Mnozí z desetitisíců zájemců měli kvůli obrovským davům v ulicích problém dostat se například do Hyde Parku, kde se přenos ze státního pohřbu promítal na velkoplošné obrazovce. Byl to i případ třicetileté Nicole Kennyové, která kvůli tomu přijela do Londýna i s matkou a tříletou dcerou ze 100 kilometrů vzdáleného Northhamptonu. „Vstávaly jsme v pět ráno, abychom tu byly včas, a stejně to nebylo nic platné. Nedostaly jsme se nikam, všechno bylo uzavřené,“ popsala mladá matka své zklamání.

Kennyová se proto ve chvíli, kdy začaly vyzvánět zvony oznamující začátek pohřbu, usadila i se svými blízkými na schodech kostela svatého Martina v polích poblíž Trafalgarského náměstí a dívala se na přímý přenos pohřbu královny Alžběty II. na obrazovce telefonu položeného na řídítkách kočárku. „Mají to tady dnes špatně zorganizované. Byly jsme tu letos i na královnino platinové jubileum a dostaly jsme se úplně všude. Všechno bylo mnohem přátelštější,“ řekla. „Jsme sice zklamané, ale zároveň jsme rády, že jsme tady. Pro moji dceru to bude zážitek na celý život, má ve školce o čem vyprávět,“ dodala.

Davům se mohli vyhnout lidé, kteří si předem rezervovali místa v londýnských kinech, která dnes pohřeb promítala ve svých sálech. Například kino Vue poblíž náměstí Picadilly Circus mělo obsazeno dlouho dopředu, další zájemce z ulice proto už dnes dovnitř nepouštělo. „Máme plný náš největší sál pro asi 300 lidí. Pokud vím, rezervace jsou obsazené i v našich dalších londýnských kinech,“ řekl uvaděč Matt.

Plno bylo v době pohřebního obřadu i v hospodách v centru města. Například v restauraci Halfway to Heaven poblíž Strandu lidé obsadili všechna místa a seděli i na zemi. Televizi tam beze slova sledovali muži v oblecích, Skotové v kiltech i turisté s batůžky. Někteří lidé měli v očích slzy. Barmani točili objednaná piva v absolutním tichu, připíjelo se na počest královny, jejíž portréty s černou smuteční stuhou zdobily všechna okna.

Video
Video se připravuje ...

Lidé s napětím sledují procesí v Hyde parku. Darina Jíchová

Fotogalerie
130 fotografií

Zemřela královna Alžběta II.
 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.