InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Radomyšli otevřeli zrekonstruovanou sokolovnu. Pivo teklo proudem a slavilo se zpěvem i tancem

Starosta Luboš Peterka připíjí nově zrekonstruované sokolovně a místním, aby si ji užívali.  , Autor: L. Kolářová

Starosta Luboš Peterka připíjí nově zrekonstruované sokolovně a místním, aby si ji užívali.     Autor: L. Kolářová

RADOMYŠL - V Radomyšli na Strakonicku dnes slavnostně otevřeli zrekonstruovanou sokolovnu. Z té původní, kterou si kdysi sokolové postavili svépomocí, zůstaly jen obvodové zdi. Sokolovna má sál s novou podlahou a novou restauraci, kde se ode dneška točí plzeňské pivo. Proto také byl u slavnostního stříhání pásky i sládek Plzeňského Prazdroje Martin Hložek. Pásku stříhal Miroslav Procházka, jednatel strakonické firmy PROTOM, která rekonstrukci realizovala, a všechno dobré sokolovně do nové budoucnosti popřáli místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), senátor Tomáš Fiala (ODS) a náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

 

"Jsou obce, kde to nejde, a jsou obce, kde to jde," řekl Jan Bartošek na adresu starosty Luboše Peterky. Ocenil, že se nebojí jít do určitého rizika a dokáže dotáhnout věci do konce. Starosta před zaplněným sálem i balkonem zmínil, že jednoduché to nebylo. Připomněl osudy sokoloven po republice, které chátrají, protože není v silách původních majitelů je opravit. "U nás naštěstí byli v Sokole osvícení realisté, kteří budovu převedli bezplatně obci a my jsme souhlasili, že ji opravíme," řekl Luboš Peterka. I pak ale debaty v zastupitelstvu trvaly několik let a rozpočet akce, který se původně odhadoval na 20 milionů, vlivem zdražování materiálu i prací narostl na dvojnásobek. "Měli jsme na účtu obce 53 milionů a rozpočet akce se vyšplhal už na 42 milionů. Tehdy na kraji pan hejtman s panem náměstkem Hajduškem přišli s nápadem zřídit Krajský investiční fond, ze kterého podporují podobné akce. Dostali jsme z fondu sice jen pět milionů, ale zastupitele to povzbudilo v tom, abychom se do akce pustili," dodal starosta. 

Tak velká zakázka se musela vysoutěžit a starosta Peterka si oddychl, když nejvýhodnější cenu dala strakonická firma PROTOM. S ní měli v městysi dobré zkušenosti a firma PROTOM pak zvládla práce během roku. Poděkování starosta Peterka adresoval projektantům, administrátoru výběrového řízení, dodavatelům světla a zvukové aparatury, vybavení interiéru i restaurace. Podlahu v sále dostala obec darem. Kyticí obdaroval Luboš Peterka bývalou hostinskou. "Paní Vacková s manželem tu točili pivo celé léta," připomněl starosta a zmíněni byli i další hostinští v sokolovně Švihovcovi. Teď si vzala celý objekt do pronájmu parta, kterou starosta pojmenoval 4K - Aleš Kováč, Tomáš Kocman, Michal Kaczmarek a Petr Křižan, tedy seskupení oseckých, píseckých a strakonických podnikatelů. 

"Asi už máte žízeň," poznamenal sládek Martin Hložek a s kolegyní shrnuli dveře oddělující sál od restaurace. Lidem se naskytl pohled na moderní interiér s výčepním pultem a připravenými pochoutkami - pro tento den za lidové ceny. Aleš Kováč prozradil, že ve všední dny se tu budou vařit hotovky, o víkendech minutky, v plánu jsou koncerty, zábavy i plesy jako dřív - první bude sportovní ples na konci listopadu. Noví provozovatelé budou disponovat i ubytovací kapacitou, v půdní nástavbě totiž nově vznikly čtyři moderně vybavené pokoje. 

Pivo teklo proudem, do vepřové kýty se mohutně zakrojovalo, lidé si procházeli celou budovu a na jevišti se střídaly místní spolky - ať už to byla taneční vystoupení baráčnických souborů od nejmenších dětí až po dospělé, nebo písničky ze známých operet v podání Divadelního spolku Radomyšl, který založil před 30 lety Richard Semiginovský jako patnáctiletý. V restauraci běžely na obrazovce snímky z průběhu rekonstrukce. 

Obdiv, s jakým drajvem se Radomyšl rozvíjí, vyjádřil i senátor Fiala - letos otevřené muzeum, před pár dny nohejbalový areál, teď zrekonstruovaná sokolovna i s ubytováním... Všichni hosté přáli místním, aby jim sokolovna sloužila a scházeli se tu a bavili jako jejich předkové. Na to v příštím Týdeníku Strakonicko zavzpomínají pamětnice. 

A na co se ze staré sokolovny vzpomínalo nejvíc? Na sklípek, bar pod jevištěm, který ale po rekonstrukci nenávratně zmizel a vzniklo tam nové provozní zázemí. Sokolovna v Radomyšli začíná psát novou etapu své historie. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace