Regionální muzeum Mělník láká na unikátní výstavu

regiony

Vydejte se s námi Teritoriem vlků! Unikátní výstava věnovaná problematice návratu vlků na území ČR, biologii a ekologii druhu je k vidění ve velkém sále Regionálního muzea Mělník do 30. 10. 2022.

Regionální muzeum Mělník láká na unikátní výstavu
Teritorium vlků
17. září 2022 - 12:30

Její jádro tvoří putovní výstava Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, České zemědělské univerzity v Praze a Senckenbergova muzea přírodních věd v Görlitz „Vlk – náš staronový soused“.

Mělnické muzeum společně s Hnutí DUHA Šelmy a Správou CHKO Kokořínsko-Máchův kraj prezentaci této často kontroverzně vnímané šelmy významně rozšířili. Uvidíte sestřih nejlepších záběrů z fotopastí umístěných na území Kokořínska a Dokeska, setkáte se se zvířaty, která jsou součástí její přirozené potravní nabídky a seznámíte se s různými způsoby doporučené ochrany hospodářských zvířat. Nechybí interaktivní koutek pro děti s řadou aktivit a do tématu Vás vtáhne úvodní mini videomapping. Vlk má svoje místo v naší přírodě i kultuře. Vzbuzuje respekt a obdiv, někdy ale i obavy. Lidé jej nemilosrdně pronásledovali, nyní se k nám postupně začíná vracet.

Seznamte se s naším staronovým sousedem. Poznejte jeho rodinný život, pronikněte do tajemství umění lovu a nechte se inspirovat jeho nenápadným pohybem v přírodě. Právě poznání může pomoci pochopit smysl jeho přítomnosti v naší krajině. Na výstavě je k dispozici řada výukových a osvětových materiálů pro děti i dospělé a po celou dobu budou probíhat projekty pro školy.

Na slavnostní vernisáži přiblížili kontroverzní téma návratu vlka do naší krajiny odborníci. Kurátorka výstavy Ing. Marcela Holubová z mělnického muzea i ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ing. Ladislav Pořízek doufají, že výstava přispěje k osvětě tématu ve společnosti. Mnoho sporů, které brání konstruktivnímu dialogu, totiž pramení z neznalosti způsobu života této velké šelmy, jejích nároků na prostředí i biologie a ekologie druhu. Výstava s mezinárodní spoluprací si klade za cíl vyvrátit zakořeněné mýty a poskytnout ucelený pohled na život velkých šelem, které se již opět stávají součástí české přírody.



28. 10. proběhne v rámci programu Dne Středočeského kraje doprovodný program pro veřejnost s komentovanou prohlídkou výstavy i interaktivními aktivitami nejen pro děti např. odléváním vlčích stop.

Stredoceskenovinky.cz informovala Kristýna Frelichová, DiS. za Regionální muzeum Mělník, p. o.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:muz)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?