Zdeněk Pohlreich dává nahlédnout do své kuchyně i osobního života

Recenze autorizované biografie Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich, Šéf, recenze, biografie, magazín KULT* Brno
Knihy

Autorizovaná biografie Zdeňka Pohlreicha ukazuje cestu profesionálního kuchaře, jež trvá už padesát let. Pohlreich odkrývá úspěchy i pády, které ho kariérou v gastronomii dovedly až k úspěšnému podnikání. Kniha okrajově nahlíží do protagonistova soukromí, což nelehkou realitu restauračního prostředí zjemňuje a ukazuje i lidskou stránku šéfkuchaře.

Zdeněk Pohlreich za pomoci novináře Jana Kobyláka se na začátku publikace vrací až do raného dětství a dospívání. Ukazuje čtenáři, jak vypadal život za socialismu. To poté srovnává s  životem v  zahraničí, kam na nějakou dobu emigroval. Popisuje začátky své kuchařské kariéry, zmiňuje praxi na odborném učilišti, vaření na vojně i manažerské dovednosti získané v hotelnictví.

Všechny tyto střípky ho ruku v ruce s nezbytnou pílí vedly až k založení vlastních restaurací, knižního nakladatelství a úspěšnému vystupování v reality show Ano, šéfe! Šéf je rozdělen na tři části. První je autobiografií Zdeňka Pohlreicha, včetně jeho typického humoru a slovních obratů obsahujících vulgarismy. Druhá a kratší část čtenářům ukazuje jeho „lidskou stránku“. Zahrnuje jeho koníčky, myšlenky, vize a sny. V poslední části přichází na řadu povídání osobností, které jsou s Pohlreichem spojeny v profesní nebo osobní rovině. Kniha vyniká jednoduchým designem, jemuž dominuje červená barva značící vůdcovství a charisma, které šéfkuchař během let v gastronomii i médiích získal.

Zdeněk Pohlreich, Šéf, recenze, biografie, magazín KULT* Brno

Osobně mě překvapilo, jak velký je Pohlreich dříč a mezek zároveň. Jeho osobnost společnost rozděluje na dva tábory – na fanoušky, již ho milují, a „hejtry“, kteří ho nenávidí. Po přečtení Šéfa musím konstatovat, že ačkoliv jsem měla k  jeho autorovi vždy neutrální vztah, nyní se připojuji spíše na stranu obdivovatelů. Zdeněk Pohlreich na třech stech stran dává čtenářům možnost zamyslet se nejen nad protagonistovým autentickým životem, ale také nad životem vlastním. Vštepuje kontroverzní myšlenky skrývající ponaučení pro podnikání nejen v gastronomii.

Také čtěte
Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Letos je tomu 50 let, co Zdeněk Pohlreich poprvé vstoupil do profesionální kuchyně. Při té...

Hodnocení: 70%

ŠÉF – biografie Zdeňka Pohlreicha
Jak Kobylák a Zdeněk Pohlreich
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Sevruga

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
Příběhy o upírech jsou ve světové popkultuře stále velmi atraktivní...
Top
Recenze
Film
Do kin nedávno zamířil další sequel ke známým Krotitelům duchů, který...
Recenze
Knihy
Na první pohled vypadá tato kniha celkem nevinně. Se říct, že je to...
Recenze
Knihy
Organizační porno vzbuzuje pozornost už svým atraktivním názvem. Pod...