mezinárodní autosalon, který se zaměří hlavně na propagaci elektromobilů. Na zahájení přijel také americký prezident Joe Biden, který si vyzkoušel například plně elektrický sportovně-užitkový vůz Cadillac nebo nový model Corvette od automobilky Chevrolet.
Joe Biden vyzkoušel Chevrolet Corvette

Joe Biden vyzkoušel Chevrolet Corvette | foto: Reuters

Prezident už dřív řekl, že podpoří snahu automobilek zaměřit se na elektrické modely. „Bílý dům uvolní prvních devět set milionů dolarů (dvacet dva miliard korun) na vybudování dobíjecích stanic v pětatřiceti státech,“ řekl Biden. Půjde o první část financování z celkem zamýšlených pěti miliard dolarů, s nimiž na tyto účely počítá zákon na podporu infrastruktury schválený loni v listopadu. Celkové investice do modernizace americké infrastruktury mají dosáhnout jednoho bilionu dolarů (asi dvaceti pěti bilionů korun).

Ford Mustang na autosalonu v Detroitu

Biden sám sebe označuje za automobilového nadšence a vlastní vůz Corvette Stingray z roku 1967. Na autosalonu navštívil i stánek automobilky Chevrolet, kde ho přivítala ředitelka automobilové skupiny General Motors (GM) Mary Barraová a prezident GM Mark Reuss, neboť Chevrolet je součástí skupiny. Hned nato se Biden usadil do vozu Corvette Z06 oranžové barvy. „Vyzkoušel si i elektrická auta Chevrolet Silverado EV, Ford E-Transit a Cadillac Lyriq. Z předního sedadla elektrického Lyriqu nicméně novinářům sdělil: „Je to krásné auto, ale miluji Corvettu, všímá si magazín Autoweek.

„Říkal, že s tím odjede domů,“ zavtipkovala Barraová, se kterou Biden vyzkoušel i nový elektrický model Chevrolet Silverado. Výrobu tohoto plně elektrického pick-upu General Motors zahájí začátkem příštího roku.

„Věřím, že můžeme mít pod kontrolou budoucnost automobilového trhu. Věřím, že můžeme mít pod kontrolou budoucnost výroby. Americká výroba je zpět. Detroit je zpět. Amerika je zpět a my dokazujeme, že nikdy, nikdy, nikdy není dobrá sázka sázet proti americkému lidu,“ cituje Bidena Autoweek. „Rozhodli jsme se vybudovat lepší Ameriku, Ameriku, která bojuje s klimatickou krizí s americkými dělníky, kteří vedou tuto cestu,“ dodal.

Většina nových aut, která největší výrobci z Detroitu uvádějí na trh, jezdí na benzin či naftu.

Biden nařídí zlevnit elektromobily a zbuduje půl milionu nabíječek

Trhu elektromobilů dominuje Tesla, která prodává víc elektrických aut než tři největší americké tradiční automobilky, tedy GM, Ford a Chrysler, respektive Stellantis. Bílý dům ale v poslední době neskrýval spokojenost nad investicemi do továren na výrobu baterií či do nabíjecí infrastruktury, které ve Spojených státech plánují americké i zahraniční firmy.

Autoweek připomíná, že cílem je vytvořit celostátní síť půl milionu dobíjecích stanic. Biden k tomu dodal: „Skvělý americký road trip bude plně elektrifikovaný, ať už jedete podél pobřeží nebo tady v Michiganu po I-75.“

Poradce Bílého domu pro otázky ochrany klimatu Ali Zaidi agentuře Reuters řekl, že automobilky a firmy na výrobu baterií v letošním roce oznámily investice za třináct miliard dolarů (319 miliard korun) do výroby elektromobilů a souvisejících doplňků. Podle něj tyto firmy urychlují plány na investice v USA.

„Ta odpověď je teď jednoznačná a jasná – že budoucí, plně elektrické odvětví dopravy se bude utvářet v Americe,“ řekl Zaidi.

Kalifornie chce od roku 2035 jen auta na elektřinu či vodík

Americký prezident připomněl, jak od jeho nástupu velké společnosti jako Toyota, Honda, Ford, General Motors nebo Panasonic oznámily investice do elektra, baterií a nabíječek ve výši zhruba osmdesáti pěti miliard dolarů. Mimo jiné došlo v roce 2022 ke zrychlení, kdy třináct miliard bylo investováno pouze do elektromobility (trojnásobek oproti roku 2020), dvacet tři miliard na baterie (skoro třicetkrát víc) a přes sedm set milionů na dobíjecí systémy. Jen investice do výrobních činností souvisejících s elektřinou přesáhly v rozmezí tří let třiceti šesti miliard, u akumulátorů čtyřiceti osmi miliard. Biden také zdůraznil další silný závazek své administrativy: ve srovnání s rokem 2020 se nákupy elektřiny různými státnimi organizacemi v roce 2021 víc než zdvojnásobily a v roce 2022 vzrostly pětinásobně. Navíc loni sám prezident podepsal zákaz nákupu spalovacích aut pro státní zprávu od roku 2027.

Biden nařídí elektromobily, automobilky souhlasí, Senát nechce dát peníze

Americké ministerstvo energetiky v červenci oznámilo, že je připraveno půjčit dva a půl miliardy dolarů společnosti Ultium Cells, která je společným podnikem GM a firmy LG Energy Solutions. Ultium chce peníze využít na výstavbu závodu na výrobu lithium-iontových bateriových článků.

Loni v srpnu Biden stanovil cíl, aby ze všech nových aut prodaných ve Spojených státech do roku 2030 byla polovina elektrických nebo dobíjecích (plug-in) hybridů. Tento cíl podporují i tři největší výrobci aut z Detroitu. Starosta města Mike Duggan řekl, že letošní ročník detroitského autosalonu – kvůli pandemii první od roku 2019 – zdůrazní posun amerických automobilek od spalovacích motorů k elektromobilitě.

„Myslím, že uvidíte, jak automobilky z Detroitu předstihnou Teslu a jak budou konkurovat čínským výrobcům, kteří už jsou s elektrickými automobily také hodně daleko,“ řekl starosta novinářům na zahájení autosalonu.

Biden chce zelenou státní flotilu. Plánuje nákup 650 tisíc elektroaut

U stánku automobilky Ford Motor se Biden setkal s ředitelem Billem Fordem mladším, který je pravnukem zakladatele automobilky Henryho Forda. Hlavní – a vlastně jedinou opravdovou a nejzářivější – novinkou na autosalonu v Detroitu je ovšem nová generace Fordu Mustang. Ikona nabídky značky patří k nejslavnějším „pony car“, velkým svalnatým americkým kupé, i tetokrát dorazil s osmiválcem pod kapotou a pohonem zadních kol.

Pak zavítal i ke stánku automobilové skupiny Stellantis, kde mu generální ředitel Carlos Tavares předvedl SUV Jeep Grand Cherokee.

Detroitský autosalon potrvá do 25. září. „Logicky by to mělo do Michiganu přilákat víc novinek a vystavovatelů, než tomu bylo ve dnech lednových mrazů, tedy svého historického data. Pořadatelé navíc přidali spoustu nových akcí aby přitáhli návštěvníky a pobavili je,“ dodává Autoweek. Upozorňuje ovšem, že seznam výrobců automobilů, kteří představí své produktové novinky, je strašidelně krátký. „V seznamu jsou pouze čtyři velcí výrobci a v plánu je jediná skutečně významná premiéra. Evropští výrobci se neobjeví s výjimkou Stellantisu, který ale vystaví jen své americké značky,“ píše automagazín. Hlavní role tedy hrají Chrysler, Jeep, Chevrolet, Lincoln a Ford.

General Motors, Ford Motor a Stellantis se označují jako velká trojka z Detroitu, tedy tři významní a tradiční výrobci aut. Původně byl mezi nimi Chrysler, ten se ale spolu s italskou automobilkou Fiat a francouzskou PSA Group stal součástí skupiny Stellantis.

„Ještě předtím, než udeřil covid, asociace autodealerů pracovala na ‚regeneraci‘ detroitského autosalonu,“ píše Autoweek. „NAIAS 2022 se chce vrátit ke svým kořenům jako výstava zaměřená na spotřebitele s cílem je povzbudit k nákupu auta. Pořadatelé uvádí, že pokud autosalon navštíví půl milionu návštěvníků, budou bohatě spokojeni. V roce 2019 návštěvnost dosáhla naposled sedmi set tisíc, což bylo mnohem méně než ve skvělých letech.“

 Nový Ford Mustang

Bill Ford představuje nový Ford Mustang na autosalonu v Detroitu

Ford představuje nový Mustang, jde o přepracovanou verzi aktuálního provedení.

Jedno z nejslavnějších aut světa opět přijíždí ve verzích Fastback a Convertible (kabriolet). Má vylepšený podvozek, aerodynamiku, interiér, multimédia, výbavu i osmiválcový pětilitrový motor.

„Nejprodávanější sportovní kupé světa má přepracovaný digitální kokpitem, zdokonalený motor V8 a ostřejší design,“ shrnuje Ford a slibuje, že sedmá generace bude řidičsky nejzábavnějším modelem v historii Mustangu, kterých se za 58 let prodalo přes deseti milionů.

„Investicí do další generace Mustangu v době, kdy mnoho našich konkurentů opouští výrobu automobilů se spalovacími motory, vysíláme důležitý signál,“ řekl Jim Farley, generální ředitel značky. „Od roku 2014, kdy byl představen poslední nový model, se Mustang každoročně stává nejprodávanějším sportovním kupé na světě.“

„Ford svůj plán růstu v oblasti vozidel poháněných spalovacím motorem staví na online technologiích, speciálních modelech a hybridních variantách našich nejziskovějších a nejoblíbenějších vozů – všechny jsou z rodiny Ford Blue – a navíc do roku 2026 investuje 50 miliard dolarů do elektromobility,“ dodává na upřesněnou Farley.

„Vedle vylepšeného hardwaru, softwaru a ladění přichází také nový motor 5.0 V8 čtvrté generace, který poskytuje ještě lepší reakce a výkon. Jedná se o zatím nejsportovnější a jízdně nejsuverénnější Mustang,“ slibuje Ed Krenz, šéfkonstruktér modelové řady Mustang. Zcela nový Mustang GT dostal nové sání se dvěma sacími kanály a dvěma škrticími klapkami. Toto řešení omezuje sací ztráty na minimum a umožňuje ještě větší průtok vzduchu. Krenz také připomíná, že Mustang bude i nadále k mání s automatem i manuálem. Mustang GT nabídne výběr mezi desetistupňovou automatickou a šestistupňovou manuální převodovkou. „Odezva řízení byla zlepšena omezením vůlí mezi volantem a pneumatikami. Ke hbitějším reakcím vozu na pokyny řidiče přispívá rovněž strmější převod řízení,“ popisuje konstruktér.

Novou funkcí je aktivní reakce na výmoly, která nepřetržitě monitoruje odpružení, karoserii, řízení i brzdy a podle toho upravuje chování podvozku.

Standardně dodávaná sada Performance obsahuje 19palcová kola z lehké slitiny, sportovní samosvorný diferenciál, 19palcové brzdy Brembo a výfuk s aktivním ventilem, který mění zvuk motoru podle jízdního scénáře. Na přání dodávaný aktivní podvozek monitoruje podmínky tisíckrát za sekundu a pomocí elektronicky řízené kapaliny reguluje tlumicí účinek.

Přepracování se dočkal interiér i zevnějšek. „Poprvé má každý model zcela nové řady Mustang specifické přední partie, takže si zákazníci mohou vybrat vzhled, který nejlépe odpovídá jejich osobnosti. Model GT, srdce značky Mustang, má v masce větší otvory, umožňující lepší proudění vzduchu, což se odráží ve vyšším výkonu. Aerodynamika je dále optimalizována novými průduchy na kapotě a přepracovaným předním splitterem,“ upozorňuje Petr Burián, mluvčí českého zastoupení Fordu.

Lákavé je provedení Dark Horse, které má být podle Fordu ze všech Mustangů s atmosférickým motorem, které kdy existovaly, nejlépe připraven pro jízdu na závodním okruhu.

„Vzali jsme nový Mustang, to nejlepší z našeho nového osmiválce 5,0 l, a zvýšili jsme výkon, vylepšili aerodynamiku, pneumatiky i řízení a doplnili interaktivní kokpit. Výsledkem je Mustang, který překonává všechny předchozí Mustangy s pětilitrovým motorem,“ řekl Krenz. Má upravený podvozek, motor a na zadní nápravě samosvorný diferenciál torsen.

„Elektronická driftovací brzda přináší na závodní okruhy novou technologii, která usnadňuje využití potenciálu Mustangu pro jízdu řízeným smykem a zároveň má vizuální atraktivitu i funkčnost tradiční mechanické ruční brzdy,“ dodává Burián. „Elektronická parkovací brzda je navržena jak pro začínající řidiče, kteří se chtějí v driftingu zdokonalovat, tak pro zkušené experty, kteří ji využijí v soutěžním nasazení.“

Autoři: ,


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Stellantis se paktuje s Číňany. Budou v Evropě vyrábět a prodávat elektroauta

Malý městský elektromobil T03 je v prodeji již ve Francii.

VIDEO Mezinárodní automobilová skupina Stellantis vytvořila s čínským výrobcem elektromobilů Leapmotor...

Škodovky mají správné ceny, hlídáme náklady, vysvětluje šéf české Škody

Jiří Maláček, šéf českého zastoupení Škody Auto hostem diskuzního pořadu...

VIDEO „Pořád je dostupnost mobility velmi dobrá,“ myslí si Jiří Maláček, šéf českého zastoupení Škody...

Biden v ekonomické válce s Čínou, na elektroauta uvalí USA clo sto procent

Joe Biden při zahájení autosalonu v Detroitu

VIDEO Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila administrativa...

Automobilová Evropa v čínské pasti. Levná auta tu prodávají dvakrát dráž

Vývozní strategie čínské automobilky BYD nedává moc smysl, pokud ji budeme...

VIDEO Využívat nástrojů globalizace, abyste na světových trzích dokázali produktem konkurovat cenou. To...

Auta dnes může prodávat každý lúzr, říká k testu autosalónů novinář

Hosty pořadu Rozstřel jsou František Dvořák, šéf Auto.iDNES.cz a Lenka...

VIDEO Rozstřel Investigativní tým MF DNES a iDNES.cz opět po roce otestoval české autosalóny. Průzkumníci ve...

Tesla 3 je v ČR nejlevnější v historii, značce klesají prodeje

Tesla Model 3

VIDEO Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu, všimla si...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

Americká společnost Tesla v úterý 22. března oficiálně otevřela svůj nový závod...

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

  • Nejčtenější

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

21. května 2024

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá...

Italové zadrželi zásilku fiátků z Maroka. Budou strhávat nálepky s vlajkou

20. května 2024

Italská policie zabavila víc než 130 vozů značky Fiat dovezených z Maroka na základě podezření, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Všechna Kabaňova auta. Poznejte výtvory génia, kterého ulovili Číňané

16. května 2024,  aktualizováno  9:46

Čtyřlístek, české sklo, kubismus, poštovní obálka, iPhone. Tím vším se při tvorbě svých aut...

Umělá inteligence obchoduje s auty líp než člověk. Umí i mluvit se zákazníky

20. května 2024

AURES Holdings překonává třicetileté prodejní rekordy díky nasazení umělé inteligence do svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Distingovaní gentlemani táhli Prahou, jízdu vedl prezident Pavel

20. května 2024

Už po jedenácté projela Prahou Distinguished Gentleman’s Ride, tedy jízda distingovaných...

Sennamanie v Imole. Byli jsme tam, kde se před 30 lety zabil závodnický bůh

22. května 2024

Letos v květnu uplynulo třicet let od chvíle, kdy přišel na okruhu v Imole po nárazu do zdi v...

Vzdušný zámek šampiona nízkých cen. Dacia Jogger umí být low-cost obytňákem

22. května 2024

Oblíbená rumunská značka nabízí své největší auto s alternativním pohonem na LPG, které svým...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

21. května 2024

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá...

CNG stále dává smysl, ale automobilky s ním už nepočítají, potvrzuje Škoda

21. května 2024

Koncern Volkswagen, stejně jako třeba značky Opel nebo Fiat, už před časem oficiálně ukončily éru...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....