Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šetří stát i firmy, ty hledají vlastní zdroje energie

  8:00
Mezi firmami roste zájem o fotovoltaiku, bioplynové stanice či hybridní systémy. Poptávka se začala zvedat už počátkem roku, poslední tři měsíce roste nejvíce.

Na chodbách úřadů nebo firem je možné snížit teplotu o tři stupně Celsia, v kancelářích o jeden a půl. | foto: Shutterstock

Téma úspor energií řeší firmy bez ohledu na velikost i státní správa. „Vláda v červenci projednala manuál, který má orgánům státní správy sloužit jako návod, jak dosáhnout snížení spotřeby energií. Manuál vychází z opatření, která již na začátku letošního roku přijalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort díky tomu během letošní topné sezony dosáhl v hlavní budově v ulici Na Františku úspor zhruba 24 procent u plynu a 20 procent u elektřiny,“ uvedl Marek Vošahlík, vedoucí tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Jde o soubor úsporných opatření, kam patří každodenní monitoring spotřeby, snížení teploty na chodbách a sociálních zařízeních o tři stupně, snížení teploty v kancelářích o 1,5 stupně, snížení teploty teplé užitkové vody, snížení počtu elektrospotřebičů – konkrétně chladniček, vypnutí slavnostního osvětlení v noci, výměna úsporných svítidel v kopuli, úsporné osvětlení v garážích a instalace automatických stmívačů a pohybových čidel u osvětlení na chodbách a schodištích.

Jak získat lepší přehled o spotřebě energie

Podle Marka Vošahlíka platí obecně bez ohledu na odvětví, ve kterém je firma aktivní, že je vhodné si pro začátek nechat zpracovat energetický audit a zvážit zavedení energetického managementu. To pomůže získat lepší přehled o spotřebě energie a informace, kde konkrétně ušetřit a poté jak s takovými informacemi naložit.

Celý magazín

Pro sektor živnostníků a malých podnikatelů má MPO připravený manuál pro dosahování energetických úspor v budovách. „Pokud jde o jednotlivá energeticky úsporná opatření, nelze opomenout optimální nastavení systémů vytápění a chlazení, efektivní využívání spotřebičů a instalaci úsporných žárovek. Neméně důležité je osvojení si energeticky úsporného chování ze strany všech zaměstnanců a představitelů firmy,“ vyjmenoval Marek Vošahlík s tím, že nákladnější, zato ještě efektivnější cestou snížení energetické náročnosti je komplexní renovace budov spočívající v zateplení obálky, výměně oken, instalaci energeticky účinného zdroje vytápění nebo investice do efektivnějších strojů. Zároveň se podle něj vyplatí využít bezplatných služeb energetických konzultačních a informačních středisek.

Úspory energie ve firmách bude ministerstvo průmyslu a obchodu podporovat. Vyhlásilo první výzvu v aktivitě Úspory energie z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Pro malé a střední podniky, ale i velké podniky je připraveno celkem 10 miliard korun. Žádosti o podporu už je možné podávat. Na projekt lze získat dotaci ve výši až 200 milionů korun.

Vyhlášena byla i výzva, která podpoří větrné elektrárny. „Věříme, že ze strany podnikatelů bude poptávka po projektech na úspory energie vysoká a že realizace výzvy přispěje ke zvýšení odolnosti podnikatelů vůči růstu cen energií, ale i k naplnění klimaticko-energetických cílů České republiky, jako je například naplnění cíle úspor podle evropské směrnice o energetické účinnosti,“ řekl náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

Žádosti o podporu se budou přijímat do 30. listopadu 2023. Zájemci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která pomáhá žadatelům s přípravou žádostí o dotaci a s administrací projektu.

Poptávka firem a institucí vzrostla o 250 procent

Že úspory a zdroje energie už firmy řeší, potvrzují data společnosti SSI Energy. Z nich vyplývá, že mezi firmami roste zájem o fotovoltaiku, bioplynové stanice či hybridní systémy. Poptávka se začala zvedat už počátkem roku, poslední tři měsíce roste nejvíce. Firmy chtějí audity, kalkulace a technické konzultace. Jde o firmy a instituce všeho druhu, nejen průmyslové a výrobní společnosti, které patřily mezi hlavní zákazníky ještě před vypuknutím energetické krize.

„Za poslední tři měsíce vzrostla poptávka firem a institucí napříč obory meziročně o 250 %. Obracejí se nás zejména s konzultacemi ekonomické výhodnosti zamýšlených změn, vytvoření kalkulací či přímo s poptávkou těchto realizací. Mnoho z nich se v aktuální situaci rozhodlo pro vybudování vlastní fotovoltaické elektrárny. Firmy tak nynější situaci využívají k celkové modernizaci a přechodu na efektivnější systémy energetického managementu,“ uvedl Jiří Vágner, předseda představenstva SSI Energy, která se zaměřuje na projekci, výstavbu a provoz energetických zařízení.

Mezi řešení, pro něž se mnoho firem aktuálně rozhodlo a chtějí je co nejdříve realizovat, patří instalace solárních elektráren. Stále častější je také využití biomasy k výrobě elektrické energie. „Pozorujeme i růst zájmu firem o výrobu elektrické energie z bioplynu a biomasy. Bioplynky se rozšiřují již relativně dlouho, ale současná situace tento zdroj elektrické energie staví pro firmy do zcela jiného světla. Navíc se, podobně jako u fotovoltaických elektráren, jedná o environmentálně příznivé řešení, které hraje do karet v současném trendu udržitelnosti,“ podotkl Jiří Vágner.

Odpadní nebo účelově pěstovaná biomasa

Využívání biomasy podle něj lze považovat za obnovitelné a environmentálně příznivé, záleží na konkrétních případech a realizaci. K dispozici je dnes více druhů využitelné biomasy, odpadní z různých druhů zemědělské i průmyslové produkce nebo účelově pěstované s cílem následného zisku energie. Proces výroby energie probíhá zpravidla spalováním biomasy v tepelné elektrárně. Řešením je také anaerobní fermentace za přesně řízených podmínek, kdy působením mikroorganismů dochází k přeměně organické hmoty na bioplyn, jenž se následně využije pro pohon motorového agregátu a výrobu elektřiny a tepla.

V kurzu jsou nyní hybridní systémy

Mnoho firem se rozhodlo pro solární elektrárnu.

„Roste také zájem o sofistikované systémy energetického managementu s využitím kombinovaných energetických řešení, která zvyšují míru soběstačnosti a zároveň bezpečnosti provozovaných objektů. Jde o takzvané hybridní systémy, které zajišťují vysokou úroveň účinnosti a umožňují spojení s obnovitelnými zdroji energie,“ doplnil Jiří Vágner a pokračuje: „Často využívaným řešením v oblasti vytápění je aktuálně kombinace tepelného čerpadla s kondenzačním kotlem nebo kondenzačního kotle se solárním termickým článkem. Nyní jsou napříč segmenty stále populárnější fotovoltaiky v kombinaci s tepelným čerpadlem a akumulací přebytečné elektřiny v bateriích s možností integrace nabíjecí stanice pro elektromobily.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...